Belföld

2009.11.25. 11:11

Gyurcsányék Putyinéknál vacsoráztak Moszkvában

Klára asszonyt személyes ismertség fűzi Ljudmilla Putyinához, Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin családról, gyerekekről beszélgettek, de szóba került az is, hogy "mi a helyzet a két országban".

MTI

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szűk körű, magánjellegű vacsorán látta vendégül Gyurcsány Ferencet kedden este Moszkvában - erősítette meg a magyar politikus az MTI-nek szerdán.

Előzőleg a két politikus és feleségeik együttlétéről készült fotó megjelent az orosz miniszterelnök honlapján.
   
A volt kormányfő feleségével, Dobrev Klárával Putyin meghívására, de saját költségére tett magánlátogatáson tartózkodik Moszkvában. 
   
Gyurcsány rámutatott: 2002 után partneri kapcsolat alakult ki Oroszországgal - amiben jelentős szerepe volt Medgyessy Péternek és Vlagyimir Putyinnak is -, továbbá Kínával. Ez a szocialista-liberális kormányok olyan teljesítménye, amely az ország érdekeit szolgálja, s amelyre építeni lehet.
    
"Ténykérdés, hogy ma a világ Európán kívüli három hatalmi központja az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Magyarország számára a szövetséges és barát az Egyesült Államok, de Oroszországgal és Kínával is szoros partneri kapcsolatot kell kiépíteni, akkor is, ha nem mindenben értünk egyet velük, mert ez Magyarország érdeke" - vélekedett a volt miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor szombati, szentpétervári találkozójáról, amelyről a magyar sajtó beszámolt, kérdésre válaszolva a politikus azt mondta: "Orbán elnök úrnak az a jobb, és részemről az az elegánsabb, ha ezt most nem kommentálom".    
   
A keddi találkozóról Gyurcsány az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: Putyin meghívása eredetileg szeptemberre szólt, de akkor egy sportbaleset miatt le kellett mondania, és most sikerült újabb időpontot találni.
   
Hozzátette: a vacsorán sok mindenről szó esett a családtól és a gyerekektől kezdve addig, hogy milyen a helyzet a két országban. Nem maradtak ki a nemzetközi politika kérdései sem.
   
Gyurcsány Ferenc elmondta: hasonló találkozókra akad példa más volt kollégáival is, köztük olyanokkal akik már nincsenek hivatalban és olyanokkal is, akik még korábbi posztjukat töltik be, hiszen természetes, hogy a hivatalos találkozók során némelyekkel személyesebb kapcsolat alakul ki.

Megfigyelők figyelemre méltónak találták, hogy az orosz kormány sajtóirodája által a képaláírásban informálisnak minősített találkozóról fotó készült, s az azonnal, még kedden este felkerült az orosz miniszterelnök honlapjára. Az is érdeklődést váltott ki, hogy a vacsorán jelen volt az orosz kormányfő felesége, Ljudmilla Putyina, aki hosszabb ideje szinte soha nem jelenik meg férje oldalán hivatalos alkalmakkor. Úgy vélik, Ljudmilla Putyina részvétele a vacsorán összefügghet azzal, hogy személyes ismeretség fűzi Dobrev Klárához, aki korábban egy gyermekkönyvtárakkal foglalkozó, Putyina védnökségével rendezett kiállításon a meghívottak között volt.
   
Gyurcsány Ferenc feleségével Moszkvában múzeumokat, kiállításokat tekint meg, egyebek között szándékukban áll megnézni az egykor igen fényűzően megépített moszkvai metró néhány nevezetesebb állomását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!