Belföld

2009.07.25. 20:07

Együttműködést ajánlott Bajnai a pártoknak - A Fidesz új választásokat akar

Budapest - Együttműködést ajánlott fel Bajnai Gordon a parlamenti pártoknak abban a levélben, amelyet pénteken juttatott el a frakcióvezetőknek, valamint Dávid Ibolya MDF-elnöknek. A miniszterelnök levelében hangsúlyozta, a rendkívül szigorú költségvetés világos üzenetet jelent majd: "Magyarország nem fordul vissza a válságból kivezető úton".

MTI

Bajnai Gordon a levélben - amelynek tartalmáról a kormányszóvivői iroda még pénteken tájékoztatta az MTI-t - arra kérte a pártvezetőket, hogy felelős hozzáállásukkal segítsék az ország megerősítését, a versenyképesség javítását és a tartós növekedés megalapozását szolgáló intézkedéseket. A kormányfő ismét felajánlotta: személyesen is kész egyeztetni minden olyan felelős és reális javaslatról, amely e célokat, az ország megerősödését, hosszú távú felemelkedését szolgálja.
    
A miniszterelnök hangsúlyozta, száz nappal a válságkezelő kormány felállása után több, a nemzetközi gazdasági válság elhárításáért meghatározott célt sikerült elérni, a válságkezelésnek kezdenek beérni az eredményei. A válság azonban továbbra is jelen van Magyarországon és a környező országokban is, így még sok a tennivaló - fűzte hozzá.
    
A kormányszóvivői iroda közlése szerint Bajnai Gordon levelében kiemelte, a gyors és hatékony intézkedéseknek, valamint a javuló nemzetközi hangulatnak köszönhetően kezd helyreállni a nemzetgazdaság egyensúlya.
    
Az intézkedésekről szólva kifejtette: a forint árfolyamának stabilizálásával a devizában eladósodott 1,7 millió család terhei enyhülnek, a külföldi befektetői partnerek bizalma pedig erősödik Magyarország iránt.
    
Az adórendszer átalakításával szerinte érdemben csökkennek a munkavállalók és a munkaadók terhei. A járulékterhek - mint folytatta - ösztönzik az új munkahelyek létesítését, a célzott támogatások pedig segítik a meglévő munkahelyek megtartását, a kis- és középvállalkozások finanszírozási problémáinak megoldását.
    
Kitért arra is, hogy a nemrég kibocsátott magyar államkötvényt majdnem hatszorosan jegyezték túl a befektetők, ezzel Magyarország fokozatosan, a vártnál lényegesen jobb árfolyamon térhet vissza a piaci finanszírozáshoz.
    
A miniszterelnök felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a kedvező eredmények ellenére sem a válságnak, sem a válságkezelésnek nincs még vége. A további tennivalók között említette Magyarország tartós szerkezeti válságának feloldását, valamint azt, hogy az országot olyan növekedési pályára kell állítani, amely a krízis után erősebb pozíciót jelenthet a gazdaság számára.
    
Ezen felül kiemelte azt is, hogy az ország megerősítéséért és a magyar gazdaság tartós növekedéséért folytatni kell "a pazarlóan működő állami szervezetek" átalakítását, a közösségi közlekedés ésszerűsítését, az önkormányzati rendszer párhuzamosságainak kiküszöbölését, a bürokratikus gátak lebontását.
    
"A kormány éppen ezért az eddig meghozott és most elhatározott intézkedéseket egy rendkívül szigorú, feszes és felelős költségvetésbe foglalja a lehető legrövidebb időn belül" - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a költségvetés világos üzenetet jelent majd: Magyarország nem fordul vissza a válságból kivezető úton.
    
A kormányfő levelében szólt arról is, hogy Magyarország a nemzetközi bizonytalanságra fel tud készülni, de egyes politikai megnyilatkozások az ország számára kockázatot jelentenek, bizonytalanságot okoznak. A cselekvés felelőssége természetesen elsősorban a kormányé, de a parlamenti pártokra vár az a feladat, hogy a nemzet érdekét a pártérdekek elé helyezve tegyék a dolgukat a törvényhozásban - vélekedett.
    
