Belföld

2009.10.15. 09:37

Fidesz: 2010 második felében biztosan összeomlik az egészségügy

A Fidesz szakpolitikusa, Pesti Imre szerint a kormányt nem érdekli, mi történik a választások után, mi történik 2010-ben a magyar egészségüggyel, a kabinet ugyanis az "utánam a vízözön" politikáját folytatja.

MTI

A Fidesz szerint a következő év második felében biztosan össze fog omlani a teljes magyar egészségügy.

Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ezt a véleményt azzal indokolta, hogy a kormányt nem érdekli, mi történik a választások után, mi történik 2010-ben a magyar egészségüggyel, a kabinet ugyanis az "utánam a vízözön" politikáját folytatja.
   
Ha idén a tervezettnél 15-20-szor magasabb lesz az egészségügyi költségvetés hiánya - több mint 100 milliárd forint -, akkor vajon mi várható 2010-ben? - tette fel a kérdést a képviselő.
   
Rámutatott: ha a jövőre tervezett 50 milliárd forintos hiány a tízszeresére növekszik, akkor a következő év első néhány hónapja után összeomlik a teljes magyar egészségügyi ellátás.
   
A kormány és a kórházak közötti megegyezésből szerinte azt látni, hogy a kabinet jó előre elkölti a 2010-es költségvetés forrásait, és olyan finanszírozást biztosít jövőre a kórházak számára, amely mögött nincs valós pénz.
   
"A kormányzat elengedte az egészségügy kezét, az egészségügyi ellátás kezét, és ezzel együtt elengedte a betegek kezét" - fogalmazott Pesti Imre.
   
Az új típusú influenza elleni védőoltás esetleges mellékhatásival kapcsolatos felvetésre az egészségügyi szakpolitikus kifejtette: nem elsősorban az oltóanyaggal van a probléma, hanem a kommunikációval. Szerinte ugyanis a kormányzat képtelen volt megszervezni a tájékoztatást, a megfelelő ismeretterjesztést az orvosok számára.
   
A kormányzat alkalmatlanságát mi sem bizonyítja jobban, hogy egy oltóanyagot sem tud kellő szakértelemmel bevezetni, és rábírni a magyar polgárokat, illetve az orvosokat, hogy vegyék igénybe és adják be az oltást - vélekedett.
   
Arra a kérdésre, hogy ő beoltatja-e magát, Pesti Imre közölte: már megtörtént. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!