Belföld

2007.11.06. 03:28

Burgenland vezetői az égetőmű mellett

Szentgotthárd (szp) - Burgenlandban összefogott a legmagasabb gazdasági és politikai vezetés a hulladékégető felépítése érdekében , tudatja közleményében a Pronas Civil Összefogás.

Szenkovits Péter

Hans Niessl a Lenzing gyárat a régió fontos impulzusaként említi. A heiligenkreuzi ipari parkban jelenleg háromszázötvenen dolgoznak, s ezt a számot meg kívánják duplázni. A következő években 265 millió eurót (67 milliárd forint) invesztálnak az ipari parkba. Az egyik tervezett beruházás a BEGAS-hulladékégető, amely a Lenzing gyárat energiával látná el. A Pronas tudomása szerint ilyen egyértelmű állásfoglalást a hulladékégető mellett még nem tett Burgenland tartományfőnöke.

Franz Steindl, Burgenland tartományfőnök-helyettese és gazdasági referense szintén méltatja a Lenzing gyár gazdasági fejlődését. A heiligenkreuzi ipari park egyre jobban egy gazdasági motorrá, illetve munkahelyek motorjává fejlődik, jelenti ki. Most eljött az ideje, hogy az infrastruktúra is felvegye a gazdasági fejlődés tempóját, és szükségesnek tartja az S7 gyorsforgalmi út mielőbbi megépítését. A Pronas attól tart, hogy a Burgenlandban beindított számos terv, előkészítő munka miatt előbb-utóbb a folyamatokat nem lehet megállítani, visszacsinálni. Összefogott a legmagasabb gazdasági és politikai vezetés a hulladékégető felépítése érdekében. Gazdasági érvekkel igazolják a jogosságát, készítik elő ehhez a terepet. A Pronas úgy véli: A hivatalos magyarországi szerveknek már sokkal korábban határozott lépéseket kellett volna tenniük az osztrák döntéshozók felé. Amíg a BEGAS nem kap építési engedélyt, addig nyitott a kérdés, de lehetőségeink már sokkal korlátozottabbak, beszűkültek. A gotthárdi civil összefogás a jövőben is aktívan kíván küzdeni a heiligenkreuzi projekt helyszíne ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!