Bajnai Gordon szerint Magyarország alapvető érdeke, hogy kitartson a már meghozott intézkedések mellett és folytassa "a nemzetközi döntéshozók által is elismert" utat.
    
Az Országgyűlés április 14-én szavazta meg azt a bizalmatlansági indítványt, amellyel leváltották Gyurcsány Ferencet a kormányfői posztról és helyére Bajnai Gordon korábbi gazdasági minisztert választották meg. A döntést 204 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 8 tartózkodással fogadták el. A Fidesz és a KDNP képviselői bent voltak az ülésteremben, gombot azonban nem nyomtak a szavazáskor.

A Fidesz mielőbbi új választásokat vár

Mielőbbi új választásokat vár a kormányfőtől és a kormánypárttól a Fidesz - mondta Szijjártó Péter a miniszterelnök frakcióvezetőkhöz intézett nyílt levelére válaszul szombaton az MTI-nek.

Bajnai Gordon együttműködést ajánlott a parlamenti pártoknak a levélben, és arra kérte a pártvezetőket, hogy felelős hozzáállásukkal segítsék az ország megerősítését, a versenyképesség javítását és a tartós növekedés megalapozását szolgáló intézkedéseket.
    
Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője a kormányfő levelére reagálva úgy fogalmazott: Bajnai Gordont és az MSZP-kormányt senki nem hatalmazta fel arra, hogy megkeserítsék az emberek életét a brutális megszorító intézkedésekkel, amelyek ráadásul teljesen értelmetlenek.
    
A legjobb, amit Bajnai Gordon és az MSZP tehet, ha visszaadja az embereknek a jövőről szóló döntés lehetőségét, hiszen minél előbb kerül sor az új választásra, annál előbb lehet megkezdeni Magyarország megújítását - jelentette ki a fideszes politikus.

MSZP: válságban együtt kell működnie a pártoknak

 Válságban egy országnak össze kell tartania, a politika résztvevőinek együtt kell működnie annak leküzdésében, a Fidesz azonban csak a Jobbikkal működik együtt – mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője szombaton az MTI-nek Szijjártó Péter (Fidesz) nyilatkozatára reagálva.

Bajnai Gordon együttműködést ajánlott a parlamenti pártoknak, olyat, amelyet Európában minden felelős kormányfő megfogalmaz minden felelős politikai párt felé – közölte a kormánypárt szóvivője.     Nyakó István úgy fogalmazott, nem azt kérte a miniszterelnök, hogy fizessenek be a fideszes képviselők a krízisalapba, hiszen jövőre az adóváltozások miatt átlagban tízezer forinttal többet visznek haza, hanem azt kérte, hogy a jövő évi költségvetés előtt egyeztessenek a pártok.     

A Fidesz válasza egyértelmű volt, az ország érdekében nem kívánnak együttműködni senkivel – jelentette ki az MSZP-s politikus.     

Nyakó István szerint egyetlen együttműködő partnerét ismerjük ma a Fidesznek, a Jobbikot, amellyel számtalan önkormányzatban együtt gyakorolja a hatalmat. Véleménye szerint az ellenzéki párt válaszában most is tetten érhető az a filozófia, hogy minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek.     

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője a kormányfő levelére reagálva szombaton úgy fogalmazott: Bajnai Gordont és az MSZP-kormányt senki nem hatalmazta fel arra, hogy megkeserítsék az emberek életét a brutális megszorító intézkedésekkel, amelyek ráadásul teljesen értelmetlenek.     A fideszes politikus megfogalmazása szerint a legjobb, amit Bajnai Gordon és az MSZP tehet, ha visszaadja az embereknek a jövőről szóló döntés lehetőségét, hiszen minél előbb kerül sor az új választásra, annál előbb lehet megkezdeni Magyarország megújítását.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!