Belföld

2009.06.04. 22:43

Oszkó és a jövedelemkalkulátor szerint jobban járunk az új adókulcsokkal

Budapest - Mintegy 20 ezer forinttal nőhet jövőre a havi nettó jövedelme egy 240 ezer forintos havi bruttó jövedelemmel rendelkezőnek - mutatta be Oszkó Péter pénzügyminiszter a tárca honlapján elérhető jövedelemkalkulátor számításait csütörtökön kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI

Hangsúlyozta: az adócentralizáció összességében csökken, jövőre várhatóan 40 százalék alá mérséklődik, az szja változások csak a kiugróan magas jövedelemmel rendelkezőknek nem jelentenek megtakarítást. Megjegyezte, hogy az élőmunka adóterhelésének ilyen mértékű csökkentésére 20 éve nem volt példa. Elmondta azt is, hogy a cafeteria rendszerbe tartozó elemek megadóztatásából mintegy 50-60 milliárd forint bevétellel számolnak, az szja átalakítása azonban 250-260 milliárd forintos adóbevétel kiesést jelent 2010-ben az ideihez képest.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az adórendszer átalakításánál a kormány mozgástere szűk, hiszen a gazdasági visszaesés miatt amúgy is csökkennek az adóbevételek. Megerősítette: a kormány célja, hogy a munkával megtermelt jövedelemből minél több maradjon a lakosságnál, és a foglalkoztatás költsége is csökkenjen. Sikeresnek nevezte a munkahelyek megtartására tett kormányzati erőfeszítéseket, mert mint mondta: a munkahelyek számának csökkenése lassabb Magyarországon, mint a régió más országaiban.
 
A jödelemkalkulátor bemutatásánál a havi 200 ezer forintos bruttó keresetre 15.000 forintos nettó növekedés, az 500 ezer forintosra 13.800 forint megtakarítás jött ki, míg 2 millió forintnál jelképes összeggel, 620 forinttal nőtt az adóterhelés.
 
Az offshore cégeknél keletkező jövedelmek megadóztatását firtató kérdésre a pénzügyminiszter azt mondta: ebből bevételre nem számítanak, hiszen nem éri meg 30 százalékos forrásadót fizetni a 19 százalékos magyar társasági adó helyett. Ugyanakkor a társasági adóalap növekedni fog, a vállalkozások összességében mégsem fizetnek több adót a megszűnő különadó miatt, aminek 70-80 százalékát fedezi az emelkedő adó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!