Belföld

2009.04.30. 13:04

Érdi lövöldözés: jogszerű volt a fegyverhasználat a rendőrség szerint

Budapest (MTI) - A rendőrség vizsgálata szerint jogszerűek és szakszerűek voltak az intézkedő járőr által leadott figyelmeztető, majd az azt követő, autóra leadott lövések április 25-én Érden - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) csütörtökön. Az egyik lövedék az ajtót keresztülszakítva az autóvezető hátába fúródott, a férfit súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A rendőrségi honlapon közzétett tájékoztatásban a jogszerűséget azzal indokolják, hogy a járőr és társa élete, testi épsége ellen intézett támadásokat másként nem lehetett elhárítani. A rendőrök testi épsége a támadások során közvetlen veszélyben volt, a támadók magatartásukkal a felszólítások és a figyelmeztető lövések ellenére sem hagytak fel - hangsúlyozzák.

Közleményükben a történteket felidézve azt írják: múlt hét szombaton a rendőrök igazoltatni akartak egy autóst, a férfi azonban nem állt meg járművével, és elsodorta az egyik járőrt, társát pedig az autó egyik utasa a karjánál fogva félig behúzta a gépkocsiba, és egy vascsővel megpróbálta megütni.

Az intézkedés során a rendőrök egyike egy figyelmeztető lövést adott le, ám mivel az autóvezető és az autó utasai nem hagytak fel "támadó magatartásukkal", többször, a folyamatosan mozgásban lévő kocsi első és hátsó kerekeire célozva lőtt.

Négy lövés a jármű bal első kerekének felnijét, valamint gumijának futófelületét érte. A járőr három, szintén célzott lövést adott még le, amelyek közül kettő célt tévesztett, mivel a rendőrt a gépkocsivezető elsodorta. Ezek a lövések fúródtak át a jármű bal hátsó ajtaján és sárvédőjén - írják.
 
A PMRFK közlése szerint az intézkedő rendőrök a jogszabályi előírásoknak, törvényi kötelezettségeiknek megfelelően, az arányosság követelményét betartva jártak el.
 
Hozzátették, hogy az ügyben a vizsgálatot hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség folytatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!