Belföld

2007.07.24. 02:29

Kiszáradtak a források

Megyei körkép - Afrikai hőségben élünk, a kánikula nem kíméli a természetes vizeket sem. Források már elapadtak, a patakok, folyók vízhozama fele a normális időjárás idején mértnek. Szakemberek szerint 2003-ban nagyobb volt a szárazság.

Némethy Mária

Szűkebb pátriánkban, Vas megyében is gondok vannak a vízzel. Folyóink, patakjaink vízhozama körülbelül fele a normálisnak, a Kőszegi-hegységben némely forrás elapadt.

- Két nappal ezelőtt jár-tam fenn a Hétforrásnál, a hegység legbővizűbb forrásánál, ott semmi jele nem volt a nagy szárazságnak, ugyanolyan mennyiségben folyt a víz, mint mindig - hallom dr. Markovics Tibortól, a megyénkben jól ismert természetvédőtől, aki Kőszegen él, és a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban dolgozik.

- A Kőszegi-hegység legkisebb forrásainak, a Mohás-kútnak vagy az Árpád-forrásnak a vize viszonylag gyak-ran elfogy , de nem kell csodálkozni ezen - magyarázza dr. Markovics Tibor. - Az Árpád-kor óta egyszer már előfordult, hogy a Balaton is majdnem teljesen kiszáradt, a Fertő tóval pedig évszázadonta egyszer ez általában elő is fordul.

Amit még hallok tőle, az az, hogy a Kőszegi-hegységben egyes gazdag üdülőtulajdonosok - sajnos: legálisan - megcsapolják a hegységben a telkükön vagy annak aljában átfutó patakocskák vizét, afféle magántavacskákat létesítenek belőle. Ez sem tesz jót az élővizek vízhozamának.

De ugye sokan emlékezünk még rá, amikor négy évvel ezelőtt mindenki a Balaton veszélyes kiszáradásáról beszélt. Akkor jelent meg cikkek sora arról, hogy milliárdos költségen vizet kellene a Rábából a Balatonba vezetni.

- 2003-ban a Gyöngyös is szinte teljesen kiszáradt - emlékeztet a nem oly régi állapotra Abért László, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

A 7 ezer 600 négyzetkilométert - egész Vas és Zala megyét - felügyelő igazgatóság területén a Mura kivételével ma minden folyóvízre, patakra a kisvízi állapot a jellemző. Ez azt jelenti, hogy a Gyöngyösnek, a Rábának, a Zalának a normálishoz képest fele a vízhozama. Érthető, hiszen a vízgyűjtő területeken nem hullott mostanában csapadék.

- A győri vízigazgatóság kezdeményezésére a Rábán az ikervári erőművet ma utasítottuk arra, hogy gyűjtés nélkül engedje át az erőművön a vizet. Előrejelzésekből tudjuk, hogy viharok kíséretében ma és holnap éjszaka (hétfő és kedd éjszaka - megj. N. M.) 5-10 milliméter csapadék esik a Rába és a Zala vízgyűjtő területén.

A vízügyi szakember elmondja azt is: a tél és az április is nagyon csapadékszegény volt. A talajvíz szintje nagyon alacsonnyá vált emiatt is. Majd a következőkre emlékeztet:

- A közeli múltban, 2003-ban volt nagyon kevés víz az élővizekben, a talajban. Ezt akkor az okozta, hogy 2001 és 2002 is nagyon csapadékszegény év volt. Akkor egyévnyi átlagcsapadék hiányzott a területünkön.

Hát itt még nem tartunk, s az előrejelzés szerint - legalábbis a mi védékünkön - talán nem is fogunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!