Belföld

2010.02.07. 16:09

Bokros Lajos: az MDF programja megvalósítható (Választás 2010, napi összefoglaló)

Bokros Lajos szerint az MDF az egyetlen párt, amelynek megvalósítható programja van, és annak végrehajtása azt az eredményt hozza, amit a párt ígért; az MDF miniszterelnök-jelöltje vasárnap, Budapesten mondott programadó és évértékelő beszédében azt is hangsúlyozta, hogy okos államra van szükség, amely tisztakezű.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bokros Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon ma nagyon kevesen fizetnek egyedileg nagyon sok adót. Ez kialakított egy adóelkerülésre ösztönző magatartást, ezért az a megoldás, hogy több embernek kell egyedileg kevesebb adót fizetnie - tette hozzá a szónoki pulpitusról, amelynek elején "A minőség" felirat volt olvasható.

A politikus hangsúlyozta, hogy okos államra, emellett pedig erős társadalomra, erős demokráciára, erős gazdaságra, valamint erős vállalkozókra van szükség. A volt pénzügyminiszter szerint erős jegybank kell, amely ellensúlya egy rossz költségvetési politikának. 

Fenntartható, hosszú távon magas szintű növekedés nélkül nincs felzárkózás - magyarázta, kitérve arra, hogy az elmúlt tíz évben mindössze két-három évig volt érzékelhető gazdasági növekedés, tavaly azonban hét százalékos gazdasági visszaesést kellett elszenvednie az országnak. Bokros Lajos úgy látja, hogy a szociális szférában kialakult egy olyan nézet, amely szerint mindenki rászoruló, és "ezek a rászorulók egyre nagyobb mértékű támogatásra jogosultak".

A miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott: "fúj a szél keletről, hideget hoz, néha diktatúrát, de szerencsére van déli szél is, amely India és Brazília felől fúj". Hozzátette: vannak olyan fejlődő országok, amelyek a demokratikus berendezkedés keretei között is gyors gazdasági növekedésre és felemelkedésre képesek.

Nem igaz az az üzenet, hogy a világ egyértelműen a féldiktatórikus rendszerek irányába mozog - jelentette ki
Bokros Lajos, kiemelve azt is: a vállalkozóknak nem több állami gyámkodásra, hanem kevesebb bürokráciára, kiszámíthatóbb szabályokra, alacsonyabb adókra, és jobban felkészült, olcsóbb munkaerőre van szükségük.  

A politikus felhívta a figyelmet a munkahelyteremtés fontosságára is. Véleménye szerint egy okos államnak nem feladata a munkahelyteremtés, ellenben az igen, hogy létrehozza azokat a feltételeket, szabályokat, körülményeket, amelyek alapján a vállalkozói osztály hajlandó beruházni.

Beszélt arról is, hogy az "utolsó időben" vagyunk a felsőoktatás reformjához. Véleménye szerint ma az iskolák "bővítetten újratermelik a munkanélküliek tartalékhadseregét". 

Bokros Lajos beszéde előtt Dávid Ibolya szólt a hallgatósághoz, aki kiemelte: az MDF politikai üzenetei nem kampányszlogenek. Hozzátette: ma Bokros Lajos számít Orbán Viktor kihívójának.

Az MDF elnöke úgy fogalmazott: "Orbán Viktor köpenyéből szép csendben előbújt, önállósult, majd megizmosodott egy antidemokratikus, és radikális erő, a Jobbik". Hozzátette: a versengőből polgárháborússá változtatott pártpolitikai küzdelem mára komoly fenyegetést jelent a polgári demokrácia számára.

Dávid Ibolya szerint a magyar demokrácia válságban van. Ma Magyarországon úrrá lett a félelem, amelynek motorja egy "beteg politikai magatartás, aki nincs velem az ellenem" - jelentette ki. Hozzátette: mára azt is elhitették, hogy aki ellenem van, az ellenség, s aki ellenség, arra "kilövési engedély" van, mert a cél szentesít minden eszközt.
    Az évértékelő helyszínén a terem közepére helyezték a pulpitust, előtte foglalt helyet a közönség, a párt vezetői mellett a vendégek között foglalt helyet több megyei elnök és képviselőjelölt. A pulpitus mögé állították az MDF új, tulipánnal borított plakátjait, amelyre azt írták: "Magyarok. Demokraták. Függetlenek."

MSZP: az MDF programja aligha lehet a többség közös nevezője

Az MSZP szerint Bokros Lajos programjában nincs sok köszönet, alig elviselhető terhet róna a magyar családokra, diákokra és a  nyugdíjasokra egyaránt.

Budai Bernadett ezzel reagált arra, hogy Bokros Lajos az MDF miniszterelnök-jelöltje programadó és évértékelő beszédében vasárnap azt mondta: az MDF az egyetlen párt, amelynek megvalósítható programja van, és annak megvalósítása azt az eredményt hozza, amit a párt ígért.

Az MSZP szóvivője úgy fogalmazott: az MDF programja szociálisan kirekesztő, és aligha lehet a többség közös nevezője.

Véleménye szerint fontos tanulsággal gazdagodhattak a választók az elmúlt napokban, miszerint a Fidesznek nincs programja, de van támogatottsága, az MDF-nek pedig van ugyan programja, de nincs hozzá támogatottsága. Ezért mostanra még világosabban látszik, hogy Orbán Viktor "túlhatalmát" csak az MSZP tudja megakadályozni - jelentette ki Budai Bernadett.

