Belföld

2007.12.13. 03:29

Búcsú a határtól

Szombathely - Az utolsó ünnepi állománygyűlést és évértékelő tiszti értekezletet tartották tegnap a Szombathelyi Határőr Igazgatóságon. Itt búcsúzott el kollégáitól Csáfordi József határőr dandártábornok.

Vas Népe

Az utolsó ünnepi állománygyűlésen köszönt el társaitól Csáfordi József dandártábornok, a Szombathelyi Határőr Igazgatóság igazgatója. Ugyanis közel negyvenkét évi szolgálat után nyugállományba vonul.

Béndek József határőr altábornagy, a határőrség országos parancsnoka összefoglalta a szervezet hatvankét és fél éves történetét, annak jó és rossz dolgait is egyaránt. Kiemelte, hogy a szervezet megszűnése milyen következményekkel fog járni, de ezt majd az élet és a történelem igazolhatja.

Csáfordi Józsefről jó barátként beszélt, akivel a jáki őrsön együtt is szolgált.

- A határügyi alosztályon dolgozott József, és engem, a zöldfülű hadnagyot okított, segített, akkor is, amikor még az őrsön szolgáltam, és azóta is, amióta az országos parancsnokságon dolgozom - tette hozzá Béndek József.

Csáfordi József búcsúzó beszédében kiemelte, hogy huszonkilenc évet töltött különböző és egyre magasabb beosztásokban a határőrségnél. Rámutatott, ez a nap nem ünnep, hanem csendes búcsú, elköszönés, egy utolsó főhajtás az előtt a szervezet előtt, amely eddig számukra az éltető közeget jelentette, és december 31-én megszűnik létezni.

- Nem könnyű az idők szavának engedni, és elfogadni azt, hogy ránk, határőrökre már nincs szükség. Nem könnyű, de engedelmeskedünk, mert erről döntöttek, nélkülünk - mondta.

Végül Halmosi Zsoltot, az új megyei rendőrfőkapitányt arra kérte, legyen jó gazdája a határrendészetnek, és kiváló parancsnoka a volt határőröknek.

Megtudtuk, hogy a rendőrség és a határőrség integrációja után mindenkinek tudtak munkát biztosítani. A határőrség dolgozói, akiknek sikerült, elmentek nyugdíjba, ez közel negyven fő. Ezenkívül körülbelül húszan önként távoznak a szervezettől, más, jobban kereső foglalkozást találtak maguknak. A többi közel hatszázötven személy a megyei rendőr-főkapitányság, illetve a gazdasági ellátó igazgatóság állományában folytatja tovább. A munkakörben ugyan változások állnak be, de senki nem kap alacsonyabb rendfokozatot - emelték ki.

Ugyanakkor a volt határőröknek 2008-ban már a rendőrség keretén belül komoly feladataik lesznek. Ilyen például a jövő nyári osztrák-svájci labdarúgó Európa-bajnokság ideje, mivel osztrák részről visszaállítják a határforgalom ellenőrzését, ez területi és helyi együttműködés kialakítását igényli az országos irányelvek szerint. Ezenkívül látványos munkának ígérkezik a határátkelőhelyek átépítésére vonatkozó intézkedéssor végrehajtása, ugyanis december 20-án éjfélkor a Magyar Köztársaság államhatárának ötvenegy százalékán megszűnik a határellenőrzési rendszer. Ekkor kinyitják a sorompókat, amit el tudnak vinni akadályokat, lebontják, és leszerelik a technikai eszközöket is. Az épületek kezelési joga a vám- és pénzügyőrségé, a közbeszerzési eljárást ők írják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!