Belföld

2009.05.03. 19:44

Bolívia kommandósakció: Budapesten Magyarosi Árpád holtteste

Budapest - Vasárnap délután Budapestre szállították a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestét - jelentette az MTI munkatársa a Ferihegyi repülőtérről.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bolíviából a spanyolországi Madridon és a németországi Nürnbergen keresztül Ferihegyre érkezett a menetrend szerinti repülőjárat, amellyel Budapestre szállították az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgárságú férfi holttestét. A 28 éves Magyarosi Árpád holttestének szállítását a Magyar Vöröskereszt az általa összegyűjtött adományokból és saját segélykeretéből fedezte.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy  kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Nem lesz hatósági boncolás

Nyikos Attila, a család ügyvédje az MTI-nek vasárnap elmondta, hogy a fiatalember holttestét fel fogják boncolni, annak költségeit családja állja, miután az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK)elutasította a hatósági boncolást. Az ügyvéd szerint az ORFK arra hivatkozott, hogy az elhunyt személy román állampolgár volt, az eset külföldön történt és nincs rá jogi lehetőség, hogy hatósági boncolást rendeljenek el, holott - mondta Nyikos Attila - Magyarosi Árpád bevándorolt Magyarországra, ezért az egészségügyi törvény alapján nem lehetne az állampolgárságára hivatkozni.Hozzátette: az elutasítás indoka volt az is, hogy a bolíviai rendőrök által lelőtt Magyarosi Árpád halála nem számít rendkívüli halálesetnek. Azt is kimondták, hogy a halálesettel kapcsolatban a magyar rendőrségnek nincsen semmiféle joghatósága - ismertette a rendőrségi állásfoglalást az ügyvéd.

Nyikos Attila szerint mindezeknek némileg ellentmond az, hogy április 16-át követően Magyarosi Árpád édesanyját saját lakásán két nyomozó kihallgatta és terepszemlét is tartottak, de azt nem tudni, kik és milyen parancsra tették.Mint mondta, az édesanyát figyelmeztették arra is, hogy nem köteles tanúvallomást tenni a fiával kapcsolatban.Hozzátette ugyanakkor, a család továbbra is bízik abban, hogy a rendőrség felülvizsgálja álláspontját. Az ügyvéd a temetés időpontjáról és helyéről a család kérésére nem kívánt felvilágosítást adni és arról sem kívánt nyilatkozni, hogy mennyibe került a holttest Budapestre szállítása.


Targoncával szállítják a koporsót tartalmazó faládát. Az Air Berlin 8260-as járatával érkezett meg Ferihegyre a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holtteste. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
Nyikos Attila kitért arra, hogy Magyarosi Árpád földi maradványai Bolíviából csütörtökön érkeztek Madridba, onnan a spanyolországi Palma de Mallorcára, majd a németországi Hannoverbe, utána Nürnbergbe szállították, majd végül Budapestre. Az ügyvéd elmondta, a család nagyon hálás a Magyar Vöröskeresztnek, a magyar és a román külügyminisztériumnak, illetve az adakozóknak, amiért segíttek nekik.

Házi őrízetben Rózsa Flores feltételezett fegyverszállítói

 Rózsa Flores Eduardo feltételezett fegyverszállítóinak házi őrizetét rendelte el egy La Paz-i bíró - jelentették a vasárnapi bolíviai lapok.

A két bolíviai állampolgárt, Alcides Mendoza Malavit, és Juan Carlos Gueder Brunót kedden vették őrizetbe Santa Cruz városában, ahol április 16-án kommandósok végeztek az Evo Morales bolíviai elnök elleni merénylet előkészítésével gyanúsított  magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Rózsa Floresszel  és két társával, az ír Michael Martin Dwyerrel és a magyar-horvát illetőségű Magyarosi Árpáddal. Malavit és  Guedert, a szélsőjobboldali Santa Cruz-i Ifjúsági Unió (UJC) tagjait erős biztosítás mellett, ellenzéki személyiségek és emberi jogvédők szerint "brutális körülmények között" szállították a fővárosba. Ez utóbbiak annak az aggodalmuknak adtak hangot, hogy az állítólagos terrorakció ürügyén Morales le akarja fejezni, vagy legalábbis meg akarja félemlíteni az ellenzéket.

Juan Carlos Gueder Bruno csütörtökön a sajtó előtt is beismerte, hogy fegyvert adott el Rózsa Floresnek és elmondta, hogy Alcides Mendoza Malavin keresztül tartotta a kapcsolatot Rózsával. Gueder Bruno azt állította, második találkozójukon Rózsa Flores elárulta, hogy meg akarja ölni Rubén Costast és Ernesto Suárez Sattonit, Santa Cruz és Beni megye prefektusát.  Bruno közölte azt is, hogy részt vett a találkozókon többek között Magyarosi és Dwyer, valamint Hugo Alberto Achá ügyvéd, a Santa Cruz-i Emberi Jogi Alapítvány elnöke. Az utóbbit, csakúgy mint  Alejandro Melgar Pereira Santa Cruz-i ügyvédet a Rózsa Flores vezette csoport tagjaként nevezte meg Marcelo Sosa, az ügyben vizsgálódó ügyész. 
 
A bíró  indoklása szerint a  két gyanúsított azért kerül börtönből  házi őrizetbe, mert "a jövőben együttműködnek a hatóságokkal". Rajtuk kívül csak ketten vannak letartóztatásban az állítólagos terrorcselekmény miatt: a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és a bolíviai-horvát Mario Tadic.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!