Belföld

2009.05.18. 19:51

Csökken a miniszterek fizetése és az állami cégek vezetőinek juttatása

Budapest - Júniustól 15 százalékkal, bruttó 257ezer forinttal csökken a miniszterek havi fizetése, az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvénymódosításnak megfelelően. Tegnap meghozta az állami tulajdonú társaságok vezetőinek javadalmazását korlátozó intézkedéseket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsa a kormányfő kérésére, lesz ahol megszüntetik az igazgatóságot, vagy összevonják a felügyelőbizottsággal.

MTI

A Bajnai-kormány által elsőként benyújtott törvényjavaslat annak a lehetőségét teremti meg, hogy a miniszterelnök az egyes miniszterek illetményét legfeljebb 15 százalékkal csökkentse. Bajnai Gordon többször is kinyilvánította ennek szükségességét. Az MTI úgy tudja: a kormányfő a fizetéscsökkentésről szóló döntéséről tájékoztatja a minisztereket, erről külön rendeletet már nem kell alkotni.

Majdnem 1,3 millió forint a miniszteri fizetés
 
A kormányszóvivő iroda az MTI kérésére készített számításai szerint egy tárcavezető esetében bruttó 3 millió 79 ezer forint, az összes miniszternél pedig bruttó 46 millió 189 ezer forint a megtakarítás éves szinten. A jelenlegi szabályok szerint a miniszteri fizetés havonta bruttó 1.296.300 forint. A törvényjavaslat másik eleme szerint az állami vezetők nem válthatják meg pénzben ki nem vett szabadságukat, ha hatáskörgyakorlásuk megszűnésétől számított harminc napon belül ismét állami vezetővé választják őket.  A harmadik rendelkezés arról szól, hogy a jövőben a miniszterelnök, a miniszter és az államtitkár nem lesz jogosult jubileumi jutalomra, ez a juttatás csak a szakállamtitkárok esetében marad fenn.
 
A Bajnai-kormány április végén, az új kabinet első törvényjavaslataként nyújtotta be az indítványt.  Fidesz és a KDNP nem támogatta, hogy házszabálytól eltéréssel, azonnal tárgyaljanak a javaslatról, így májusban még nem, csak júniustól kapnak alacsonyabb fizetést a miniszterek. A törvény ugyanis a kihirdetést követő napon lép hatályba. A kormány nem támogatott egyetlen fideszes és KDNP-s  módosító indítványt sem. Így nem szavazták meg azt sem, hogy a miniszterek fizetése visszamenőleges hatállyal, májustól csökkenjen, illetve hogy a tárcavezetők fizetése a 2002-es szintre menjen vissza.

További spórolás

Bajnai Gordon korábban két másik intézkedést is bejelentett annak jegyében, hogy a kormány magán kezdi a takarékoskodást. Korábban döntöttek arról, hogy megszűnik az a lehetőség, amivel az államtitkárok fizetését "el lehet téríteni" a törvényben megszabott plafontól. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint havonta bruttó 3,4 millió forintos, évente pedig bruttó 40,8 milliós megtakarítást jelent.

Ide tartozó intézkedés volt az is, hogy a felére csökkentették az állami vezetők külföldi napidíját. Az összes minisztérium együttesen nagyjából nettó 33,5 millió forintot költött külföldi napidíjakra tavaly, így ezzel az intézkedéssel évente 16,75 millió forintot spórol a kormány - közölte a kormányszóvivői iroda az MTI kérdésére.
 
A kormányfő egy évre egy forintért vállalta a miniszterelnökséget. A vagyonnyilatkozatában is feltüntetett 1.436.200 forintos miniszterelnöki fizetését nem veszi fel, azt minden hónapban – első alkalommal júniusban – visszautalja az államkincstárnak.

2 milliós plafon az állami vezetőknél, a többi jótékony célra megy

Meghozta az állami tulajdonú társaságok vezetőinek javadalmazását korlátozó intézkedéseket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsa a kormányfő kérésére, lesz ahol megszüntetik az igazgatóságot, vagy összevonják a felügyelőbizottsággal.

Az MNV hétfőn az MTI kérdésére ismertette: intézkedtek arról, hogy az újonnan kinevezett vezetők havi bruttó fizetése nem haladhatja meg a 2 millió forintot. A már munkaviszonyban lévő vezetőkhöz pedig, akiknek a havi bruttó fizetése ezen felül van,  azzal a kéréssel fordultak, hogy fizetésük havi bruttó 2 millió forint feletti részét jótékony célra ajánlják fel. A vezetők ennek  eleget téve a felajánlásokat megtették - fűzi hozzá az MNV. A vezetők a 2008. évre megállapított prémiumuk - amelynek kifizetésére 2009-ben kerül sor - 50 százalékát már felajánlották az erdőtelepítési program megvalósítására. A felajánlások befizetése megkezdődött - ismertetik.
 
Kevesebb bizottsági tag - kevesebb hely a haveroknak

Az igazgatósági (ig) és felügyelőbizottsági (fb) testületek összköltségét 50 százalékkal csökkentik, három módon. Az MNV Zrt. megvizsgálja, mely társaságoknál szüntethető meg az ig. Ahol erre lehetőség van, ott a megszűnő testület jogkörét a továbbiakban a társaság első számú vezetője gyakorolja majd.
  
Az MNV Zrt. megvizsgálja továbbá, hogy mely társaságoknál nyílik lehetőség az ig-k és fb-k taglétszámának csökkentésére, meghatározza a létszámcsökkentés mértékét, és ezt követően racionalizálja a testületi létszámot, illetve dönt az ig- és fb- tagok tiszteletdíjának csökkentéséről.

 Az MNV Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a jogköre alá tartozó társaságoknál a módosításokat közvetlenül hajtja végre. A minisztériumok, vagyonkezelők vagyonkezelésébe tartozó legalább többségi tulajdonú állami társaságoknál a módosításokat a vagyonkezelők fogják végrehajtani, a legalább többségi tulajdonú állami társaságok leányvállalatainál pedig az anyavállalat vezetése.

1100 bizottsági ember, havi 133 millió forintért 

Az MNV Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács közvetlen vagyonkezelésébe tartozó legalább többségi tulajdonú állami társaságok száma 149. Ezeknél 1.102 ig- és fb-tag van. A testületek havi bruttó összköltsége 133.687.750 forint, ezt csökkentik most 50 százalékkal.
 
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács korábbi döntéseit is figyelembe véve az intézkedéseket a miniszterelnöki bejelentést követően a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács és az MNV Zrt., valamint az egyéb vagyonkezelők 2009. július 1-jei hatállyal léptetik hatályba. 
 
Bajnai Gordon hétfőn a parlamenti ülés előtt tett sajtónyilatkozatában kérte a nemzeti vagyonkezelőtől, hogy 50 százalékkal csökkentse az állami tulajdonú társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíját; illetve, hogy a menedzservezetők fizetését havi kétmillió forintban maximálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!