Fidesz: aki a Fideszre szavaz, a nemzeti ügyek kormányára szavaz

A Fidesz szerint kiderült, hogy aki a szocialista pártra szavaz, a Gyurcsány-csomagot választja, aki az MDF-re, az a Bokros-csomagra szavaz, aki pedig a Fideszre adja voksát, az a nemzeti ügyek kormányára szavaz - írta Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője vasárnapi közleményében Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltjének programadó és évértékelő beszédére reagálva.

Bokros Lajos szerint az MDF az egyetlen párt, amelynek megvalósítható programja van, és annak végrehajtása azt az eredményt hozza, amit a párt ígért; az MDF miniszterelnök-jelöltje vasárnap, Budapesten mondott programadó és évértékelő beszédében azt is hangsúlyozta, hogy okos államra van szükség, amely tisztakezű.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője, az MDF kormányfő-jelöltjének beszédére reagálva azt mondta, hogy fontos tanulsággal gazdagodhattak a választók az elmúlt napokban, miszerint a Fidesznek nincs programja, de van támogatottsága, az MDF-nek pedig van ugyan programja, de nincs hozzá támogatottsága. Ezért mostanra még világosabban látszik, hogy Orbán Viktor "túlhatalmát" csak az MSZP tudja megakadályozni - tette hozzá Budai Bernadett.

Orbán Viktor pénteki országértékelő beszédében jelentette be, hogy ő maga és pártja készen áll a nemzeti ügyek kormányának vezetésére, amelynek alapját a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend értéke jelenti. A Fidesz elnöke a legfontosabb nemzeti ügynek a gazdaság talpra állítását nevezte.

Az SZDSZ egyetért Bokros Lajos politikai elképzeléseivel

Az SZDSZ egyetért Bokros Lajos politikai és gazdaságpolitikai elképzeléseivel, ezért is döntött korábban úgy a párt országos tanácsa, hogy támogatja azokat - reagált az MDF miniszterelnök-jelöltje által vasárnap mondottakra Retkes Attila az MTI-nek.

A Szabad Demokraták Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a beszédben elhangzott adópolitikai elképzelések, az erős társadalomról, erős vállalkozásokról és erős jegybankról szóló felvetések egybecsengenek a liberálisok terveivel. Hozzátette: a szabad demokraták szakpolitikái Bokros Lajos programját jól kiegészítik.

Retkes Attila azt is elmondta: hétfőtől, az ajánlószelvény-gyűjtés kezdetétől Budapesten és kilenc megyében az SZDSZ jelöltjeivel és infrastrukturális bázisával fogja támogatni a Bokros Lajos programja által fémjelzett demokratikus közepet.

A szabad demokraták elnöke kitért arra, hogy egy hetekkel ezelőtt lekötött program miatt személyesen nem tudott jelen lenni a programalkotó és évértékelő beszéd helyszínén, de hangsúlyozta, hogy egyetért az ott elhangzottakkal.

Fidesz: Mesterházy Attila megsértette a magyar orvosokat

A Fidesz szerint Mesterházy Attila megsértette az orvosokat, az elkötelezettségüket kétségbe vonta, amikor egy fórumon azt a kérdést fogalmazta meg, hogy rábízhatja-e magát egy közismerten baloldali beteg egy jobboldali gondolkodású orvosra.

Ez a kijelentés árt az orvos-beteg kapcsolatnak és a betegellátást is veszélyezteti - jelentette ki Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.

E "szerencsétlen" kijelentés csak "a bizalmi kapcsolatok szétverésére" jó - tette hozzá. Azokat az orvosokat sértették meg, akik csökkenő források mellett is biztosítják a betegellátást, akik a megnövekedő terhelés mellett végzik a munkájukat - mondta a Fidesz szakpolitikusa.

Pesti Imre szerint az MSZP "eddig is számos alkalommal indított támadást az egészségügy ellen", de Mesterházy Attila kijelentése olyan mélypont, amelyet eddig nem tapasztaltak. 

Szerinte a szocialisták miniszterelnök-jelöltje alkalmatlanná vált az emberek bizalmára és arra kéri az MSZP-t, hogy határolódjanak el Mesterházy Attila kijelentésétől. Hozzátette: szeretnék, ha a gyűlöletkeltés politikája befejeződne és nem "mérgeznék" a magyar politikai közéletet "Gyurcsány-klónok".

Évnyitó frakcióülést tart hétfőn az MSZP

Évnyitó frakcióülést tart hétfőn az MSZP - erősítette meg Mesterházy Attila frakcióvezető az MTI-nek vasárnap. A szocialista miniszterelnök-jelölt elmondta: a képviselőcsoport idei első ülésén szó lesz a választásokig még hátra lévő két parlamenti ülésről és kampányról is.

Az ülésre meghívást kaptak azok a képviselőjelöltek, akik nem parlamenti képviselők, hogy belelássanak az Országgyűlés működésébe.

A frakcióülésen ott lesz az MSZP kampányát irányító Szigetvári Viktor és a csapata is, hogy a választási kampánnyal kapcsolatos kérdéseket megválaszolják.

Mesterházy Attila tájékoztatása szerint rajta kívül Lendvai Ildikó pártelnök is beszél hosszabban a hétfői ülésen, amelyet több órásra terveznek.

Kitért arra: Bajnai Gordon kormányfő a külföldi útja miatt nem tud ott lenni a frakcióülésen, de jelezte, hogy a következőn már jelen lesz.

Hozzátette: múlt héten a munkacsoport vezetői értekezleten viszont részt vett a miniszterelnök, és egyeztetették vele a következő időszak törvényhozási munkáját.     

A frakcióvezető jelezte, a szocialistáknak még lesznek új kezdeményezéseik a foglalkozatási és a szociális területen.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!