Belföld

2007.07.30. 02:29

Az osztrákok nem jeleztek

Szentgotthárd-Rábapatona (szp) - Pénteken számolt be lapunk arról, hogy ismét erősen habzik a Rába. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter szombaton tartott sajtótájékoztatót az újabb szennyezés kapcsán.

Szenkovits Péter

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter szombaton délután a Győr-Moson-Sopron megyei Rábapatona térségében tájékozódott a folyó ismételt szennyeződéséről. Nehezményezte - mint azt az MTI-nek elmondta -, hogy az osztrák fél elmulasztotta tájékoztatni Magyarországot a már korábban is a habzásért felelős egyik bőrgyár leállítás előtti karbantartásáról, illetve az ezzel járó szennyezésről. A két ország közötti megállapodás értelmében Ausztriának jeleznie kellett volna, hogy a folyó alacsony vízhozama miatt ismét habszenynyezés várható, még ha az nagyságrendekkel kisebb is a korábbinál.

Tompa László, az SZDSZ Országos Tanácsának tagja, valamint Tóth Róbert, a párt vasi választmányának tagja szombaton Szentgotthárdon - miután tiszta vizet osztottak a csatafutás résztvevőinek, s felhívták a figyelmet a magyar lakosság rossz egészségügyi állapotára, a tudatos életvitel fontosságára - elmondták, hogy ez elmúlt néhány hónapban több előremutató lépés is történt a Rába-szennyezés ügyében. Fodor Gábor szakminiszter májusi kinevezését követően a folyamatok felgyorsultak. A mielőbbi megoldás kikényszerítésében komoly szerepet játszottak a Rába habzása ellen fellépő civil szervezetek is. A vasi liberálisok bíznak Josef Pröll osztrák miniszter Sarródon tett ígéretében, mely szerint szeptemberig megszületik Ausztriában a környezetvédelmi határértékek megváltoztatására, az előírások szigorítására vonatkozó jogszabályi háttér. Szombaton tiszta vizet osztottak a futás résztvevőinek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!