Belföld

2006.03.31. 16:27

Ülés Gyurcsány nélkül

Budapest (mti) – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem, Polt Péter legfõbb ügyész megjelent a parlament költségvetési bizottságának ülésén.

Mórocz Zsolt

A testület a kormányfõt és a legfõbb ügyészt az Altus Rt., valamint a Közlöny és Lapkiadó Kft. között 1995-ben létrejött szerzõdésrôl kívánta meghallgatni csütörtökön. Gyurcsány levélben közölte: alkotmányos kötelezettsége részt venni az ülésen, ezért elõre egyeztetett idõpontban kész megjelenni a bizottság elõtt – mondta Varga Mihály, a testület fideszes elnöke. Az MSZP képviselõi a szerdán elõrejelzettnek megfelelõen távolmaradtak az üléstõl, így a napirendet nem tudták elfogadni.

A Fidesz az állami vagyont ért jelentõs kár helyrehozásának vizsgálata céljából kezdeményezte az ülés összehívását. Polt Péter legfõbb ügyész hétfõn bejelentette: a közérdek sérelmét állapította meg a Legfõbb Ügyészség a kormányfõt is érintõ Szalay utcai ingatlan ügyében. Polt a testület elõtt azt mondta: csak azt követõen tud válaszolni a kérdésekre, ha a bizottság elfogadja napirendjét. Mivel ez nem történhetett meg, a válaszok is elmaradtak.

Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szintén az ülésrõl távozóban úgy vélekedett: Varga Mihály elnök visszaélt jogkörével, mert a költségvetési bizottságnak nincs kompetenciája vizsgálni az Altus Rt. és a Közlönykiadó Kft. közötti 1995-ös szerzõdést.
Varga Mihály az ülés után a sajtónak elmondta: „szerettük volna megkérdezni, hogy (...) megfelel-e a valóságnak az állítás, miszerint a köz vagyonát (...) mintegy 230 millió forintos sérelem érte”. Azt is hozzátette: itt a közvagyont érte sérelem, így a bizottság illetékes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!