Belföld

2009.06.10. 22:29

2009 a gödör éve - csak jövőre várható stabilizálódás a magyar gazdaságban

Budapest - Az idén még mély recesszió lesz Magyarországon, 2010 azonban már a stabilizálódás éve, és ezt követően indulhat meg a növekedés - fogalmazott Simor András az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottságának ülésén.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 A Magyar Nemzeti Bank érzi a gazdasági szereplők kamatcsökkentési igényét, de erre csak akkor van mód, ha az ország  kockázati megítélése javul, és a kamatcsökkentés nem veszélyezteti a hazai pénzügyi rendszer biztonságát - közölte az elnök.

6,7 százalékos visszaesés

A jegybank által várt 6,7 százalékos idei gazdasági visszaeséshez hasonlót prognosztizál a Fitch Ratings is. A legnagyobb európai hitelminősítő szemináriumán Ed Parker, a cég feltörekvő európai szuverén besorolásokért felelős igazgatója elmondta: Magyarországra a hitelminősítő 2009 egészére a hivatalos előrejelzéssel jórészt egyező, 6,7 százalék körüli gazdasági visszaesést valószínűsít, és jövőre is még 1 százalékos GDP-mínuszt jósol.

A Fitch várakozása szerint a térség egészének gazdasági teljesítménye az idén átlagosan 4,5 százalékkal esik, és jövőre is csak igen lanyha, 1,3 százalékos növekedés valószínű.

Az első negyedévi, most közölt részletes  GDP-adatok is megerősítik a mély recesszióról szóló jóslatokat: az olasz gazdaság éves szinten 6 százalékkal csökkent az idei első negyedévben, míg az előző negyedévhez képest 2,6 százalékkal esett vissza. Hat százalékos GDP-csökkenésre 1980 óta nem volt példa Olaszországban. Szlovéniában éves szinten 8,5 százalékkal csökkent a GDP az idei első negyedévben. Szlovénia két évig az euróövezet legnagyobb gazdasági növekedést produkáló országa volt, 2008 utolsó negyedében viszont már 0,8 százalékkal csökkent a GDP, az idei első negyedévi visszaeséssel pedig a délszláv állam hivatalosan recesszióba került. Bulgáriában éves szinten 3,5 százalékkal csökkent a GDP az idei első negyedévben. Egy évvel korábban még 7 százalékos éves szintű gazdaságnövekedést regisztráltak, 2008 utolsó negyedévére azonban már 3,5 százalékra lassult a bővülés üteme. Az idei év egészére a bolgár központi bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyaránt 2 százalékos visszaesést valószínűsít.

Nem lesz fizetési krízishelyzet, de gyors fellendülés sem 

Egy bekezdés erejéig érdemes visszatérni a már idézett Fitch szemináriumra, ahol az fogalmazódott meg, hogy Kelet-Európában nem várható az 1990-es évek végének ázsiai válságához hasonló, térségi szintű heveny fizetési krízishelyzet, de "V alakú", vagyis a meredek visszaesést követő meredek fellendülés sem.

A heveny krízishelyzet kialakulásának valószínűsége a lett valuta konszolidálódása után egyre kisebb. Joaquín Almunia pénzügyi biztos az EU bizottsága nevében azt nyilatkozta, hogy mindenképpen "el akarjuk kerülni a lett valuta, a lat leértékelését". A lat árfolyamának az euróhoz való kötöttségéről meggyőzi majd a piacokat az IMF és az EU elhalasztott hitelfolyósításának újraindítása - tette hozzá Almunia és kijelentését követően a lett pénz euróárfolyama 2008. májusa óta a legerősebbé vált. A balti ország egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megkapja az IMF-hitel következő részletét, miután a kormány megállapodott a szociális partnerekkel az új takarékossági programról. Valdis Dombrovskis miniszterelnök még kedden tájékoztatott arról, hogy a tervek alapján az idén 500 millió lattal, hozzávetőleg 987 millió dollárral csökkentik a költségvetési kiadásokat, ami a bérek és a nyugdíjak megnyirbálását eredményezheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!