Belföld

2009.07.04. 21:14

MSZP-kongresszus: nem döntöttek személyi kérdésekről és kiállnak a kormány mellett

Budapest - Az MSZP szombati kongresszusán elmaradt az erőcsoportok által korábban kialkudott kompromisszum szentesítésének egy része: az egyetlen személyi kérdés, a párt országos választási bizottságának kibővítése. Ezt majd az országos választmány teszi meg várhatóan augusztus 29-ig. Bajnai Gordon miniszterelnök a tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetésnek a válságra, nem pedig a választásra kell választ adnia.

MTI


Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyilatkozik a sajtó munkatársainak a Magyar Szocialista Párt kongresszusán a Magyar Vasúttörténeti parkban. A házelnök bejelentette: a 2009. szeptember 14-i, első parlamenti ülésnapon elköszön hivatalától. MTI Fotó: Soós Lajos

Az MSZP kongresszusa zárt ajtók mögött zajlott, azonban Bajnai Gordon, Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila beszédét - rendhagyó módon - órákkal később, szombaton délután vágott formában eljuttatták a sajtóhoz.
    
A kongresszuson nagy többséggel, nyílt szavazáson elfogadták a kongresszusi határozatot a szocialista küldöttek. A dokumentumból a személyi kérdéséket érintő passzus került ki.
    
Az MTI információi szerint a kongresszusi javaslathoz több módosító indítvány is érkezett, de ezek közül csak egyet fogadtak el: nem a kongresszus, hanem az országos választmány bővíti majd ki a párt országos választási bizottságát (ovb) az elnökség javaslata alapján.
    
A kongresszuson Bajnai Gordon úgy fogalmazott, hogy a válságnak nincs vége, ahogy a válságkezelésnek sincs. Nem a nehezén, hanem egy igen nehéz parlamenti szakaszon vagyunk csak túl. Hozzátette: kemény, szigorú, felelős költségvetést kell készíteni még novemberben, mert jövőre választás lesz ugyan, de most válság van, és a büdzsének a válságra kell választ adnia, nem a választásra. "Kompromisszumkész leszek, de megalkuvó nem" - hangoztatta.
    
Bajnai Gordon szerint mindannak, amit az elmúlt hetekben-hónapokban tettek, csak akkor van értelme, ha kőbe vésik, ha belefoglalják a 2010-es költségvetésbe.
    
"Mondok egy számot, itt máris kőbe lehet vésni: 3,8 százalék. Ennyi lehet jövőre a hiány. Ennyi, egy fillérrel sem több" - hangsúlyozta.
    
A miniszterelnöki beszéd szerkesztett változatában nem szerepel, de az MTI úgy tudja, Bajnai Gordon további kőbe vésendő számként említette, hogy jövőre 120 milliárd forintot kell megtakarítani az önkormányzatok működésén úgy, hogy azok esetenként a mainál kevesebb, de jobb minőségű szolgáltatást nyújtsanak az embereknek.
   
A távirati iroda értesülései szerint a kormányfő beszélt arról is, hogy a távolsági közlekedés, a MÁV oldalán 40 milliárd forintos költségcsökkentést kell elérni 2010-ben. Hozzátette: ma mindenkinek, csecsemőtől az aggastyánig évi húszezer forintjába kerül a MÁV fenntartása, anélkül, hogy jegyet váltott volna rá, miközben annak működésével senki nem elégedett az országban.
    
Nyilvánosságra hozott beszédében Bajnai Gordon kitért arra, hogy a jövő évtől bevezetendő vagyonadó nem önmagában áll, hanem kéz a kézben jár jövedelemadóval. "Vagy a vagyon adózik, vagy a munka után kapott jövedelem. Ez a választás. És a baloldal válasza szerintem ugyanaz, mint a válságkezelő kormány válasza: a munka helyett inkább a vagyon adózzon" - fogalmazott Bajnai Gordon.
    
Lendvai Ildikó MSZP-elnök azt hangsúlyozta, "elég legyen az előre hozott választások emlegetéséből". "Elég legyen! Elegem van nekem is, és elege van, azt hiszem, a bennünk bízó választónak is" - fogalmazott Lendvai Ildikó, akinek ezen szavait taps követte az MSZP által az MTI-nek megküldött hangfelvétel szerkesztett változatában.
    
Hozzátette, hogy 1,7 millió jó érve van az előre hozott választás ellen: 1,7 millió család, négymillió ember, akiknek devizahitele van és hónapokig ébredtek szorongva a forint árfolyama miatt.
    
A pártelnök szerint nem tűrhetik, hogy párttagjaik szegfűs logó alatt gyűjtsenek aláírásokat az előre hozott választásokért. "Gyűjtsön, ha akar, de szegfű nélkül, inkább naranccsal" - hangoztatta.
    
