Belföld

2010.01.06. 15:43

Frekvenciapályázat: szerződést kellene bontani a médiajogász szerint

A jogsértő pályázat eredményeként született szerződéseket fel kell bontani - mondta Bayer Judit médiajogász az MTI érdeklődésére szerdán annak kapcsán, hogy a Fővárosi Bíróság (FB) nem jogerősen kimondta: jogsértő volt, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázatán a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot.

MTI

Ugyanakkor a kedden kihirdetett elsőfokú ítéletben az FB elutasította a felperes Danubius Rádió elsőrendű alperes ORTT-vel és a Class FM-et működtető másodrendű alperes Advenioval szembeni kereseti kérelmének azokat a részeit, melyekben a pályázat nyomán megkötött szerződések érvénytelenségének, semmisségének megállapítását, illetve az eredeti állapot helyreállítását kérte.

Az FB szóbeli indoklása annyiban helyt adott a felperes érvelésének: a pályázat alaki érvénytelensége - a pályázó tulajdonosi szerkezete - miatt jogsértő volt, hogy az ORTT nem zárta ki az Advenio pályázatát, hanem elbírálta, nyertesnek hirdette ki és szerződést kötött vele.

A bíróság szerint jogsértő volt, hogy az ORTT a médiatörvény kötelező rendelkezései alól felmentést adott az Adveniónak, amely tulajdonosi szerkezete miatt nem felelt meg a médiatörvénynek.

Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja az ítélethirdetést követően azt emelte ki, hogy az elsőfokú bíróság a kereset egyetlen elemében adott részben igazat a felperesnek, amivel szemben az ORTT az ítélet írásba foglalása után fellebbezést nyújt be. A másodrendű alperes Advenio Zrt. egyelőre nem kommentálta a bírósági döntést.

A pályáztatás során az addig a Sláger által használt frekvenciát a Neo FM koncepciójával pályázó FM1 konzorcium, míg a Danubius hullámsávjának használati jogát az Advenio Zrt. által működtetett Class FM nyerte el a következő hét évre.
 
Az ORTT döntése nyomán lemondott Majtényi László, a testület elnöke, aki szerint érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a két nyertes pályázatot. A Sláger Rádió indított másik perben január 19-re tűzte ki a következő tárgyalást az FB.
 
Bayer Judit szerdán az MTI-nek a Danubius által indított per nem jogerős ítélete kapcsán azt mondta: álláspontja szerint a pályázat egészét érinti, ha annak valamelyik elemében - például az egyik pályázó vonatkozásában - jogsértést állapít meg a bíróság.
 
Mindennek következménye a pályázatot illetően minimálisan az, hogy az ORTT újraértékel minden pályázatot, és új döntést hoz, de még inkább az, hogy új pályázatot ír ki - mondta a médiajogász, aki megjegyezte azt is, hogy ezen túlmenően mindazok, akiket kár ért a jogsértő ORTT döntés nyomán, ebből fakadó igényüket bíróság előtt követelhetik. Ezek lehetnek mind a jogsértően vesztesnek nyilvánított, és ezért megszűnő rádiók, illetve azokat működtető gazdasági társaságok, mind pedig a jogsértő módon nyertessé nyilvánított rádiók, és az azokat működtető, és ennek kapcsán beruházó cégek.
 
A keddi nem jogerős ítélet szóbeli indokolásának azzal a részletével kapcsolatban, hogy a bíróság ebben az eljárásban nem kötelezheti az ORTT-t mint közigazgatási szervet az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási szerződés felmondására, Bayer Judit annyit mondott: ennek legfeljebb az lehet a magyarázata, hogy az állami szerveknek hatóságoknak, hivatalból kötelességük a törvényes működés helyreállítása, például egy jogsértőnek bizonyult pályáztatás után.

A szakember ennek kapcsán hivatkozott a médiatörvény 112. § (4) bekezdésére is, ahol A törvény vagy a szerződés megszegése cím alatt az olvasható: "Azonnali hatállyal kell felmondani a szerződést, ha (a) a szerződést nem lehetett volna megkötni, és a jogsértő állapot még fennáll".
 
A médiajogász emlékeztetett az Írisz TV tíz évvel ezelőtti ügyére, amikor a két másik nagy kereskedelmi tévé a több évig tartó jogvita utolsó napjaiban egyszerűen felvásárolta az Írisz TV-t, amely így felperesként is megszűnt.

A kereskedelmi rádiók esete jogilag nagyon hasonló a kereskedelmi tévék pályázatával kapcsolatos perhez, de gyakorlati szempontból kedvezőbb a mostani ügy, mint a kereskedelmi tévéké, mert a jelen per sokkal gyorsabban, nem évek, hanem hónapok, szinte hetek alatt eldőlt, legalábbis első fokon - fűzte hozzá Bayer Judit.
 
A Legfelsőbb Bíróság 2000 februárjában szüntette meg a kereskedelmi tévépályázatok érvényességét támadó pert a felperes Írisz TV kérésére és az alperesek - az ORTT, az MTM-SBS Televízió Rt. (tv2) és a Magyar RTL Rt. (RTL Klub) - hozzájárulásával. A felülvizsgálati eljárásban a Legfelsőbb Bíróság a felperes kérésére a per megszüntetése mellett hatályon kívül helyezte az Írisz TV keresetének helyt adó saját korábbi jogerős ítéletet is, mert maga a felperes Írisz TV elállt keresetétől.

A megszüntető végzés előtt néhány nappal a TV3-at üzemeltető - a tévépályázaton még Írisz TV néven indult - Budapesti Kommunikációs Rt. bejelentette, hogy a tulajdonosok átruházták részvényeiket, a tv2 elnöke pedig azt közölte, hogy a tv2 egyik tulajdonosa, a Scandinavian Broadcasting System szerezte meg a TV3 részvényeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!