Belföld

2009.06.18. 13:12

A boltok a termelőkkel fizettetnék meg az áfaemelést - versenyhivatali vizsgálat

Budapest - Akár versenyhatósági eljárást is indíthat a Gazdasági Versenyhivatal, ha bebizonyosodik, hogy egyes kereskedelmi láncok a júliusi áfa-emelés miatt árcsökkentési felhívásokkal próbálnak meg nyomást gyakorolni beszállítóikra - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-vel csütörtökön.

MTI

 A GVH közleménye szerint egyes láncok a felhívásaikban bizonyos termékeik "kilistázásával" fenyegetik azokat a beszállítókat, amelyeknél elmaradna az elvárt árengedményadás. 

A rendelkezésre álló információk alapján a hivatal nem zárja ki, hogy egyes kereskedelmi láncok a kereskedelmi törvényben tiltott módon visszaélnek vevői erejükkel, azonban ennek valószínűsítéséhez, s a vizsgálati eljárás megindításához a tények pontosabb tisztázására van szüksége a hivatalnak - áll a közleményben.

A közlemény kiemeli: a panasz tisztázásának folyamata még nem minősül versenyfelügyeleti eljárásnak, arra külön szabályok vonatkoznak. A GVH a panaszost és a bepanaszoltat egyaránt meghallgathatja, tőlük további felvilágosítást és információt kérhet. A panaszokra vonatkozó eljárási szabályok alapján, a GVH-nak 30 napon belül kell döntenie a szükséges intézkedések megtételéről. Amennyiben a feltárt információk alapján valószínűsíthető a kereskedelmi törvény rendelkezéseinek megsértése, a versenyhatóság haladéktalanul megindítja az eljárást.
 
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) egy hete jelentette be, hogy  panasszal élt a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), mivel élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó élelmiszerláncok sorozatban szólítják fel a hazai élelmiszer-beszállítókat arra, hogy a július 1-jével bevezetendő 5 százalékos áfa-emelést a szállítók az élelmiszerek árának mintegy 4-6 százalékos csökkentésével vállalják át. 

Az ÉFOSZ kifogásolta, hogy a kereskedők gondolkodása szerint az élelmiszer-adóemeléseket közteherviselés helyett egy szűk gyártói rétegnek kell viselnie. Vagyis az élelmiszeripari cégekkel fizettetnék meg a kereskedők a többlet áfa-terheket.

Ezzel - az ÉFOSZ véleménye szerint - a kereskedelem nemcsak a kormányzat által kitűzött célok teljesülését akadályozza (mint például a fogyasztás-arányos közteherviselés, vagy a fogyasztás szerkezetének alakítása), hanem a beszállítókra további 100 milliárd forint nagyságrendű többletterhet is áthárítana. Ezt a hazai élelmiszeripar nem tudja elviselni. 
 
Az árengedményre vonatkozó felszólítások a beszállító számára pedig fenyegetést is tartalmaznak. Ha ugyanis a beszállító nem vállalja magára az árengedményt, akkor van olyan kereskedelmi lánc, amelyik az alábbiak szerint fenyeget: "sajnos azok a termékek, amelyek forgalma csökkenni fog, átesnek egy választék-felülvizsgálaton, és igyekszünk helyette találni olyan termékeket, amelyekkel növelni tudjuk a forgalmat" - hangsúlyozta a szövetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!