Belföld

2009.10.27. 15:48

Nem járunk szűrésekre, pedig kellene

Magyarországon kevesen mennek el az életmentőnek mondott szűrővizsgálatokra, pedig a halálos betegségek zöme korai stádiumban felismerve gyógyítható. Vasban sem jó a helyzet, itt sem fordítunk nagyobb gondot a prevencióra.

Bajdó Bettina

A szűrővizsgálatok célja a még panasz- és tünetmentes páciensnél a betegség korai felismerése, illetve a kockázati tényezők kiküszöbölése. Szinte minden betegségre igaz, hogy minél korábban fedezik fel, kezelése annál egyszerűbb és hatásosabb lehet, és annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra. Néhány szűrővizsgálatot a társadalombiztosítás támogat, de van olyan kontroll is, melyért fizetnünk kell.

Kötelező szűrések közé tartoznak az újszülött-, csecsemő- és gyermekkorban végzett vizsgálatok, az emlőszűrés, a nőgyógyászati onkológiai méhnyakszűrés és a vastagbélszűrés.  A tüdőszűrés 2003 óta csak azokon a vidéken kötelező, ahol a tébécé-fertőzöttségi szint elér egy bizonyos mértéket, itt ingyenesen végzik.  Több olyan vizsgálat is létezik, amelyek kiszűrhetnek egy adott betegséget, de  népegészségügyi szempontból nem hatásosak, így nem is kötelezőek. Ilyen például a szájüreg vizsgálata, a fogorvosi, a sztomatológiai kontroll 45 éves kortól évente, a prosztatavizsgálat 40 és 70 év között évente, a bőrgyógyászati ellenőrzés. Ide tartozik az is, ha valaki a támogatott szűréseken felül kíván onkológiai jellegű kontrollt végeztetni  (például méhnyakrák-, emlő- vagy vastagbélszűrést évente).

Általában egy-egy szakorvosi vizsgálatra hosszú hónapokat kell várni, a magyarok pedig nem fordítanak sok gondot a megelőzésre, akkor mennek orvoshoz, ha már baj van. Ha valami komoly betegséget regisztrálnak, annak a gyógyítása is sok pénzbe kerül, ezért a szakember többsége úgy véli, hogy pazarló  a rendszerünk. Néhány nyugat-európai országban nagy figyelmet fordítanak a folyamatos kontrollra. Angliában például kötelező félévente fogorvosi felülvizsgálatra jelentkezni. Ha valaki ezt nem teszi meg, annak a következő kezelés árát ki kell fizetnie. S ez nemcsak a fogorvosi vizsgálatokra jellemző. Külföldön az előjegyzési időt is komolyabban veszik a betegek. Azok, akik nem jellenek meg a műtétre kiírt időpontban, a következő hónaptól  több tb-hozzájárulást fizetnek. Itthon viszont sűrűn előfordul, hogy elfeledkeznek az időpontról, s a műtőben a szakszemélyzet hiába várja a beteget. Hazánkban azonban ebben az esetben sem történik semmilyen korlátozás.

A háziorvosok feladata, hogy elvégezzék az alapellátásban kötelező szűréseket, például a vérnyomás-, a vércukor- és a testtömeg-index mérést, valamint kiszűrjék a mozgásszervi problémákat. 
 
- A kórházban a speciális szűréseket végezzük el, a szakterületekhez tartozó vizsgálatokat - mondta el dr. Káldy Zoltán, a Markusovszky kórház stratégiai és minőségirányítási igazgatója. - A népegészségügyi programban meghatározott feladataink többek között a tüdőszűrés, a mammográfia, a méhnyakrák-szűrés, az újszülöttek csípőszűrése és az anyagcsere-betegségek kiszűrése. Korábban a kórház tervei között szerepelt, hogy a vérellátó épületében szűrőcentrumot hozunk létre. Úgy terveztük, hogy a szűrőállomásokat egy helyre költöztetnék. A munkát elkezdtük, az épület homlokzatát felújítattuk, azonban a  pénzhiány miatt félbe kellett hagynunk. Jelenleg a vérellátó működik az épületben, az első szinten, a többi szint azonban üresen áll. 

Az igazgató hozzátette: régóta várnak egy olyan pályázati kiírást, melynek segítségével pénzt nyernének a tervek valóra váltásához.  Ha sikerülne, minden szűrés egy helyen lenne, s ez talán növelni a szűrővizsgálatokon résztvevők számát is.  

- Hónapról hónapra csökken a finanszírozásunk, s ez az előjegyzési listáinkat is érinti - hangsúlyozta az igazgató. - Az onkológiai és a sürgősségi ellátás elviszi a bevételeink nagy részét, ezért előfordul, hogy a kivizsgálásra, kezelésre, ezen belül a szűrővizsgálatra több hetet is kell várniuk a betegeknek. Ma már van lehetőség arra, hogy aki nem akar várni, az térítési díj ellenében, soron kívül el tudja végeztetni a vizsgálatot. Ezt szigorú szabályokhoz kötjük, hiszen a jogszabály szerint csak rendelési időn kívül lehet elvégeztetni a vizsgálatot, s csak akkor, ha ez nem befolyásolja az előjegyzési lista alakulását.  Ez a módszer még nem elterjedt, egyelőre kevesen élnek vele.
 
A kórház dolgozói fontosnak tartják a megelőzést, ezért próbálnak minden olyan kezdeményezéshez csatlakozni, mely ingyenes szűréseket kínál a betegeknek. Nemrég prosztataszűrésen vehettek részt a férfiak, s mint az ingyenes szűréseknél általában, itt is az előjegyzési lista pár órán belül betelt. Ezek a vizsgálatok a betegek számára nem kerülnek pénzbe, a kórháznak viszont igen. Műszereket, helyiséget kell biztosítani, az orvosok és szakszemélyzet önként vállalja a munkát.

- Sajnos hazánkban egyáltalán nem elterjedt a preventív szemlélet  - fűzte hozzá az igazgató. - Pedig hosszú távon megérné az országnak ebbe fektetni. Jelenleg lehet, hogy többe kerülne a megelőzés, de hosszabb távon olcsóbban jönnénk ki, ha belegondolunk abba, hogy egy-egy komolyabb betegség mennyi kiadással jár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!