Belföld

2009.06.18. 13:21

Guantánamói foglyok befogadása - megkaptuk a hivatalos amerikai felkérést

Budapest - Magyarország csütörtökön hivatalosan is felkérést kapott guantánamói foglyok befogadására az amerikai féltől - tájékoztatta Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő az MTI-t azt követően, hogy az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja tárgyalt a Külügyminisztérium képviselőivel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


Szalahidin ABDULAHAT volt guantánamói fogoly úszik az Atlanti-óceánban.a Bermuda-szigeteki Hamiltonban 2009. június 14-én. Abdulahat egyike a négy kínai fogolynak, akik a Hszincsiang-Ujgur autonóm tartományban születtek, éveket töltöttek fogságban, majd szabadon bocsátásuk után Bermudán telepedtek le. (MTI/AP/Brennan Linsley)



Tovább folynak a tárgyalások a guantánamói foglyokról

 Konkrét kérdésekről is tárgyalt a magyar és az amerikai fél a guantánamói foglyok befogadásával kapcsolatban csütörtökön, a megbeszélések tovább folynak, egyelőre nem lehet tudni, mikor születhet megállapodás - mondta az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja budapesti tárgyalásai után. Daniel Fried arról is beszélt: az Egyesült Államok hozzájárul a foglyok befogadásával kapcsolatos költségekhez.

Túlléptek az általánosságokon, csütörtökön már konkrétumokról, a következő lépésekről tárgyalt a magyar kormánnyal. A következő hetekben folytatják az együttműködést, hogy a magyar kormányzat minden információt megkapjon, mielőtt dönt a néhány fogoly befogadásáról - mondta Daniel Fried a tárgyalások után tartott sajtóértekezleten.

Arra a kérdésre, hogy az előzetes híreknek megfelelően valóban egy-két fogoly befogadásáról van-e szó, Daniel Fried azt mondta: ezzel kapcsolatban nem bocsátkozik részletekbe, de konkrét kérdésekről tárgyaltak csütörtökön.

Azon kérdésre, hogy milyen konkrét aggodalmak fogalmazódtak meg a tárgyalásokon, a különmegbízott azt mondta: természetes, hogy a lehetséges befogadó államoknak sok kérdésük van a biztonsággal kapcsolatban. A kormányoknak és az állampolgároknak minden joguk megvan ahhoz, hogy minél többet megtudjanak a befogadandókról. Az Egyesült Államok minden felmerülő kérdésre választ ad majd - tette hozzá.
 
A különmegbízott kiemelte: nem lehet tudni, hogy mikorra születhet megállapodás Magyarországgal a foglyok befogadásáról. Arról is túl korai még nyilatkozni, hogy milyen nemzetiségű foglyok érkezhetnek Magyarországra - fűzte hozzá. Daniel Fried szerint túl korai még arról beszélni, hogy a befogadott foglyok szabadon utazhatnak-e majd a schengeni övezetben. Ugyanakkor az Európai Unión belül már megszületett arról a megállapodás, hogy a befogadottakról szóló információkat megosztják a schengeni tagállamok egymással - mutatott rá a diplomata.

Azzal kapcsolatban, hogy melyik fogoly hova kerülhet, a különmegbízott azt mondta: megvizsgálják, hogy kinek, milyen kötődése van egy-egy országhoz, akar-e egy adott államban letelepedni, és maguk a befogadók is kiválaszthatják, hogy kit szeretnének inkább a foglyok közül. Van lehetőség arra, hogy a magyar fél külön beszéljen a lehetséges befogadottakkal - fűzte hozzá.

Az Egyesült Államok kész hozzájárulni a foglyok befogadásához kötődő konkrét költségek fedezéséhez, ahogy azt az amerikai-európai uniós megállapodás is tartalmazza - hangsúlyozta a diplomata. Az Egyesült Államok a magyar kormány mellett az összes érdeklődő párttal együttműködik az ügyben - emelte ki a különmegbízott.

Azon kérdésre, számolnak-e olyan forgatókönyvvel, hogy a magyar kormány visszalép a foglyok befogadásától, ha nem lesz parlamenti konszenzus az ügyben, Daniel Fried azt mondta: az Egyesült Államok biztos abban, hogy döntése meghozatalakor a magyar kormány mérlegeli majd, ne tegye ki veszélynek az állampolgárokat - fűzte hozzá.

Korábbi hírek: hivatalos felkérés

"Daniel Fried tájékoztatott arról, hogy az amerikai adminisztráció hivatalosan felkéri a magyar kormányt: vizsgálja meg guantánamói fogvatartottak befogadásának lehetőségét, és erre vonatkozóan információkat adott át" - hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna.

Az amerikai különmegbízottat Szabó Vilmos államtitkár és Várkonyi László szakállamtitkár fogadta. 

A megbeszélésen Várkonyi László elmondta: a magyar kormány a nemzetközi jogi és emberi jogi rendszert erősítő és az egész transzatlanti közösség hitelét növelő döntésnek tartja a fogolytábor felszámolását - olvasható a közleményben. A szakállamtitkár arról is beszélt, hogy kormány kész minden kérést, opciót alaposan megvizsgálni. Várkonyi László felhívta a figyelmet arra, hogy a végleges döntés előtt parlamenti konzultációk szükségesek - tette hozzá

Az amerikai partnerekkel folytatódik az egyeztetés - hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna.

Daniel Fried a magyar kormány mellett tárgyal a parlamenti pártok képviselőivel is. A diplomata Madridból érkezett Budapestre. A szerdai megbeszéléseken az amerikai kormány arra kérte Spanyolországot, hogy fogadjon be négy foglyot a bezárásra váró guantánamói különleges börtönből.
 
Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később számos európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok. Guantánamón jelenleg mintegy 240 embert tartanak elzárva a világtól, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.

A Fidesz kockázatosnak tartja guantánamói foglyok befogadását

A Fidesz a jelenlegi magyarországi helyzetben kockázatosnak tartja a terrorizmussal gyanúsított guantánamói rabok befogadását - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője az MTI-vel csütörtökön.

Daniel Fried, az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja budapesti tárgyalásai után elmondta: konkrét kérdésekről is tárgyalt a magyar és az amerikai fél a guantánamói foglyok befogadásával kapcsolatban; a következő hetekben tovább folytatódnak a megbeszélések annak érdekében, hogy a magyar kormányzat minden információt megkapjon a kérdésben. A magyar félnek lehetősége lesz a befogadandókkal is találkozni - mondta Daniel Fried.

Fidesz, amelynek képviselője szintén megbeszélést folytatott az amerikai elnök guantánamói különmegbízottjával, közölte: kockázatosnak tartja a guantánamói rabok befogadását, a magyar kormány ugyanis jelen körülmények között sem képes garantálni a rendet és a közbiztonságot az országban, amint azt az elmúlt időszak kirívóan brutális bűncselekményei is bizonyították. 

Sajnos az ügy kapcsán jelenleg a nemzetbiztonsági érdekek érvényre juttatását sem várhatjuk a kormánytól, mert az rendszeresen belpolitikai célokra használja fel eszközként a titkosszolgálatokat - írta közleményében Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!