Belföld

2009.07.22. 14:27

Új típusú influenzavírus okozta egy magyar férfi halálát

Budapest - Meghalt egy 41 éves magyar férfi az új influenzavírus okozta megbetegedésben - jelentette be Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerdán Budapesten. A férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban hunyt el múlt szerdán, a boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú, H1N1-es influenzavírust - ismertette a szakember a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: a magyar állampolgárságú beteg korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását.

MTI

Falus Ferenc kitért arra, hogy Magyarországon 37-re emelkedett az új típusú influenzás esetek száma. Az elhunyt férfin kívül az elmúlt 24 órában 7 beteget regisztráltak, mindegyiknél enyhe lefolyású a betegség, közülük kettőt kórházban figyelnek meg, a többieket tartózkodási helyükön különítették el.
    
Magyarországon május 29-én jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter, hogy először mutatták ki az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál. A brazil férfi Egerben lett beteg, beutalták a helyi kórházba, ahol mintát vettek tőle, ami negatív volt. A mintát elküldték az Országos Epidemiológiai Központba. Ott a további laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 vírust a szervezetében.
    
A brazil állampolgárságú férfi New Yorkban él és turistaként érkezett Magyarországra. Érkezésekor még nem volt beteg. Később belázasodott, s felső légúti tünetekkel háziorvoshoz fordult. Az orvos megvizsgálta és tünetei alapján beutalta az egri kórházba.
    
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat július 21-én arról számolt be, hogy újabb három betegnél igazolták az új típusú influenzavírust, akkor összesen 29 magyarországi betegről szólt a híradás. A tájékoztatás szerint mindhárman külföldön jártak, tüneteik azonban már Magyarországon jelentkeztek. Kórházi vagy gyógyszeres kezelésre egyiküknek sem volt szüksége, és a környezetükben sem fertőződött meg senki.   
    
Az új vírussal fertőzött emberek kiszűréséhez április 30-tól infravörös, úgynevezett szomatoinfra-kamerákkal vizsgálták meg a Ferihegyen leszálló utasokat, miután az Egészségügyi Világszervezet WHO 5-ös riasztási fokozatot rendelt el a járvány miatt. Több mint 178 ezer utas megvizsgálása során 279 embert szűrtek ki, míg 362-en maguk jelentkeztek a magyar hatóságoknál, ám a 641 ember egyikénél sem volt kimutatható az új típusú influenza vírusa. A kamerákat június 9-én szerelték le.
    
Az influenza elleni oltóanyag gyártásához szükséges vadvírust az Egyesült Államok betegségmegelőző és -ellenőrző központjától kapta meg Magyarország, a világon második országként - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter május 6-án. A gyártóval kötött szerződés szerint az első vakcinacsomag legalább félmillió oltóanyagot tartalmaz. Ezt követően pedig hetente elérhető ez a mennyiség.
    
Székely Tamás május 28-án azt közölte, hogy Magyarország hivatalosan megkapta az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) az új típusú influenza elleni oltóanyag előállításának alapjául szolgáló vírustörzset. Ebből a genetikailag módosított vírustörzsből állítja elő a vakcinát az Omninvest 8-12 hét alatt, így ősz elejére - a klinikai és egyéb vizsgálatok után - rendelkezésre áll majd a megfelelő mennyiségű oltóanyag - mondta akkor a tárcavezető. Székely Tamás hozzátette: a WHO egy időben juttatta el az oltóanyaggyártó-kapacitással rendelkező országoknak a vírustörzset. 
    
A WHO két gyógyszert ajánlott a betegség kezelésére, az oseltamivir és a zanamivir tartalmú antivirális szereket. Magyarországon nyár közepétől már a zanamivir tartalmú készítmény is elérhető a patikákban. 
    
Július közepén  a WHO felhívást tett közzé a honlapján, amelyben közölték, hogy a H1N1 influenza kezelésére ajánlott gyógyszerek közül az oseltamivir tartalmú szerrel szemben rezisztens (ellenálló) vírusokat izoláltak, azaz a kórokozók körében elkezdett kialakulni a rezisztencia. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a rezisztens vírusok a másik, a zanamivir tartalmú antivirális (vírusellenes) szerrel szemben érzékenyek, vagyis a szer elpusztítja őket. 
        
A WHO jelentése szerint Dániában, Japánban, Kínában, sőt már az Egyesült Államokban is olyan H1N1 vírusokat találtak, amelyek rezisztensek az oseltamivir tartalmú antivirális készítményre. Ezeket a vírusokat három olyan betegnél izolálták a szakemberek, akik súlyos tüneteket mutattak. Ugyanakkor, miközben a kórokozók rezisztensek voltak az oseltamivirre, a zanamivir tartalmú antivirális készítményre érzékenyek voltak.
        
Az ÁNTSZ múlt heti közleményében ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett három eset szórványosnak minősül, ugyanis a többi vizsgált vírus nem mutatta ezt az eltérést, így a jelenlegi információk alapján semmi jel nem mutat arra, hogy a A/H1N1 vírus ellen széles körben antivirális rezisztencia lenne kialakulóban. Hangsúlyozták azt is, hogy a WHO éppen ezért nem is változtatott a klinikai kezelési ajánlásain és közölte, hogy a vírusellenes szerek továbbra is kulcsfontosságúak az influenza-világjárvány elleni küzdelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!