Belföld

2007.05.10. 02:29

Tilos a belépés?

Szombathely - Nem ritka, hogy vendéglátóhelyre nem engednek be romákat, de az, hogy közlik velük: származásuk mi-att nem léphetnek be, ritkán fordul elő. A helyi romák szerint velük pont ez történt. A szóban forgó hely tulajdonosa állítja: szó sincs faji diszkriminációról.

Bajdó Bettina

- Hiába mondtuk nekik, hogy mi is magyarok vagyunk - szól közbe egy másik roma férfi -, s faji hovatartozás szerint nem lehet megszűrni a vendégeket. Meg akartuk beszélni a dolgokat, ám a rendőrséggel fenyegetőztek. Ráadásul bentről még több kidobót hívtak ki, majd felsorakoztak előttünk. Kiabáltak velünk: nem értitek, hogy romák vagytok és ezért nem mehettek be?

A fiataloknak ekkor azt ajánlották, próbálkozzanak egy héttel később, s kettesével, hármasával próbáljanak meg bemenni.

- A következő héten négyen akartunk bejutni, ám ekkor sem jutottunk az ajtónál tovább - veszi vissza a szót László. - Azt a választ kaptuk, hogy ide romák nem mehetnek be, mivel rontanánk a hely imázsát, zavarnánk a vendégeket. Nem voltunk berúgva, nem akartunk balhét, csak szórakozni szerettünk volna.

A romák felvették már a kapcsolatot az Egyenlő Bánásmód Hatósággal, ahol azt ígérték, segítenek, ha kell, az ombudsmanig is elmennek.

- Itt mindenki az esélyegyenlőségről beszél, de ez csak papíron létezik - fűzi hozzá László. - Csak azért, mert cigánynak születtünk, nem vagyunk bűnözők.

- Az lesz a következő lépés, hogy kiírják az ajtóra, cigánymentes övezet? - teszi fel valaki a kérdést.

Nap mint nap ezzel kell szembesülnünk - kapcsolódik be a beszélgetésbe Erdélyi László, a roma önkormányzat egyik volt elnöke. - Engem hívtak fel a képviselők. El sem akartam hinni, hogy azzal is fenyegették őket, hogy addig menjenek el, amíg békében megtehetik ezt. Felhívtam tanúk előtt az egyik kidobót, aki közölte: ez a főnök utasítása. Sajnálatos, hogy a gyerekeink is úgy nőnek fel, hogy beléjük nevelik: kevesebbek vagyunk.

Hauzer Filip, a roma önkormányzat elnöke is értetlenül áll a történtek előtt.

- Mi csak szabadon akarunk élni - mondja. - Másodszor én is ott voltam, beszéltem a szórakozóhely vezetőjével, de nem sikerült közös nevezőre jutnunk. Csak annyit mondott, hogy fél az anyagi veszteségtől, ezért nem mehetünk be.

Megkerestük Gerencsér Istvánt, a Palace Café tulajdonosát is, aki szerint nem így történt az eset.

- Azon a szombaton négy-öt autó állt meg az étterem előtt, s körülbelül húsz fiatal szállt ki belőle. Nemcsak roma származásúak, hanem magyarok is voltak közöttük. Fenyegető hangnemet ütöttek meg, egyfolytában azt hajtogatták, hogy ha beengedjük őket, mit fognak csinálni.

Hozzátette: alulöltözött vendégeket, 18 év alattiakat és ittas állapotban lévőket nem engednek be. Itt nem faji hovatartozásról van szó. Azok mehetnek be, akik kulturáltan akarnak szórakozni.

- Nem mondtam ilyet, hogy a cigányok nem mehetnek be - mondja a vezető -, egyébként kamerával mindent rögzítünk. - Nálunk telefonon előre is lehet asztalt foglaltatni, s akkor sem látjuk, ki van a vonal másik végén. A hely mindenkinek nyitva áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!