Belföld

2007.05.09. 02:29

Elbocsátás előtt

Szombathely - Az összevont megyei kórházból elbocsátandók száma biztos (130) meg az, hogy a létszámcsökkentés kiadásainak fedezésére központi pályázatot lehet beadni július 15-éig.

Budai Rózsa

Két szakszervezet közül választhatnak a Markusovszky kórház dolgozói. A pontos létszámot nem sikerült megtudnunk, annyit jegyeztek meg a szakszervezeti vezetők, hogy sajnos nem vagyunk sokan , illetve, hogy a két szervezet együtt a kórház dolgozóinak körülbelül negyven százalékát képviseli. Dobos Imre vezeti az EDDSZ-ből négy éve kivált Egészségügyi és Szociális Szakszervezetek Vas Megyei Szövetségét. Dr. Takács Lajos idegsebész az elnöke a megyei kórházban az Egészségügyi Dolgozók Független Szakszervezetének (a Ligához tartozó tömörülésnek).

Hogyan képviselik a tagság és az egészségügyben dolgozók érdekeit, ez lett volna a fő kérdés, a helyzet ismeretében azonban módosítani kellett: mit tudnak a kórház helyzetéről, a várható elbocsátásokról a szakszervezeti elnökök.

- Levelet írtam a főigazgató úrnak, tájékoztatást kértem, mert csak a kósza híreket hallottam, hivatalosan semmit nem tudtam a készülő elbocsátásokról. A kezdeményezésnek lett eredménye, a múlt héten, csütörtökön tárgyalt velünk, szakszervezeti vezetőkkel a főigazgató. Alig valamit tudtunk meg: a 130-as számot erősítette meg, jelezte, igyekeznek nyugdíjazásokkal, részmunkaidős foglalkoztatásokkal megoldani a helyzetet - elemzi passzivitásuk okait, körülményeit dr. Takács Lajos. - Tehát nővérhiánnyal, orvoshiánnyal működő kórházban fognak létszámcsökkentést végrehajtani. Többféle módon folyik a leépítés és a pénzkivonás az egészségügyből, a Markusovszkyból is, nem is nevezném súlypontinak, inkább csak megmaradó kórháznak. Érdekérvényesítés? Ahhoz országosan erős szakszervezet kellene. Az osztrákok mesélték, ők kemény sztrájkokkal érték el azt a helyzetet, amelyben ma dolgoznak. Mi gyengék és szétforgácsolatak vagyunk. A lemondás? Lemondhatnék éppen, de nincs jelentősége.

Dobos Imre úgy látja, nem a helyi vezetés ellen kellene fellépni, országosan meg tehetetlenek. Egyébként pedig elbocsátásról szállongó hírek idején nem lehet sztrájkot szervezni, hiszen mindenki reménykedik, hátha megússza, ha csendben marad.

A megyei munkaügyi központban eddig nem tett bejelentést csoportos elbocsátásról az összevont kórház. Nem is kötelező, ha a leépítés nem éri el az összlétszám tíz százalékát (nem éri el), vagy ha havonta 50 főnél kevesebbnek mondanak fel. A munkaügyi központ működtet egy szolgáltató részleget (a Hunyadi úton) a közszférából (iskola, közigazgatás, egészségügy) elbocsátottak számára. Még senki nem kereste fel, bár segíteni csak az orvosoknak nem tudnak. Egy orvos átképzése három-öt év, és akkor kezdő az új szakterületen.

Mindenki reménykedik, hátha megússza, ha csendben marad

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!