Belföld

2007.07.28. 02:29

Megigéző középkor

Szentgotthárd - Időutazás forróságban, azaz, kis túlzással, a perzselő középkor idején találták magukat tegnap délután a város szívében bámészkodók az V. Történelmi Napok nyitányakor.

Szenkovits Péter

Utóbb a nézelődők, a kíváncsiskodók úgy érezhették, hogy időutazás részesei, merthogy fegyverkovács által készített harci eszközökkel és páncélzattal felvértezett illetők, továbbá mutatványosok, háremhölgyek masíroztak, ügyeskedtek (gólyalábakon is), lejtettek körülöttük. Az érdeklődők múltidéző, kisebb kavalkád részesei lehettek. A Herold nevezetű lovag vezette középkori különítmény meglepődést, mosolyt rajzolt az arcokra.

A menet a színháztól a Fő tér felé haladt, hogy ott táborozzon le az V. Szentgotthárdi Történelmi Napok ünnepélyes megnyitására. Pochán Miklós alpolgármester szép szavakkal üdvözölte az egybegyűlteket, megköszönte a szervezők áldozatos munkáját.

A rendezvénysorozat létrehozásában a Pannon Kapu Kulturális Egyesület vállalt oroszlánrészt, munkatársnői - természetesen korhű ruhában - a felvonulás ékeiként azt is bizonyították, hogy a játékosság életeleme az embernek.

Izgalmas harci játékok következtek, mutatványosok lepték meg a publikumot, reneszánsz táncház, hastánc és tűzzsonglőrködés is felidézte az 1664-es szentgotthárdi csata körüli időszakot.

Ma 10-19 óráig Gotthárd Barát Vásárt rendeznek a ciszterci kolostor belső udvarán, itt elevenedik meg fél tizenegytől A pletykás asszon című gyimesi csángó történet. A Szentgotthárdi Csata Emlékfutás 16 órakor kezdődik különféle korcsoportokban. A gyermekfutamok eredményhirdetése 17 órakor, a hobbi- és főfutamoké 20 óra 15 perckor lesz a Fő téren felállított színpadon. Ugyanitt 21 órától az Ungaresca néptáncegyüttes és a Boglya zenekar ad műsort.

Vasárnap a Nemzetközi Fúvóstalálkozó ünnepélyes megnyitója 15 órakor lesz, a zenekarok felvonulása után fél négytől szórakoztató műsorokat adnak az együttesek. A Borhotel homokfoci labdarúgótorna ma és holnap is reggel 9 órától zajlik a Fő téri plázson. Holnap este utcabállal zárul az V. Szentgotthárdi Történelmi Napok rendezvénysorozata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!