Belföld

2009.12.10. 18:04

Barack Obama átvette a Nobel-díjat

Az Egyesült Államok alig egy éve hivatalban lévő elnöke, akinek országa háborúban áll Irakkal és Afganisztánnal és eddig nagyobb diplomáciai sikert nem tudott felmutatni, nagy meglepetésre lett a 2009. év Nobel-békedíjának kitüntetettje.

MTI

Az oslói városházán tartott ünnepségen a norvég királyi család jelenlétében Thorbjorn Jagland, a norvég Nobel-bizottság elnöke - mielőtt átadta a 18 karátos arany érmet, az oklevelet és 10 millió koronás (közel 1 millió euró) csekket - védelmébe vette a sokak által bírált döntést. Hangsúlyozta, hogy a díjjal kívánják támogatni Obama elnök elképzeléseit, a nukleáris leszerelés, a klímaváltozás és a világ problémáinak párbeszéd útján történő megoldására irányuló erőfeszítéseit.


A díj átvétele után Obama elnök beszédében hangsúlyozta: hálával és alázattal fogadja a megtiszteltetést. Hangsúlyozta: háborúra néha szükség van, hogy leküzdjék a rosszat a Földön és szavatolják az Egyesült Államok biztonságát, még ha magas is az ára. Megerősítette: 2011 júliusában megkezdődik az amerikai csapatok kivonása Afganisztánból.

"Egy erőszakmentes mozgalom nem tudta volna megállítani Hitler seregeit. Tárgyalással nem lehet az al-Kaidát rábírni, hogy letegye a fegyvert. Nem cinizmus, hanem a történelem megértése annak elismerése, hogy néha szükség van erőre" - mondta az elnök, fájlalva, hogy a háború emberi tragédiákkal jár.

Obama kiemelte: tartós béke nem lehet az egyének emberi jogai és gazdasági lehetőségei nélkül, viszont a nemzetközi jogot megsértő államokat szankcionálni kell. Az atomprogramjuk kapcsán a Nyugattal vitában álló Iránnak és Észak-Koreának nem engedhető meg, hogy kijátsszák a rendszert - figyelmeztetett a két ország taktikájára, amellyel Teherán és Phenjang kivonja magát a tárgyalások alól. Hozzátette: ugyanez vonatkozik Darfúrra és Mianmarra is, ahol megsértik az állampolgárok jogait.

90 év után Barack Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök aki megkapta a Nobel-békedíjat, elődjei voltak Theodore Roosevelt és Woodrow Wilson, viszont az első, aki személyesen Oslóban vette át. Jimmy Carter már nem volt elnök kitűntetésekor.

Obama a díjátadás előtt találkozott Jens Stoltenberg norvég miniszterelnökkel és V. Harald királlyal.
Norvégia a díjátadásra történelmének legnagyobb biztonsági intézkedéseivel készült: visszaállították a határok őrizetét, vadászgépek és egy AWACS gép vigyázott a légtérre, a városban több mint 2000 rendőrt mozgósítottak. A város köré légvédelmi rakétaegységeket vonultattak fel, felette helikopterek köröztek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!