Belföld

2009.11.17. 14:36

Sajóbábony: csődöt mondott az elmúlt húsz év cigánypolitikája

A Jobbik elnöke kedden arról beszélt Sajóbábonyban, hogy "tudatosan szítják és hergelik a cigányságot" a Magyar Gárda és a párt ellen. Az MSZP szerint a szélsőjobb gerjeszti a feszültséget, a Fidesznél úgy vélik, a kormány képtelen arra, hogy rendet tegyen az országban.

MTI

Jobbik: nincs elképzelésük a parlamenti pártoknak a cigányprobléma megoldására

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint "tudatosan szítják és hergelik a cigányságot" az új magyar gárda és a párt ellen. A politikus a Borsod megyei Sajóbábonyban kedden úgy fogalmazott, a településen kialakult helyzet "csepp a tengerben, pattanásig feszült a helyzet", főleg Kelet-Magyarországon.

Vona Gábor a Sajóbábonyban történtek miatt érkezett a településre. Annak a véleményének adott hangot, hogy téves és riogató megjegyzések keltek szárnyra a borsodi városban. Ő maga is beszélt a település utcáján helyi lakosokkal, akik azt mondták: - bár megnevezni nem tudják, kitől hallották - mégis úgy tudták, a gárdisták "gyilkolni jönnek Sajóbábonyba". Sőt ezek a roma emberek azt hiszik, hogy a korábbi romagyilkosságok elkövetői is gárdisták voltak, mindez pedig egyértelműen bizonyítja, tudatos provokáció történt - állította.
   
Azt mondta, bebizonyosodott, hogy az elmúlt 20 év cigánypolitikája csődöt mondott. A cigányságot arra használták, hogy négy évente olcsón - néhány konzervért megszerezhető - szavazóként funkcionáljanak. Állítása szerint a cigányság 80-90 százaléka teljes mértékben a törvényen kívül él. A parlamenti pártok egyikének sincs elképzelése, hogyan oldják meg ezt a problémát: sem valódi szándékuk nincs erre, sem koncepciójuk. A cigány kisebbségi önkormányzatok pedig csak arra voltak jók, hogy eltüntessék a felzárkóztatásukra szánt milliárdokat - vélte.
   
A gárda addig lesz a kistelepüléseken, amíg erre a helyzetre nem találnak megoldást. A gárda soha nem sértett törvényt, nem ez a célkitűzése - mondta a sajtótájékoztatón.

A Fidesz szerint az MSZP képtelen a rendet biztosítani

A Fidesz szerint a kormány 2006 óta nem tudja biztosítani a rendet Magyarországon, képtelen garantálni a közbiztonságot minden magyar ember számára - mondta Lázár János, az Országgyűlés rendészeti bizottságának fideszes elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján a hétvégén Sajóbábonyban történtekkel kapcsolatban.

A politikus úgy fogalmazott: a kormány már arra is képtelen, hogy néhány ember szóváltásában, verekedésében rendet tegyen, ezzel pedig először egy kisebb települést, majd az ennek közelében fekvő nagyvárost szolgáltatja ki "a teljes káosz és bizonytalanság veszélyének".
   
Nem a nemzetbiztonsági kabinet ülése a fontos, hanem, hogy Sajóbábonyban és Miskolcon rend legyen - jelentette ki Lázár János.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy néhány ember vitájához több megyéből kellett rendőröket vezényelni, így ezeknek a megyéknek a lakossága akár órákra vagy egy napra is rendőri támogatás nélkül maradt.
   
2006 óta folyamatosan hiányzik a rendőrség 45 ezer fős állományából 3 ezer rendőr, akiknek pótlása nem tűr halasztást - mondta, hozzáfűzve: a nemzetbiztonsági kabinetnek arról kellene döntenie kedden, hogy milyen plusz forrásokat ad a Borsod megyei rendőr-főkapitányságnak, hány új rendőr lesz Miskolcon.
   
Megjegyezte, nem csak Sajóbábonyban, egész Észak-Borsodban is meg kell erősíteni a rendet.
   
"Nem gittegyleteket kell szervezni - sem az MSZP-nek, sem más politikai szervezeteknek", hanem rendőröket kell biztosítani ahhoz, hogy Magyarországon rend legyen - hangsúlyozta Lázár János.

Az MSZP szerint a szélsőjobb a felelős
   

Juhász Gábor szerint a szélsőjobboldali politikát folytatók viselik a felelősséget Sajóbábonyban történtek miatt. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter véleménye szerint a rendőrség professzionálisan lépett fel a rendbontókkal szemben.

A miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón úgy fogalmazott: " alapvetően a  szélsőjobboldali politikát folytató, a Magyar Gárda betiltását tudomásul nem vevők, a nosztalgiacsendőrséget felállítók" viselik a felelősséget a Sajóbábonyban történtek miatt, de felelősök mindazok, akik összekacsintanak velük.
   
Kiemelte, hogy hétvégén a meglévő együttélési problémákra, valódi feszültségekre, kulturális különbözőségre alapozó, azokat tudatosan kihasználó félelem és gyűlöletkeltő politika eredményét lehetett látni. Szerinte egyesek úgy gondolták, hogy az indulatokat a végletekig fűtve szerezhetnek magunknak igazságot, vagy védhetik meg magukat, s megtorolhatják vélt, vagy valós sérelmeiket.
   
Juhász Gábor - miután a nemzetbiztonsági kabinet tájékoztatót hallgatott meg az igazságügyi és rendészeti minisztertől, a rendőrség bűnügyi főigazgatójától, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott és a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatójától - azt mondta: az ülésen elhangzottak igazolják, hogy szüksége volt a testület összehívására, mert a Sajóbábonyban kialakult helyzet veszélyezteti a társadalom békéjét, és hamis üzenetet küld az országról.   
   
Hangsúlyozta: a kabinet ülésén megállapították, hogy a rendészeti szervek professzionálisan reagáltak a kialakult eseményekre, nincs sem létszámbeli, sem pénzügyi gátja a rend fenntartásának. A nemzetbiztonság kabinet a leghatározottabb fellépést kérte a rendészeti szervek vezetőitől.
   
Leszögezte, Sajóbábonyban is a törvény egyenlő mércéje szerint, egyforma következetességgel lép fel a rendőrség.    
   
Juhász Gábor kitért arra: nincs ok okozati összefüggés a történtek és a rendészeti tárca azon törekvése között, hogy a betiltott társadalmi szervezetek működtetésében részt vevők tevékenységét határozottabban és következetesebben szankcionálja a bíróság.
   
Mint mondta, a kormány nem kíván változtatni a közterületek rendjét erősítő politikáján. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!