Belföld

2009.06.12. 05:00

Megyénkben restaurálják a történelmi Pataki-festményt

Vajdahunyad, Szombathely - Vas megyében restaurálhatják Pataki Lajos 1896-ban festett történelmi alkotását: a festmény a Hunyadi mellett lovagoló Kapisztrán János képében Batthyány Lajos 1848-as mártír miniszterelnök arcát rejti. Eredetileg a romániai Hunyad megye székházát díszítette, de Trianon után eltávolították, a rendszerváltozásig magánszemélyek őrizték. Csütörtökön érkezett a képtárba.

Kozma Gábor

Csütörtökön délelőtt a román biztonsági szolgálat gépkocsijának személyzete értékes rakományt adott át a képtárnak: Pataki Lajos 1896-ban festett történelmi alkotását, amely eredetileg Hunyad megye székházában volt látható. A nagyméretű kép megérkezett a képtárba, ahol restaurálják. A kép Szombathelyre kerülésének története nem nélkülöz izgalmi elemeket sem, és hűen tükrözi az elmúlt korok Kárpát-medencében kialakult történelmi viszonyait is. 

Az eseményeket a végéről kezdve: szerdán jelezte Feiszt György kulturális tanácsnok,  hogy egy autó elindult Romániából, és ezen az autón ott van egy számunkra nagyon fontos festmény. Ezek után  jött a hír, hogy az autó meghibásodott, így egy nappal késik a megérkezés. Aztán csütörtökön délelőtt helyi, vagy talán ennél is nagyobb merítésű  - kultúrtörténeti esemény - színhelyévé vált rövid időre a Szombathelyi Képtár parkolója. Tizenegy óra tájékán a román biztosági szolgálat  furgonja gördült az intézmény elé, majd személyi azonosítót viselő férfiak bukkantak elő. A csapatot Marosfalvi Antal festőművész, a Rumi Rajki Kör aktivistája és Feiszt György várta. Rövid tanácskozás után a három román kísérő nagyméretű, gondosan becsomagolt hengert gördített bakra a kocsiból. 

- Hát, annyi tárgyalás után végre sikerrel jártunk, sóhajtott fel  a tanácsnok, majd így folytatta: A történet előzményéhez tartozik, hogy Vajdahunyad vára lovagtermében volt látható a két méter magas, három méter széles történelmi festmény, amely a nándorfehérvári csatába induló Hunyadi Jánost és kíséretét ábrázolja. Az 1896-ban Pataki Lajos által készített munka eredetileg Hunyad megye székházának dísztermét  díszítette, de Trianon után eltávolították. A sérült képet tudtommal a rendszerváltozásig magánszemélyek őrizték.  

Az előkerülést  követően kiderült, hogy a történelmi alkotás erősen sérült. Sokak számára a meglepetés erejével hatott, hogy a  festmény a Hunyadi mellett lovagoló Kapisztrán János képében Batthyány Lajos 1848-as mártír miniszterelnök arcát rejti... Igen, ezt a trükköt alkalmazta a piktor, hogy megörökítse a nagy magyar politikust, aki oly fontos városunk, megyénk számára is. 

A kép időleges  visszakerülésének története fölöttébb kalandos. 

A szombathelyi tanácsnok kitartó keresésére ebben oroszlánrészt vállalt Hunyad megye alprefektusa, Dézsi Attila. 
- Az ígéret, miszerint eredetiben is láthatjuk majd itthon a képet, nem csak másolatban, sokáig nem valósult meg.  Mivel magyar részről sem történt áttörés, leszámítva egy fontos momentumot, a másolat elkészítését, felvettem a kapcsolatot Dézsi úrral. Hogy teteje  legyen a  dolognak, jelesül lássa, hova, milyen közegbe kerül majd a kép   meghívtuk a Savaria Karneválra. Az alprefektus kedvező benyomásokkal tért haza, elindította a folyamatot. De ez még mindig csak az eleje a dolognak, folytatta Feiszt György, majd így zárta mondandóját: Két éven át tartottak a tárgyalások  az eredeti mű utaztatásáról. Huszonnégy oldalas megállapodás született, hiteles fordítások, ellenjegyzések  és így tovább. Ezután Bukarestig ért az ügy, ahol végre jóváhagyták. Az az igazság, hogy engem is meglepetésszerűen ért a hír, hogy hozzák a Pataki-festményt.  



Restaurálásra kaptuk meg azt a Hunyadi-képet, amelyen feltűnik Batthyány Lajos is

Fotó: Benkő Sándor

Ami csütörtökön ténnyé vált. Marosfalvi Antal is segített a csomag átvételében. 

- Még tavalyelőtt a Rumi Rajki Kör nevében azt a felajánlást tettem, hogy ingyen elvégzem a háborús években súlyosan sérült kép helyreállítását, a kör pedig állja az anyagköltségeket. A kép Magyarországra szállításával kapcsolatban azonban a román műemléki hatóság számos nehézséget támasztott. Ahogy Feiszt úr is említette, kétéves huzavona után az ő közbenjárására, Dézsi Attila Hunyad megyei alprefektus hathatós segítségével elhárultak a nehézségek. Azt ígérhetem, hogy a művet alaposan átvizsgáljuk, majd javítjuk. A péntek reggeli kicsomagolást én is nagy izgalommal várom. 

A képet elkísérte a dévai múzeum művészettörténeti részlegvezetője, Doina Reghis Ionescu festőművésznő is.  

- Magam is restaurálkodtam, így nagy örömmel vettem, hogy a mű  a Szombathelyi Képtárban lel átmeneti otthonra. Itt erős a szakmai munka, jó kezekbe kerül a festmény, állaga nem romlik tovább. Bízom abban, hogy régi fényét, csillogását visszakapja a történelmi súlyú műalkotás. Örülök Marosfalvi úrék felajánlásának. Érdekünk, hogy a közös kulturális kincset megőrizzük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!