Belföld

2008.06.17. 02:29

Talmi áruk listája

Megyei körkép - Még mindig a sportszerek, dévédék, cédék vezetik a hamisított áruk toplistáját, de a vámosok foglaltak már le eredetinek látszó parfümöket is: megyei hamisítási körkép.

Angyal László

A legtöbbször a leginkább népszerű márkákat hamisítják: Adidas, Nike áll a képzeletbeli toplista élén, de egy-egy másik hírneves cég terméke is fel-felbukkan a piacokon. Csakhogy a két nagy sportszergyártó, éppen a márka védelme miatt, különféle előírásokat vezetett be a termékeik árusítására. A cipők esetében például vannak előírások (dobozban kell árulni), amiket egy román piacozó nem tud betartani. Másrészt az ár is árulkodó, hiszen háromezer forintért nem nagyon lehet valódi Pumát venni. A Nike magyarországi képviseletével napi kapcsolatban vagyunk, sokszor segítenek a hamisítványok felismerésében, megkeresésünkre hivatalos szakvéleményt is adnak. De vannak azért árulkodó jelek: ahogyan és ahová a címkét bevarrták, gyatra minőségben készül a tisztázó varrás.

A ruházati termékek mellett a legfrissebb dévédék, zenei cédék másolása is jó üzlet. A vámosok értő szemmel szúrják ki a hamisítványokat. A sárvári vásárba délután négy után érkeztünk, akkor foglaltunk le nagy mennyiségben másolt lemezeket. Az árus úgy gondolta, hogy a munkaidő letelte után már nem megyünk. Tévedett...

A sportszer és a lemezek a legnagyobb üzlet a hamisítók számára, de más iparágban is jelen vannak. Új jelenség, hogy a nagy autómárkákhoz köthető kiegészítőket másolják. Foglaltunk már le kulcstartókat és törülközőket is, melyeken hamis gyári emblémák voltak. A parfümök sem maradnak ki a sorból, a minap egy vásárban járva találtunk hamisítványokat.

A pénzügyőrök természetesen nem a szimatukra hagyatkozva döntöttek a lefoglalása mellett, a termék ára volt az árulkodó. Amúgy a vámosok számára elegendő az alapos gyanú a lefoglaláshoz, de az esetek nagy többségében a kirendelt szakértő megállapítja a hamisítás tényét.

S hol végzik a hamisítványok?

A parfümöket ledarálták, a cédék, dévédék is megsemmisülnek. Viszont a márkás ruházati termékekről egyeztetünk a karitatív tanáccsal. Ha a márkajelet eltávolítva nem károsodik a termék, akkor az elkobzott árukat kiosztják a rászorulók között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!