Belföld

2007.07.18. 02:29

Műemlék tájház az Őrségben

Nagyrákos (van) - Már várja a látogatókat az őrségi település műemlék tájháza. Az épület mögött álló kovácsműhelyt is szeretnék rendbetenni a falubeliek.

Varga Nóra

Németh Istvánné, a település polgármestere elmondta, hogy közel tíz évig készült a ház. Először az alapját öntötték le, később a tetőszerkezetre nagyrákosi földben termelték meg a rozsot, amelyből a zsúpot is helyben kötötték. A rekonstrukcióra pályázat útján nyertek pénzt. A Műemlékvédelmi Felügyelőség végigkísérte a felújítást, mivel az épület műemlékvédelem alatt áll, emellett rengeteg segítséget nyújtottak a rendbetételhez. Nemcsak a ház külsejét csinosították ki, hanem belülről is felújították. A korhű berendezéseket helyben és a környéken gyűjtötték össze. A konyha már készen van, ahol bemutatják a kenyérsütés kellékeit a teknőt, a szakajtóvékát, a kenyérruhát, a szénvonót, a pemetet, a sajtárt, a kenyérsütő lapátot. A nagyrákosra látogatók azt is megtekinthetik, hogy nagyanyáink, miben köpülték a vajat, miben sütötték a kuglófot vagy miben tárolták a frissen fejt tejet. Egyszóval minden olyan konyhai eszközt, amelyet száz évvel ezelőtt használtak eleink. A tisztaszoba zsalugáteres ablakaiból gyönyörű kilátás nyílik a szlovén-magyar völgyhídra és az őrségi tájra. A későbbiekben információs központot kívánnak ebben a helyiségben berendezni. Tervezik a kovácsműhely rekonstrukcióját is. A tájház udvarán megcsodállhatunk egy szekeret, amit tehenekkel vontattak, és egy széllel működő rostát, amellyel a gabonamagvakat tisztították egykor őrlés vagy vetés előtt.

Nagy Endre múzeológus tervei alapján épült, szépült a nagyrákosi tájház. A helyiségek az elmúlt másfélszáz évben funkcióváltáson mentek keresztül, volt, hogy két család lakott az épületben. Így két tűzhelynek a helyét is megtalálták a helyreállításnál. Egy ideig a hátsó szobát pedig istállónak is használták. Tavaly elkészült az épületszerkezet, a berendezésre pályáztak. Ebből az összegből felépítették az 1900-as évek elejére jellemző mászókéményes mázas cserépkályhát, mellé téglából falaztak kemencét és hordozható vas csikótűzhelyt is készítettek. A konyhában azt a pillanatot láthatjuk, amikor az asszonyok vasaláshoz készülnek. A tervek szerint a hátsó szoba is enteriőr berendezést kapna, ahol a szövést mutatnák be. A kamrában kézműves műhelyt szeretnének berendezni. A szövőszék már áll, fazekaskorongot, rokkát, gombolyítót is láthatnak az érdeklődők a tájházban. A konyhában az a mozzanat látható, amikor a vasaláshoz készülnek az asszonyok

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!