Belföld

2009.07.16. 13:38

Draskovics elintézi: külföldről is behajthatóak lesznek a közúti bírságok

Budapest/Stockholm - Magyar kezdeményezésre külföldről is behajthatóak lesznek a közúti szabálysértésekért kiszabott bírságok az Európai Unióban. Ennek feltételeit a tervek szerint a magyar uniós elnökség idején alakítják ki - közölte csütörtökön Draskovics Tibor.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Draskovics Tibor, az igazságügyi és rendészeti miniszter a következő öt év belbiztonsági és igazságügyi feladataival foglalkozó stockholmi tanácskozás szünetében nyilatkozott telefonon az MTI-nek. 

Elmondta: a külföldiek által vagy külföldi rendszámú gépjárművel elkövetett szabálysértések ügyében spanyol-belga-magyar munkabizottság alakul. Az EU soros elnökségét 2010 első félévétől 2011 közepéig ellátó három ország szakértői készítik elő a probléma rendezését szolgáló javaslatot.

Az úgynevezett Stockholmi Programról szóló kötetlen találkozón részt vevő miniszter elmondta: "Európában évente egy nagyvárosnyi ember hal meg közlekedési balesetben, a külföldi szabálysértők elleni fellépés pedig szinte valamennyi tagországban gondot okoz." A magyar javaslat központi helyet szán ennek az ügynek a 2014-ig tartó időszak uniós bel- és igazságügyi stratégiájában. A munkát 2011-ben, a magyar EU-elnökség idején fejeznék be egy megállapodással, amely meghatározza az eljárás jogi és technikai részleteit - mondta Draskovics.
    
A Stockholmi Program azokat az intézkedéseket foglalja össze, amelyek a szabadság, biztonság és igazság egységes európai térségének megvalósulását szolgálják. A program most formálódik, a tagállami kormányokat képviselő Európai Tanács várhatóan az év végén fogadja el - vélekedett a miniszter. 
    
Magyarország egy második kezdeményezést is elindít a program kapcsán. "Ahogy az unió képes volt létrehozni az egységes belső piacot és a közös pénzt, ugyanúgy képes lehet létrehozni egy közös térséget, amelyben a törvények megszegése mindenütt ugyanolyan következményekkel jár valamennyi tagország állampolgárainak esetében" - fogalmazott Draskovics. 
    
"Ma még ez nem így van. A tagországok közötti hatósági együttműködés nehézkes, és a rendszerben rengeteg a kiskapu, a kibúvó, amelyeket a törvényszegők kihasználhatnak." Ezeket kell bezárni, megszüntetni. "A megközelítés újszerű, de ez következik az Európai Unió egész fejlődési dinamikájából" - mondta a miniszter, aki szerint sok konkrét lépéssel - például szabályok egységesítésével, informatikai rendszerek kiépítésével, hatóságok közös képzésével - lehet eljutni odáig, hogy az unió területén mindenütt ugyanolyan büntetésre számíthasson, aki valamelyik tagországban vét a törvény ellen.

 


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!