A szocialista politikus elmondta: minden jogos önkritika ellenére az MSZP nem dobhatja ki a progresszív, modern, újító énjét, nem dobhatja ki reformszándékait, nem teheti semmissé modernizációs teljesítményét.
    
Lendvai Ildikó késő délutáni sajtótájékoztatóján úgy értékelte, hogy a kongresszus tartalmi, és nem személyi kérdésekkel foglalkozott, vagyis "előbb a kabát, utána a gomb". A kongresszus megerősítette, és a választásokig ki nem nyithatóvá tette, hogy az MSZP támogatja a kormány válságkezelő programját - hangsúlyozta a pártelnök.
   
Mesterházy Attila, a párt frakcióvezetője egyértelművé tette, hogy a frakció - ahogy eddig is - határozottan és keményen ki fog állni a Bajnai-kormány mögött a 2010-es országgyűlési választásokig. Fontosnak nevezte, hogy 75-80 nappal ezelőtt helyesen döntött a szocialista párt és a frakció, amikor nem tette fel a kezét, nem adta fel a küzdelmet és úgy döntött, cselekedni fog.
    
Szili Katalin a kongresszuson bejelentette, hogy a baloldal újjáépítése érdekében a szeptember 14-i első parlamenti ülésnapon elköszön az Országgyűléstől. A házelnök a kongresszusról távozóban, a Vasúttörténeti Park bejáratánál újságíróknak elmondta: nem vállal tagságot a párt országos választási bizottságában, és "nem sarzsival, hanem baloldali politikusként" akar tenni a baloldal újjáépítéséért.
   
Az MTI azon kérdésére, hogy vállalná-e a miniszterelnök-jelöltséget, azt közölte: nem vállal semmilyen posztot, nem posztban gondolkodik. "Döntésemmel szerettem volna példát mutatni arra is, hogy nem a poszt a lényeg, hanem a baloldal talpra állítása" - tette hozzá.
    
Az MSZP kongresszusára érkező küldötteket szombaton reggel kisebb demonstráció fogadta a Vasúttörténeti Park bejárata előtt. A Magyar Kommunista Munkáspárt hat tüntetője két óriási transzparensének egyikén az volt olvasható: "Ide vezetett 20 év álbaloldali politikája". A politika szóban a T-betűt zsákutca táblával ábrázolták.

OLDALTÖRÉS: Javaslatok

Javaslatok a közbiztonságra, a hétköznapok biztonságára és az arányos teherviselésre     

A közbiztonságra, a hétköznapok biztonságára és az arányos teherviselésre is javaslatokat tett az MSZP szombati, zárt ajtók mögött tartott kongresszusán elfogadott határozatában.

Javaslatok a közbiztonságra, a hétköznapok biztonságára és az arányos teherviselésre     

A közbiztonságra, a hétköznapok biztonságára és az arányos teherviselésre is javaslatokat tett az MSZP szombati, zárt ajtók mögött tartott kongresszusán elfogadott határozatában.

Javaslatok a közbiztonságra, a hétköznapok biztonságára és az arányos teherviselésre     

A közbiztonságra, a hétköznapok biztonságára és az arányos teherviselésre is javaslatokat tett az MSZP szombati, zárt ajtók mögött tartott kongresszusán elfogadott határozatában.

A MSZP honlapjára délután felkerült, az MTI információi szerint nagy többséggel, nyílt szavazáson elfogadott dokumentum szerint a szocialisták a rendőrség további határozott megerősítését sürgetik és "településőrségek" létrehozását is kezdeményezik.
    
A konkrét javaslatok között szerepel: el kell érni, hogy a fiatalon nyugdíjazott rendőrök közösségi rendőrszerepben visszakerülhessenek az állományba, azokra a posztokra, ahol eddig egyáltalán nem volt, illetve nem volt elég rendőr.
    
A kongresszusi állásfoglalás szerint növelni kell a rendészeti szakközépiskolában tanulók számát, míg a képzésüket úgy kell átalakítani, hogy már rövidtávon is több rendőr legyen az utcákon és tereken. A dokumentum szerint a közbiztonság fenntartásának ma is fontos szereplői az önkormányzatok, amelyek hatósági feladatokat ellátva, többnyire biztonsági cégekkel kötött szerződésekkel ma is segítői a rend és biztonság fenntartásának. 
    
E funkció erősítése érdekében az MSZP kezdeményezi a "településőrség" (önkormányzati rendészet) intézménye jogi, szervezeti, személyi és anyagi feltételeinek megteremtését - olvasható a dokumentumban.
    
A határozat tartalmazza azt is, hogy az MSZP a sokgyerekes családok, a munkahelyüket elvesztők és az egyedül élő kisnyugdíjasok kiszolgáltatottságát csökkentő programot támogat.
    
