Belföld

2008.01.17. 08:39

Képzések a munkaerőpiac igényei szerint

Megyei körkép – A Szombathelyi Regionális Képző Központ idei felnőttképzési kínálatában elsősorban a munkaerőpiaci szükségleten alapuló, a munkaügyi szervezettel egyeztetett képzések szerepelnek

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A 20. század utolsó évtizedeitől kezdődően a legfejlettebb országokban felgyorsult a gazdasági-társadalmi átalakulás, amelynek eredményeként jelentősen megnőtt a „tudásintenzív” iparágak súlya. A tanulás centrális tényezővé lépett elő.
 
Az ismeretek, az innovációk rohamos és széles körű elterjedése miatt a megszerzett tudás folyamatos, szinte napi megújításra szorul. Az életen át tartó tanulás korszakában élve meg kell barátkozni a gondolattal, az egyénen is múlik az, hogy foglalkoztatható marad-e élete végéig. A munkaerő-piaci alkalmasság megőrzéséhez nem több padra, iskolára, hanem elsősorban erős tanulási motivációra lenne szükség. Az önálló tanulás, az önnevelés, önképzés legalább olyan fontos szerepet játszhat a képességek szintentartásában, fejlesztésében, mint a szervezett oktatás, és nem elhanyagolható az eredményessége a munkahelyi és egyéb közösségi tapasztalatok révén történő tanulásnak sem.
 
A felnőttképzés legnehezebb funkciója a hátrányos helyzetű rétegek oktatása és képzése. A munkaerőpiac elmúlt időszakban bekövetkezett előnytelen változásainak összessége különösen hátrányosan érintette azokat, akik alacsony iskolázottságúak. Ráadásul szakképzetlenségük mellett további egyéb, társadalmi, szociális, illetve egészségügyi hátrányuk is van. Mindez sok esetben párosul a területi fejlettségbeli egyenlőtlenségekből fakadó hátrányokkal is. Nagyon gyakran az említett tényezők összeadódnak, és így a halmozottan hátrányos helyzetben lévők még esélytelenebbekké válnak a munkaerőpiacon.
 
Mindezekből a tényezőkből kiindulva alakította ki idei képzési programját a Szombathelyi Regionális Képző Központ. Ebben a sokrétű, államilag elismert szakképesítést nyújtó (OKJ-s) tanfolyamok, az általános és szakmai képzések, a felnőttképzési szolgáltatások, valamint a speciális EU szintű vizsgák a meghatározóak.
 
A ReMeK 2008-ban a régió munkaerőpiacának igényeit figyelembe véve, a munkaügyi szervezettel egyeztetve a következő szakmákban tervez képzéseket: biztonsági őr, CNC forgácsoló, ECDL start és gépírás, ECDL tanfolyam, egészségturisztikai, vendégszolgálati menedzser, élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő, élelmiszerés vegyiáru-eladó, esztergályos, fogyóelektródás hegesztő és minősített hegesztő, gyógymasszőr, hidegburkoló, informatikai hálózattelepítő és üzemeltető, ingatlanközvetítő, IT kereskedő, kereskedő- boltvezető, könnyűgépkezelő, könnyűgépkezelő és ECDL start, logisztikai ügyintéző, nehézgépkezelő, nyelvvizsgára felkészítő moduláris angol és német nyelvtanfolyam, projektciklus menedzser, ruházati kereskedő, számítástechnikai alapismeretek, szárazépítő, személyes ügyfélszolgálati asszisztens, szerkezetlakatos, takarító, tűzoltó, virágkötő.
 
A régió munkaügyi központjaival közösen a 2008-ra tervezett képzési programok várhatóan összesen mintegy 2 ezer nyugat-dunántúli felnőttnek kínálnak tanulási lehetőséget. Az intézmény a tanfolyamok szervezése mellett külön hangsúlyt fektet a felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatásokra is. Ezek közé tartoznak az előzetes tudásszint- felmérések, a pályaorientációs, pályakorrekciós, képzési, elhelyezkedési tanácsadások, valamint egyéb felnőttképzési tevékenységek, amelyeknek ugyancsak fontos szerepük lehet a tanulási hajlandóság, valamint a képzések hatékonyságának növelésében.
 
Az idei képzések kiemelt célcsoportjai közé tartoznak a Nyugat-Dunántúl gazdaságilag elmaradt térségeiben élők. Közülük is az elsősorban az alacsony iskolázottságúak, a képzettség nélküliek, valamint a hátrányos helyzetűek. A szervező munkában előrelépést jelent, hogy ebből a munkából részt vállal a képző központ győri kirendeltsége, illetve a zalaegerszegi, valamint a nagykanizsai vevőszolgálati irodája. Ennek jegyében a régió további megyei jogú városaiban is tervezik vevőszolgálati iroda működtetését.
 
A képzések megvalósításának szakmai bázisát részben a már meglévő alvállalkozói kör jelenti. Ezt azonban az újonnan belépő képzési irányok, valamint a hangsúlyeltolódások miatt – elsősorban a társ megyékben – tovább bővítik. A képzések lebonyolításához, a képzési programok végrehajtásához szükséges eszköz és tárgyi feltételeket részben saját tulajdonú, másrészt bérelt, a szakmai követelményeknek mindenben megfelelő elméleti és gyakorlati oktatóhelyekkel biztosítják.
 
A ReMeK meglévő tantermei az optimális létszámnak megfelelő alapterületűek, felszereltségük korszerű, s biztosítják az oktatáshoz szükséges valamennyi feltételt.
 
A gyakorlati oktatásra használt helyiségek az elméleti oktatásra szolgáló tantermek alapfelszereltségével rendelkeznek, amit kiegészítenek a gyakorláshoz szükséges speciális eszközökkel és korszerű gépekkel. Az új képzési irányok gyakorlati képzésének eszközfejlesztésére már 2007-ben is jelentős beszerzéseket hajtottak végre. Így többek között irodabútorokat, iroda- és oktatástechnikai eszközöket, komplett varróműhelyt, kiadványszerkesztő szoftvereket, logisztikai oktatóeszközöket, hegesztő ultrahangos diagnosztikai eszközöket – a kőműves szakirányban – betonkeverőket és állványokat, kotró- rakodógépet, valamint nyelvi labor számára elearnig oktató szoftvert vásároltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!