Belföld

2010.01.27. 15:43

Nézőpont Intézet: összejöhet a kétharmados Fidesz-KDNP többség (Frissítve: TÁRKI-felmérés)

A potenciális szavazók megnyerésével számolva a Fidesz-KDNP szövetség kilenc fős többséggel megszerezhetné a kétharmados többséget az Országgyűlésben egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson - derül ki a Nézőpont Intézet legújabb felméréséből.

MTI

A Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatás szerint a pártok támogatottsága az aktív szavazók körében nem változott: a Fidesz 47, az MSZP 12, a Jobbik 9, míg az MDF 3 százalékon áll.

A potenciális, maximálisan elérhető szavazótábort figyelembe véve a sorrend: Fidesz 54, MSZP 20, Jobbik 16, MDF 8 százalék - olvasható.

A Nézőpont Intézet a potenciális szavazótáborok alapján modellezte a rendszerváltozás utáni hatodik Országgyűlés összetételét. A számításhoz - mint írták - néhány módszertani egyszerűsítéssel kellett élniük: a választást minden választókerületben érvényesnek tekintették, a második fordulóban azzal számoltak, hogy a Fidesz, az MSZP és a Jobbik jelöltje indul, végül az európai parlamenti választások helyi és országos eredményei közti arányt változatlannak tekintették 2010-ben is.

Így a potenciális szavazók megnyerésével számolva a Fidesznek 267, az MSZP-nek 54, a Jobbiknak 46, az MDF-nek 19 képviselője lenne egy "most vasárnapi" választás esetén a parlamentben. Összességében tehát a Fidesz–KDNP szövetség megszerezhetné a kétharmados többséget - olvasható.

A felmérés szerint a magyar választók közül tízből négyen (41 százalék) Orbán Viktort szeretnék miniszterelnöknek, így a Fidesz elnöke november óta őrzi "utcahossznyi előnyét" a többi jelölttel szemben. A második helyezett továbbra is Bokros Lajos (15 százalék). Mesterházy Attila (MSZP) kormányfőségét továbbra sem óhajtják többen, mint tavaly év végén (7 százalék). A jobbikos Vona Gábort csak a megkérdezettek 5 százaléka szeretné miniszterelnökké választani.

A felmérésben kitértek arra is, hogy a Fidesznek "nem ártott a nyugdíjas-kampány", tavaly év végéhez hasonlóan kétszer annyi 60 év feletti szavazója van, mint az MSZP-nek.

A Nézőpont Intézet a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást január 18. és 21. között végezte, amelynek során 1.000 felnőtt korú személyt kérdezett meg.

A Századvég Alapítvány által ugyancsak januárban végzett kutatás szerint a legnagyobb ellenzéki párt az összes megkérdezett körében 33 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg az MSZP 16 százalékos eredményt érne el egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választóközönségen belül.
 
Mint írták, a biztos szavazó pártválasztók körében még inkább megmutatkozik a legnagyobb ellenzéki párt tetemes előnye. Ezen a bázison belül a Fidesz 59 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a jelenlegi kormánypárt 23 százalékos támogatottságával szemben.

OLDALTÖRÉS: TÁRKI: csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között


TÁRKI: csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között


TÁRKI: csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között


TÁRKI: csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között

Csökkent a különbség a két legnagyobb párt támogatottsága között a TÁRKI legújabb felmérése szerint: a Fidesz és az MSZP között januárban 40 százalékpontnyi, míg tavaly novemberben még 51 százalékpontnyi különbséget mértek.

A közvélemény-kutató cég a felmérést január 8. és 18. között végezte a felnőtt lakosság körében, ezer ember megkérdezésével. Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzés szerint az elmúlt hónapok "trendjétől" kissé elütő kép utalhat arra, hogy a szavazók számára a választás már nem olyan távoli, hanem egyre közelebbi és reális, így a kis mértékű elmozdulás egyfajta tudatosabb választói magatartásként is értelmezhető.

A kutatás azt mutatta, hogy az MDF támogatottsága kissé erősödött, a Jobbiké pedig valamelyest gyengült a pártválasztók körében. Mint írták, továbbra is jelentősen vezet a Fidesz a kormánypárttal szemben, és a Jobbik június óta a harmadik olyan párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van.

A felmérés szerint a Fidesz támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 35 százalék. Tavaly novemberben 39, decemberben 37 százalék volt ez az arány. Az MSZP tábora a teljes lakosság körében - a tavalyi utolsó két hónapban mért 11 százalék után - januárban 12 százaléknyi.
 
A pártválasztók körében 40 százalékponttal vezet a Fidesz az MSZP előtt. (Novemberben 46, decemberben 43 százalékpontnyi volt a különbség). A biztos szavazó pártválasztók közül 62 százalék a Fideszt támogatja (tavaly novemberben 68, decemberben 63 százalék volt az arány), míg az MSZP szavazótábora 22 százalékon áll, (novemberben 17, decemberben 19 százalék volt).
 
A Jobbik támogatottsága a kutatás szerint januárban a teljes népességen belül 6 százalékos (novemberben szintén 6, decemberben pedig 7 százalékos volt). A pártválasztók körében ez az arány az előző hónapban mért 12 százalékkal szemben januárban 10 százaléknyi, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 11 százalék. Novemberben 11, decemberben 12 százalék volt ez az arány - olvasható a közleményben.

A felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztók körében az LMP támogatottsága 1 százaléknyi, szemben az előző hónapban mért 3 százalékkal. Az MDF szavazói a teljes lakosságon belül 2, a pártválasztók körében 4 százalékot tesznek ki. Novemberben és decemberben a párt támogatottsága 2-2 százalékon állt. 

Az SZDSZ tábora a teljes felnőtt lakosság és a pártválasztók körében is 1-1 százalék. A TÁRKI januári felmérése szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ-nek 1, míg az MDF-nek 3 százalékos tábora van.
 
Mint írták, egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 51 százaléka venne részt biztosan. Ez az arány novemberben 44, míg decemberben szintén 51 százalék volt.

A Nézőpont Intézet januári felmérése szerint a pártok támogatottsága az aktív szavazók körében nem változott: a Fidesz 47, az MSZP 12, a Jobbik 9, míg az MDF 3 százalékon áll. A potenciális, maximálisan elérhető szavazótábort figyelembe véve a sorrend: Fidesz 54, MSZP 20, Jobbik 16, MDF 8 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!