Belföld

2009.05.19. 21:00

Bubik István nevét viseli az Új Színház stúdiószínpada

Budapest - Bubik István nevét viseli keddtől az Új Színház stúdiószínpada; a névtáblát az öt éve elhunyt színész hozzátartozóinak jelenlétében leplezte le Márta István igazgató. A színművész születésnapján az Új Színház társulata verses műsorral tisztelgett emléke előtt, a folyosón pedig az emlékezetes alakításait megörökítő fényképekből nyílt kiállítás.

MTI


A színház színészeinek előadása a Szikora János rendezésében tartott névadó-gálán az Új Színházban, ahol az öt éve balesetben elhunyt Bubik István színészről nevezték el a stúdiószínpadot.
MTI Fotó: Kollányi Péter


 "Szegény színház a miénk, de szeretetben gazdag, mint ahogy szeretetben gazdag volt a 2004. november 28-án elhunyt Bubik István is" - mondta Márta István. Az igazgató megemlékezett a színművész legemlékezetesebb alakításairól is, így arról is, amikor Büchner Woyzeck című drámájában az Őrnagy szerepében láthatta őt a közönség Kiss Csaba rendezésében.

 "Utolsó szerepe a Szentivánéji álomban volt, Tomport alakította" - emlékezett az igazgató, aki Bubik Istvánt "színésznagyságnak", "társulatmegtartó embernek" nevezte. 
 
Az igazgató kitért arra is, hogy Bubik István Ritka (a) magyar címmel nagy sikerű önálló estsorozatot indított a magyar költészet remekeiből, amelyben Balassi, Kölcsey, Ady, Petőfi, Vörösmarty, Arany, Karinthy és  Nagy László műveit olvasta, énekelte, értelmezte, de sajnos csak két előadás jöhetett létre. "Az Új Színházban az a szokás, hogy a harmadik előadást rögzítjük videóra, így sajnos erre nem került sor" - mondta Márta István. A társulat tagjai ezért rendhagyó verses előadást tartottak Szikora János rendezésében. 
 
Bubik István emléke előtt tisztelegnek a Szentivánéji álom esti előadásával is, amelyet követően csöndes, baráti borozgatásra várják a színész barátait, kollégáit, szeretteit.
 
A 2004 novemberében, 46 évesen, Szolnokról hazafelé tartva autóbalesetben elhunyt színművész pályája során tagja volt a Nemzeti Színháznak és a Thália Színháznak, 2000-től az Új Színház tagjaként dolgozott. Munkáját 1985-ben Jászai Mari-díjjal és Rajz János-díjjal, 1988-ban Magyar Művészetért Díjjal, 2000-ben érdemes művész kitüntetéssel ismerték el. Bubik István nevét viseli a Maglódon 2007-ben átadott közösségi épület színházterme is, ahol utoljára játszott a színművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!