Belföld

2009.06.05. 20:49

Gazdasági válság - a vártnál később indulhat a kilábalás

Budapest - Magyarországon csalódást okozott az ipari termelés csökkenésének gyorsulását jelző áprilisi adat az elemzők körében, a szakértők szerint a korábban vártnál tovább tarthat a recesszió, és lassúbb lehet a kilábalás.

MTI

Az ipari termelés 2009 áprilisában korrekciók nélkül 27,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, márciushoz képest pedig szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva 5,1 százalékkal csökkent a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A visszaesés jóval nagyobb mértékű volt áprilisban, mint márciusban, és valamennyi szektorban csökkent az ipar teljesítménye - mondta Barta György, a CIB Bank elemzője az MTI-nek. Az elemző szerint az áprilisi adatok azt jelzik, hogy a magyar ipar keresleti kilátásai mind a külpiacokon, mind belföldön továbbra is bizonytalanok, és rövid távon nem várható fellendülés. Az ipar teljesítménye éves összehasonlításban negatív lesz egész évben. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint az áprilisi adat azt sugallja, hogy Magyarországon a recesszió hosszabb ideig tarthat, és a kilábalás a vártnál később indulhat meg.
 
Abban mindkét elemző egyetértett, hogy a magyar kormány 2009-re vonatkozó makrogazdasági előrejelzései meglehetősen konzervatív számításokon alapulnak, és nem tartják valószínűnek, hogy a kormány által várt 6,7 százaléknál nagyobb lenne a GDP visszaesése az idén.
 
Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken a válságkezelő kormány adójavaslatai kapcsán hangsúlyozta: a magyarországi adórendszer változtatásai azt a célt szolgálják, hogy az országban megérje dolgozni, az adórendszer igazságosabb legyen, és hogy ne lehessen kikerülni az adózást.

A miniszterelnök szerint az egyensúly érdekében tett lépéseket követően foglalkozni kell azzal, hogy a gazdasági növekedés feltételeit is javítsa a kormány. A miniszterelnök kiemelte: a kormány első intézkedései már erősítették a befektetők bizalmát, a forint elmúlt hetekben tapasztalt erősödését követően mintegy 400 milliárd forinttal csökkentek a devizatartozással rendelkező családok kölcsönterhei. Az erősödő befektetői bizalmat jelzi Bajnai Gordon szerint az is, hogy mintegy a felére mérséklődtek a Magyarországtól elvárt, már korábban beárazott kamatok. A kormányfő szerint a gazdaságban is látszanak bíztató jelek, bár tavaly október óta mintegy 80 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma az országban, de az építőipar legutóbbi adatai már enyhe növekedést mutattak. 
 
Oroszországban is látják az  élénkülés első jeleit: az idei nagyszabású szentpétervári gazdasági fórumon, amelyen mintegy kétezer befektető vesz részt, Arkagyij Dvorkovics, az orosz elnök gazdasági tanácsadója elmondta, hogy már ágazati és vállalati szinten is láthatók pozitív jelek. Úgy vélte, hogy az orosz gazdaság idei visszaesése valamivel kisebb lesz, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 6,5 százalékos jóslata.
 
A Bundesbank szerint ugyanakkor a német gazdaság 6,2 százalékkal zsugorodik az idén. A pénteken kiadott új prognózis a bank decemberi, mindössze 0,8 százalékos GDP-csökkenési előrejelzését váltja fel. A Bundesbank szerint a német gazdaság nagy recesszióban van. A nyomás az idei évben már enyhülni fog, bár nem tűnik úgy, hogy jelentős fellendülés lenne a közeljövőben. Jövőre a bank csekély élénkülést vár, de a gazdasági tevékenység valószínűleg "nyomott" marad.
 
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyelőre nem utalja a hitel következő részletét Lettország számára, mivel a pótköltségvetés részleteire vár. Az IMF és az Európai Unió illetékesei jelenleg Rigában tárgyalnak a tavaly decemberben kötött IMF-megállapodás felülvizsgálatáról. Az IMF 7,5 milliárd eurós készenléti hitelkeretet hagyott jóvá az ország számára.
 
A lett miniszterelnök pénteken immár sokadszorra erősítette meg, hogy nem fogják leértékelni a nemzeti valutát, a latot. A héten szerdán komoly zuhanást idézett elő a kelet-európai devizák árfolyamában az a híresztelés, hogy Lettország a jövőben nem fogja az euróhoz kötni a lat árfolyamát, és leértékelést hajt végre. Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint ugyanakkor a lett valuta leértékelése egyre valószínűbb, és ha bekövetkezik, az óvatosabbá tenné a magyar jegybankot (MNB) is. 

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének legfrissebb európai felzárkózó piaci helyzetértékelése szerint a lat kötött árfolyamának megtörésével és a lett valuta leértékelésével járó befektetői hangulatváltás a kelet-közép-európai térségben elsősorban a leginkább kockázatérzékeny - és a többieknél likvidebb - két piacot: Magyarországot és Romániát érintené.

Az Egyesült Államokból ezúttal pozitív hírek érkeztek: májusban 345 ezer állással volt kevesebb a magánszektorban, mint áprilisban, közölték a munkaügyi minisztériumban pénteken. A csökkenés jóval kisebb volt, mint áprilisban, amikor 504 ezerrel csökkent a munkahelyek száma, és a friss adat jócskán alulmúlta az elemzők átlagosan 525 ezres várakozását is.

Az IMF első vezérigazgató-helyettese pénteken bejelentette: Kína akár 50 milliárd dollárért is vásárolna a Nemzetközi Valutaalap(IMF) által kibocsátandó kötvényekből. Az IMF-illetékes egyidejűleg reményét fejezte ki, hogy más országok is követik Kínát. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fennállása óta először tervez kötvénykibocsátást egyebek mellett azzal a céllal, hogy elegendő pénze legyen az áprilisi G20-as csúcson elhatározott 1,1 ezer milliárd dollárt kitevő nemzetközi válságkezelő program finanszírozásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!