Belföld

2009.04.19. 17:34

Bajnai-csomag: 25 százalékos áfa-kulcs, 18 százalékos kedvezményes kulcs

Budapest - Idén 25 százalékra nőne az áfa felső kulcsa, de belépne egy 18 százalékos, kedvezményes, átmeneti kulcs - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök a kormányülést követő vasárnapi sajtótájékoztatóján. A kabinet jövőre bevezetné az "összbruttósítást", 2010-ben az szja alsó kulcsának sávhatárát 4-5 millió forintra emelné a kulcsok csökkentése mellett.

nincs nev

A kormány azt javasolja, hogy idén 25 százalékra emelkedjen az áfa felső kulcsa, és jöjjön létre egy 18 százalékos kedvezményes, átmeneti kulcs. Utóbbiba csak a tej, tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozzon - hangsúlyozta Bajnai Gordon. 

A miniszterelnök által ismertetett prezentációból kiderült az is, hogy  a jövedéki adó 2009-ben átlagosan 5-6 százalékkal emelkedne. 

Idén a munkaadói járulékcsökkentés 5 százalékpontos lenne a minimálbér kétszereséig - mondta a Bajnai Gordon.  

Kiemelte: személyi jövedelemadó alsó kulcsának mai 1,7 milliós sávhatárát 1,9 millió forintig tolnák ki. 

A miniszterelnök az adóváltozásokról szólva azt mondta: a foglalkoztatást élénkítő lépések miatt van szükség arra, hogy más adónemeket emeljenek. 

A 2010-es adóelképzelésekről szólva Bajnai Gordon elmondta: jövőre 5 százalékponttal csökkenne munkáltatói járulék - a teljes jövedelemre.  

A kormány kezdeményezi azt is, hogy jövőre szűnjön meg a tételes eho. 

Új módszert javasol a kormány az adók és bérek számítására, ez az úgynevezett "összbruttósítás" - emelte ki Bajnai Gordon. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a munkavállalói bruttó bér és a járulékok együtt képezik majd az adóalapot.  

Csökkennének 2010-ben az szja-kulcsok: 15-17, illetve 33-35 százalékra, az alsó kulcs sávhatára pedig 4-5 millió forint lenne. A miniszterelnök szerint ezzel a munkavállalók 90 százaléka az alsó kulcsba fog tartozni. 

A kormány tervei között szerepel, hogy jövőre az "adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont" bevonnák az adóalapba. 

Bajnai Gordon elmondta: fel kívánják gyorsítani az ingatlanadó bevezetését, cél, hogy az alacsonyabb értékű ingatlanoknál a maihoz hasonló mértéken tartja az ingatlanok adóterhelését, a vagyonosabbak nagyobb részt vállalnának a közterhekből.

Az ingatlanadó részletes terveire két hét múlva tesz javaslatot a kabinet - közölte Bajnai Gordon. A miniszterelnök által tartott prezentációból kiderült, hogy a kormány azt tervezi: 2010-ben vezessék be az általános értékalapú ingatlanadót. 

Megszűnne a társaságok különadója, de 19 százalékos kulccsal egy új társasági jövedelemadó jönne létre - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a tervek között szerepel az adómentességek, kivételek korlátozása és a radikális egyszerűsítés. 

Magánszemélyek különadóját 2010. december 31-ig megtartaná a Bajnai-kormány - ez a prezentációból derült ki, ahogy az is, hogy növelné a súlyadót. 

Bajnai Gordon hangsúlyozta: a tervezett változásokkal a munkaadói járulékok a minimálbér "környékén" 8 százalékkal lehetnek kisebbek; az adóék 5-7 százalékkal csökkenne az átlagkeresetűeknél; csökkenne a marginális adóteher. 

A kormány által tervezett adóváltoztatások célja, hogy több munkahely maradjon meg, a válság után pedig több új munkahely jöjjön létre - közölte a miniszterelnök. 

Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon azt mondta: az szja sávhatárának idei 1,9 millió forintra való emelését szeretnék akár július 1-től visszamenőlegesen meglépni, de erről még egyeztetni akarnak a makropálya ismeretében.

A természetbeni juttatások és egyéb adókedvezmények jövőjét firtató kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta: ahhoz, hogy adót tudjanak csökkenteni, nem lehet ennyi kivételt fenntartani. A parlament előtt lévő adótörvények módosításáról a kormány még konzultálni fog az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal. 

A kormány válságkezelő programja elérhető a www.kormanyszovivo.hu internetes oldalon. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!