Belföld

2009.05.02. 16:39

Telki: átadták az MLSZ edzőközpontját

Hivatalosan megnyitotta kapuit a Magyar Labdarúgó Szövetség telki edzőközpontja, miután Joseph Blatter, a Nemzetközi, Michel Platini, az Európai, illetve Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, valamint a két éve az alapkőletételnél közreműködő Nikházy Márk U20-as válogatott játékos átvágta a nemzeti színű szalagot a Globall Football Park and Sporthotel nevet viselő komplexum főbejáratánál.

MTI

  A négy szereplő ezt követően két emléktáblát leplezett le, egyet a főbejáratnál, egyet a hallban. Az egyiket Blatter hozta, hogy az a későbbiekben emlékeztessen a létesítmény kiváló megvalósítására. A nemzetközi szövetség elnöke egyúttal példaként állította a komplexum létrehozását a többi tagszövetség számára. Az ünnepélyes szalagvágás előtt a centerpályán zajlott a megnyitó ünnepség, melyen Platini, Blatter és Kisteleki köszöntő beszéde előtt fellépett a Honvéd Táncegyüttes és a világhírű szoprán operaénekes, Miklósa Erika.


Balról: Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Kisteleki István, az MLSZ elnöke, Nikházi Márk az MTK labdarúgója U-19-es válogatott és Michel Platini, az UEFA elnöke átvágja a nemzetiszínű szalagot a telki edzőközpont átadásán. MTI Fotó: Illyés Tibor

Blatter: jó a magyar futball

 Jó a magyar futball - jelentette ki Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke a telki edzőközpont átadása előtt tartott sajtótájékoztatón, melyen jelen volt Michel Platini, az európai (UEFA) és Kisteleki István, a hazai vezetője is.

 "A magyar válogatott negyven helyet lépett előre a világranglistán, és a tendenciákat figyelembe véve ez még nem a végállomás, ráadásul esélye van kijutni a jövő évi világbajnokságra. Azt hiszem, Kisteleki István és az MLSZ példamutató munkát végez a magyar futball felvirágoztatásában" - mondta a svájci sportdiplomata.
 
A telki komplexummal kapcsolatban megjegyezte, látott már ilyet, de nem Magyarországon. Szerinte egy tízmilliós országtól ennek megvalósítása hatalmas dolog, és szép reményekre jogosít fel. Blatter hivatalosan is bejelentette, hogy a FIFA Puskás-díjat alapít, melyet először a jövő januári hagyományos gálán adnak át először.
 
"Puskást láttam játszani a berni vb-döntőn. Labdaszedőként nekem semlegesnek kellett lennem, de bevallom, könny szökött a szemembe, amikor Rahn megszerezte a nyugatnémetek harmadik gólját. Kétszer találkoztam vele, egyszer a kórházban látogattam meg, másodszor pedig utolsó útjára kísértem el" - mesélt Puskáshoz kapcsolódó élményeiről a futball elsőszámú vezetője.
 
Az olimpiai futballtornára vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a FIFA tervei szerint 23-ról 21 évre csökkentik azok korhatárát, akik szerepelhetnek az ötkarikás játékokon, de ezt még el kell fogadnia a közgyűlésnek.

Platini: a kormány dolga a Puskás Stadion rendbehozatala

Michel Platini szintén örömét fejezte ki a telki edzőközpont megvalósulásával kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy az UEFA esetleg a nemzeti stadion felépítésében is tudna-e segíteni, a következőket mondta:

"Nem tudjuk az egész magyar futball infrastruktúráját kiépíteni. A kormány feladata, hogy a Puskás Stadiont olyan állapotba hozza, amely méltó a magyar labdarúgáshoz."

A francia UEFA-elnök arról is beszámolt, hogy noha a két európai kupa négy elődöntőjéből háromban azonos nemzetbeliek találkoztak, nem tervezik az irányított sorsolás bevezetését, mivel a futball erőviszonyai évről évre változnak.
  
Kisteleki István a létesítmény fenntartásáról beszélt, de éves költséget nem árult el:
"Ennek a komplexumnak a létrehozása hosszú távon megéri a szövetségnek. Az állam nem vett részt a megvalósításban, s az üzemeltetésében sem fog. Az egész edzőközpont az MLSZ százszázalékos tulajdonában van."


Telki edzőközpont: adatok, tudnivalók

 A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetői 2006 novemberében jelentették be, hogy a telki önkormányzat a szervezet rendelkezésére bocsát egy 6,5 hektáros, 650 millió forint értékű területet, amelyen felépülhet egy minden igényt kielégítő technikai centrum, ahol a válogatottak edzőtáborozásait le lehet bonyolítani. A beruházás összértéke közel hárommilliárd forint, a központot szombaton adták át.

Az edzőközpont alapkövét Kisteleki István MLSZ-elnök és Nikházy Márk, az MTK U17-es válogatott labdarúgója 2007. április 12-én tette le. A szövetség 2008 júniusában 20 éves futamidőre 1,4 milliárd forintos hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB), mindeközben az Európai (UEFA) 2,5 millió euróval, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pedig 800 ezer dollárral támogatta a beruházást, így megkezdődhetett az építkezés. Az MLSZ 227 millió forintot nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség EU-s pályázatán, s további 500 millió forintot saját forrásból biztosított.
 
A központ, amelyben három nagypálya, valamint a futsalosok részére egy kézilabdapálya, továbbá egy szálloda - 60 kétágyas szobával és négy apartmannal - áll rendelkezésre, a "hagyományos" futballisták mellett edzéslehetőséget biztosít a strandlabdarúgók és lábteniszezők részére is. 
 
A négycsillagos hotelben helyet kapott egy 150 fő fogadására alkalmas konferenciaterem, illetve egy étterem is, amelyben egyszerre 130-an foglalhatnak helyet, emellett több olyan, a játékosok kényelmét és kikapcsolódását szolgáló helyiség, mint playstation- vagy erősítőszoba. A komplexum rendelkezik wellness- és rehabilitációs részleggel is. Az edzőközpontban az LCD-s televízióval felszerelt és internet hozzáféréssel ellátott szobák kialakítása sportpszichológusok bevonásával történt. 

Az előzetes tervek szerint az edzőközpontnak 2012-re kell nyereséget termelnie.


Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke (k), Michel Platini, az UEFA elnöke (b) és Frank Rijkaard, volt labdarúgó, a spanyol FC Barcelona edzője a telki edzőközpont átadásán. MTI Fotó: Illyés Tibor



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!