Belföld

2009.11.30. 13:47

Zuschlag-per - A volt rendőrfőkapitány nem tett tanúvallomást

Luszig Péter nem tett vallomást a Zuschlag-per hétfői tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, mondván: korábban a Központi Nyomozó Főügyészség kihallgatta és az ott elhangzottak államtitkot képeznek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Lusztig Péter, aki a rendőrséget is felügyelő önkormányzati minisztériumban Lamperth Mónika miniszter kabinetirodáján dolgozott 2007-ben, azt mondta: a nyomozati szakban lehallgatott, a perben nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetésekkel kapcsolatban volt egy külön eljárás, amelynek a tárgya államtitok. Azt kérte, a bíróság tájékoztassa arról, hogy az államtitok alól kapott-e felmentést.

Fodor Endre tanácsvezető bíró közölte, hogy - egyebek mellett - a 2007 januári, Lusztig és Zuschlag közötti telefonbeszélgetés is államtitok volt, de már nem az. A tanú azonban azt mondta: csak akkor tesz vallomást, ha a főügyészség feloldja titoktartás alól. A bírósági idézés kézhezvétele után megkereste ugyanis a főügyészséget, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy az akkor felmerült tények államtitkot képeznek - közölte.

A bíró megkérdezte: Zuschlag Jánost hogyan ismerte meg és milyen kapcsolatban álltak. Lusztig Péter annyit mondott: erre a kérdésre a külön eljárásban kimerítő választ adott. A tanács elnöke a tanút ekkor figyelmeztette arra, hogy ez nem tartozik az államtitok körébe.

Német Zsolt ügyész ezután indítványozta, hogy a bíróság tájékozódjon a főügyészségen, és kezdeményezze a titoktartás alóli felmentést. Hangsúlyozta azonban: az ügyben három telefonbeszélgetés kapcsán merült fel a tanú személyére, és ezek nincsenek titkosítva.

Lusztig Péter közölte: betegsége miatt megjelenése a tárgyaláson nehézségekbe ütközik. Ha nem tudna egy újabb tárgyaláson megjelenni, a külön eljárásban tett vallomását fenntartja - fűzte hozzá.

A bíróság korábban lejátszotta azt a titkosszolgálati eszközökkel lehallgatott, Zuschlag János és Lusztig Péter között zajló telefonbeszélgetést, amelyet 2007. január 29-én rögzítettek. Zuschlag arra panaszkodott, hogy elég "keményre sikeredett a rendőrség-ügyészség akciója", amikor bizonyítékokat kerestek a kiskunhalasi pártirodán. Az alig több mint másfél perces beszélgetés végén Lusztig megjegyezte: "Rendben van, holnap beszélni fogok a megyei főkapitánnyal, és szükség esetén javasolni fogom, hogy valaki beszéljen a legfőbb ügyésszel. Jó?"

Lusztig Péter - aki az 1990-es évek elején Baranya megye rendőrfőkapitánya, 1994-től 1998-ig MSZP-s országgyűlési képviselő volt - a telefonbeszélgetésben feltehetően a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitányra utalt, a helyi rendőrség nyomozott ugyanis Zuschlag ügyében. A beszélgetés idején Király Ferenc volt a megyei főkapitány. Az ügyben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség feljelentésére a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon 2005-ben indult nyomozás, a rendőrség azonban két év alatt semmilyen eredményt nem produkált, és le akarta zárni az ügyet. 

Egy másik hangfelvételt is lejátszottak a per során. Ezen Zuschlag János azt mondta Őri András negyedrendű vádlottnak: "Én a rendőrséget tudom fogni". Őri a beszélgetésben arra kérte Zuschlagot, hogy a biztonság kedvéért hívja fel Lusztig Pétert, és kérje, hogy "tájékozódjon" az ügyben. "Csak azért mondom, hogy messzemenőkig ne érezze azt, hogy rendben van minden, mivel házkutatás is történt" - mondja Őri Zuschlagnak.

Az ügyészség 2007-ben magához vonta a nyomozást. Lusztig Pétert a nyomozati szakban is ki akarta hallgatni az ügyészség, de betegségre hivatkozva nem jelent meg az idézésekre. 

A korábbi tárgyaláson a tanúként kihallgatott Szilvásy György, aki korábban a titkosszolgálatokat is felügyelte, elmondta: amikor felmerült a gyanú, hogy a lehallgatott telefonbeszélgetésekről Zuschlag János tudomást szerzett, sőt egy vallomás szerint a beszélgetésekről készült jelentést is el tudta olvasni azt javasolta, hogy az ügyészség maga folytassa le a vizsgálatot.

Szilvásy György szerint, mivel nem az általa vezetett titkosszolgálatot kérte fel az ügyészség a vizsgálat lefolytatására, akadályozták az igazság kiderítését. Német Zsolt ügyész Szilvásy szavaira reagálva akkor elmondta: az államtitok kiszivárogtatásának gyanúja miatt feljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségen, mely a vizsgálatot azzal zárta le, hogy nem történt államtitoksértés. A bíróság most erről a vizsgálatról fog tájékozódni a főügyészségen, mert Lusztig Péter erre hivatkozva tagadta meg a vallomástételt a bíróság előtt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!