Belföld

2009.07.14. 12:35

Újabb négy embert állítottak elő terrorcselekmény gyanújával

Budapest - Terrorcselekmény és emberölés előkészületének gyanújával újabb négy személyt állított elő a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda - adta hírül kedden a Népszabadság internetes kiadása, a nol.hu.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A cikk szerint még tartanak a házkutatások, s a gyanúsítottak őrizetbe vételéről, előzetes letartóztatásuk kezdeményezéséről várhatóan a nap folyamán döntenek. A lap információi szerint a kedden elfogott négy személy a hatóságok eddigi adatai szerint kapcsolatban állt a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg elnevezésű szervezettel, amely korábban több, képviselők otthonai ellen elkövetett lőfegyveres és Molotov-koktélos merényletet vállalt magára. 

Ez a szervezet vállalta a felelősséget Csintalan Sándor volt szocialista képviselő, a Hír Tv munkatársa megveretéséért is. Ez a szervezet ismerte el továbbá, hogy az elmúlt években több alkalommal küldött Antrax feliratú borítékban amúgy ártalmatlan port parlamenti képviselőknek.

Korábbi ügyészségi és rendőrségi híradásokban a Magyarok Nyilai szervezőjeként nevezték meg a közel egy hónapja előzetesben lévő Budaházy Györgyöt, a radikális szélsőjobboldal ismert alakját - írja a nol.hu. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI megkeresésére azt válaszolta: a hírt nem erősíti meg, de a nap folyamán ígért tájékoztatást az ügyről.

HM: katona volt a Budaházy-csoport egyik tagja

 A Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katona volt az egyik gyanúsított, akit kedden a Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vett terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt. A gyanúsítottat katonai szolgálatra való méltatlanság miatt a vezérkari főnök azonnal leszerelte és elbocsátotta a honvédségtől - közölte a Honvédelmi Minisztérium kedden az MTI-vel.

A közlemény ismertetése szerint a három férfi egyikének ügyében jelentős segítséget nyújtott a nyomozást végző szerveknek a Katonai Biztonsági Hivatal. A Központi Nyomozó Főügyészség kedden újabb három embert vett őrizetbe a Budaházy-csoportból terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt. Ők egyebek között azzal gyanúsíthatók, hogy Kóka János SZDSZ-es politikus házára Molotov-koktélokat dobtak.
    
A főügyészség közlése szerint az egyik most őrizetbe vett férfi - aki megtagadta a vallomástételt - megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2007 áprilisától "folyamatosan részt vett a mozgalom tagjainak támadásokra történő felkészítésében", illetve ő maga is vállalkozott a terrorcselekményekre.
    
A másik férfi - a megalapozott gyanú szerint - 2007 áprilisától készítette fel a mozgalom tagjait a támadásokra, illetve "maga is ajánlkozott, vállalkozott a tervezett cselekmények elkövetésére". Ennek során 2008. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka a bűntársaival Dunaújvárosban Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő lakásának bejáratát felgyújtották - írták.
    
A harmadik gyanúsítottként kihallgatott és őrizetbe vett férfi - aki szintén megtagadta a vallomástételt - ugyancsak a Budaházy-csoport tagja volt, és gépkocsivezetőként részt vett a Kóka János háza elleni támadásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!