Kezdeményezik, hogy a frakció és a kormány azok számára, akiknek az egyetlen munkalehetőség a közmunka, terjessze ki az Út a munkához programot. A szocialisták azt javasolják, hogy a közcélú foglalkoztatást lehetővé tévő programot igénybe vehessék az önkormányzatok helyi közösséget szolgáló céljaik támogatására, az önkormányzatok által megbízott vállalkozásokkal.
    
Az állásfoglalásban az MSZP javasolja, hogy európai uniós forrásokból indítsanak legalább 100 romatelep felszámolására programot az ott élő romák közmunkájával, mentorálással és képzéssel. A szocialisták folytatnák és kibővítenék a szociális kríziskezelő programot úgy, hogy aki tehetős, az automatikusan ajánlhassa fel a családi pótlékát a szociális kríziskezelő programba.
    
A javaslatok között szerepel az is, hogy a legnehezebb helyzetben lévő kisnyugdíjasok számára a kríziskezelő program támogatási mértékével azonos, egyszeri, méltányossági segély lehetőségét biztosítanák.
    
Az MSZP azt is kezdeményezi a kormánynál, hogy a foglalkoztatási-képzési programban való részvétellel a családtagjaikat ápolók és emiatt a munkaerőpiacról kiszorultak tevékenységét ismerhessék el munkaviszonyként. Megjegyezték, ez az intézkedés ötvenezer ápolási díjban részesülőt érint.
    
A határozat azt is tartalmazza, hogy a párt a gazdasági tartalékokkal, vagyonnal rendelkezők nagyobb részvételét várja a gondok megoldásában. A szocialista párt arra kéri a vállalatok vezetőit, hogy a válság idején tanúsítsanak önkorlátozást a menedzsment fizetésében és egyéb javadalmazásában, illetve arra szólítják fel a bankok vezetőit, hogy az átlagot meghaladó jövedelmük egy részét a szolidaritás jegyében ajánlják fel a krízisalapba.
    
Az MSZP azt kéri a családi pótlékkal rendelkező tehetősebb családoktól, hogy a családi pótlékot a szegényebb családok javára utalják át a krízisalapba. Az állásfoglalásban felszólítják az önkormányzatokat, hogy a tulajdonukban lévő vállalatok esetében - az állami tulajdonú vállalatokhoz hasonlóan - csökkentsék a felügyelőbizottsági díjazásokat.
    
A szocialista párt kongresszusa a válságkezelő állami támogatásban részesített vállalatoktól azt kéri, hogy amennyiben az alkalmazottak fizetését csökkenteni kényszerülnek, úgy azt érvényesítsék a menedzsment jövedelmében is.
    
Az MSZP legfelső döntéshozó testülete arra kéri a frakciót és a kormányt, kezdeményezzen egy olyan banki magatartáskódexet, amely az állampolgárok és a vállalkozások védelmében tartalmazza a bankok számára megfogalmazott követelményeket a tájékoztatás, a szerződésmódosítás, a hitelek előtörlesztése, a futamidő és a törlesztőrészlet meghatározása vonatkozásában. A szocialisták a banki hitelezésre vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályok áttekintését és módosítását is szorgalmazzák.
    
Az elfogadott állásfoglalásból az is kiderül, hogy az MSZP a jövő évi költségvetés elfogadása után idén novemberben vagy decemberben újabb kongresszust tart, amelyen elfogadja választási programját, megválasztja  miniszterelnök-jelöltjét, jóváhagyja az országos listát, illetve alapszabály-módosítás után elnökségi tisztújítást tart.
    
A párt legfelső döntéshozó testülete "a hatékony koordináció, a párton belüli együttműködés kiszélesítése, a különböző társadalmi csoportok és generációk megszólítása, az új szereplők bevonása érdekében" szükségesnek tartja az MSZP országos választási bizottságának kiegészítését, amelyre az alapszabálynak megfelelően az országos elnökség tesz javaslatot a választmánynak.
    
A kiegészített ovb valamennyi tagja, a folyamatos munka érdekében, az országgyűlési választásokig látja el konkrét, személyre szabott, elszámoltatható feladatát - szerepel az állásfoglalásban.
    
A szocialisták támogatják a kormányt, illetve a frakciót abban, hogy fegyelmezett, takarékos költségvetést terjesszenek elő és fogadjanak el 2010-re, amely biztosítja a stabilitás megőrzését, a bizalom visszaszerzését, valamint az ország érdekében megtartja az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutalappal kötött, a gazdaságnak forrásokat nyújtó megállapodásban vállalt hiánycélt, megalapozza az euró középtávú bevezetését és a későbbi gazdasági növekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!