Belföld

2007.07.05. 02:29

Történelmi idők?

Megyei körkép - Most dől el, hogy a következő években az uniós pénzekből mennyi jut megyénkbe. A sikerért együtt lobbizik az MSZP és az SZDSZ, a helyi összefogás a sikeres koalíció mintája lehet.

Angyal László

Koalíciós forrásokból megtudtuk, hogy nincs könnyű dolguk, hiszen jó magyar szokás szerint ezekben a hetekben a régiók, városok szocialista, szabad demokrata politikusai erőteljesen lobbiznak azért, hogy a térségükben megvalósuló projekteket vegyék előre a 2013-ig megvalósuló beru- házások sorában.

Az elmúlt hetekben eldőlt: melyek azok a kiemelt projektek, melyek pályáztatás nélkül valósulnak meg. A regionális tanácsok javaslataira a kormány gyakorlatilag rábólint, vagyis ha nincs nagy hiba a tervekben, akkor már az idén elkezdődhetnek ezek a beruházások.

A vasi projektek közül az első helyen említhető a celldömölki önkormányzat és két egyház közös projektje. Ez azért is unikum, mert hazánkban nem túl gyakori, hogy egy szocialista városvezetés és az egyház ilyen nagyszabású projektben működik együtt. Az Imádkozz és dolgozz! (Ora et labora) projekt 1,9 milliárd forintba kerül. A program középpontjában a kemenesaljai város központjának nagyszabású fejlesztése áll, a régi történelmi városmag felélesztése, illetve ezzel párhuzamosan Celldömölk zarándok turistaközpont jellegének erősítése szerepel. A lukácsházi árvízi víztározó megépítése a legjobban előkészített beruházás, ezért kerülhetett be a kiemelt regionális projektek közé. Szombathely az Iseum teljes, mintegy 1,6 milliárd forintos rekonstrukciójával szerepel ezen a listán, illetve a sárvári kórház térségi rehabilitációs központtá való átalakítása (0,8 milliárd forint). A vasi lobbisták az elmúlt hetekben megtudták, hogy várhatóan megemelkedik a városrehabilitációs programokra fordítható keret.

Az előzetes információk alapján eddig úgy számoltak, hogy a régió megyei jogú városai mintegy 2-2,5 milliárd forintos fejlesztésekben gondolkodhatnak, de nemrégiben kiderült: a regionális fejlesztési tanácsok ősszel valószínűleg városonkénti 3-4 milliárdos projektekről döntenek. Ezek a beruházások 2007- 2008-ban kezdődhetnek.

Dr. Nemény András, a szombathelyi közgyűlés pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke elmondta: a megyeszékhelyen megindult a tervezés. Összehasonlításként: a Fő tér felújítása 850 millió forint volt, ennek négyszeresét kell(ene) elkölteni. Hamarosan összeállítják a városrehabilitációs programba illő projektek listáját. Az elképzelések között szerepel például a Brenner park rehabilitációja és a mellette lévő víztorony felújítása és turistalátványosságként való működtetése: ez mintegy 900 millió forintba kerülne. A történelmi sétaút projekt is ebbe a körbe tartozik, azonban ott heterogén az ingatlanok tulajdonviszonya, ezért nehezebb lesz az engedélyezési tervek elkészítése. Amennyiben ezek a tervek megvalósulnak, akkor Szombathelyen teljesen új idegenforgalmi centrum alakulna ki a Brenner park és az Iseum között. A Fő tér épületeinek homlokzati felújítása, a tér vonzáskörzetének kibővítése és a Kossuth utca 7. szám alatti épület 240 milliós felújítása (vagyis a polgármesteri hivatal már elfogadott bővítése) is a városrehabilitációs program része lehetne. A következő hetekben dolgozza ki a város azt a stratégiai fejlesztési programot, mely a fent említett fejlesztéseket tartalmazza. Vagyis ezekben a hónapokban eldőlhet, milyen lesz Szombathely központja a harmadik évezredben.

Végezetül említsük meg, hogy a pályázattal szétosztható uniós pénzekért is lobbizik a vasi koalíció. Ide sorolható a kisebb városok központjának rehabilitácója vagy az iskolák, várak, kastélyok felújítása. A répcelaki általános iskola, a kőszegi vár, a körmendi kastély az esélyesek között szerepel.

Az uniós pénzek mellett kormányzati forrásból megvalósuló fejlesztések érdekében is dolgoznak a vasi politikusok. A 86-os út Szombathelytől délre eső szakaszán, a nádasdi elkerülő út megépítéséért vagy például a kormányprogramban is szereplő 8-as út fejlesztéséért. Úgy tűnik, hogy a Körmend városát elkerülő szakasz valósulhat meg a legkorábban.

A központi fejlesztések közül az egészségügy sem maradhat ki. A legfrissebb hír: bár a megye és a város perben-haragban áll a Markusovszky kórház miatt, holnap a vasi koalíciós lobbisták Horváth Ágnes miniszternél vizitálnak a szombathelyi kórház fejlesztése érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!