Belföld

2010.02.23. 16:17

Kommandósok a Capital Partners irodájában

Öt embert, egy cseh, illetve két-két szlovák és magyar állampolgárt állítottak elő a Capital Partners nevű cégnél kedden folytatott házkutatás során; a cég vezetőit gyanúsítottként hallgatják ki. Ezzel egyidejűleg azonnali hatállyal törölték a felügyeleti nyilvántartásból a cég valamennyi magyarországi függő ügynökét.

MTI

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője a cég fővárosi, Bajcsy-Zsilinszky úti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a gyanú szerint a cégnél kereskedelmi tevékenység látszatát keltve csapták be az ügyfeleket. Az okozott kárt jelenleg legkevesebb hárommilliárd forintra becsülik, de feltehetően sok sértettről még nem tudnak, ezért az ő jelentkezésüket is várják - tette hozzá.
   
Az akció során a rendőrök több szervert is lefoglaltak, a cég több munkatársát tanúként hallgatják ki.
   
A rendőrség eddigi információi szerint a cseh férfi volt a csalássorozat értelmi szerzője. Arra a kérdésre a szóvivő még nem tudott válaszolni, hogy kezdeményezik-e az előállítottak előzetes letartóztatását.
   
Tafferner Éva a csalás lényegét ismertetve elmondta, hogy a cég elsősorban telefonkönyvek és más adatbázisok segítségével keresett befektetőket, akiktől minimum 150 ezer amerikai dollárnyi összeget kért a belépéshez.
   
A befektetőknek azt ígérték, hogy miután a pénzt a világ különböző tőzsdéin megforgatják, extraprofitot fizetnek majd, de a szerződésben olyan feltételeket kötöttek ki, hogy minden egyes tőzsdei tranzakció után "egy nagyon magas százalékú jutalékot" vonnak le az összegből.
   
Elsősorban újsághirdetésekben és interneten hirdették meg az állásokat, főleg egyetemistákat kerestek telefonos munkára. Nekik általában semmiféle pénzügyi, gazdasági végzettségük nem volt - közölte Tafferner Éva. A cégnek mintegy 150-160 ember dolgozott.
   
A rendőrség közlése szerint az álbrókerek valódi célja az volt, hogy a befektetők minél több tőzsdei tranzakcióra adjanak nekik megbízást, ők pedig tranzakciónként rendkívül magas jutalékot vontak le a már befizetett, 150 ezer dolláros induló befektetésből. A tranzakciókkal járó jutalékok összege egy idő után felemésztette a befektetők befizetéseit, így nem hogy extra profitra tettek volna szert, még hatalmas anyagi kár is érte őket.
   
A prágai székhelyű Capital Partners a.s. befektetési szolgáltató függő ügynökeinek törlése több száz ügyfelet, s azoknak milliárdos nagyságrendű befektetési állományát érinti - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek.
   
Binder István felhívta a figyelmet arra, hogy a csehországi székhelyű befektetési társaság telefonos ügyfélszolgálatán keresztül köteles továbbra is ellátni az ügyfeleit. Vagyis az ügyfelek tudják kezelni nyitott számláikat. 
   

A PSZÁF megtette a szükséges lépéseket arra, hogy a cseh nemzeti bank, amely ott a pénzügyi felügyelet szerepét is ellátja, eljárást indítson a Capital Partners ellen. A magyar felügyeletnek ez az eszköz áll rendelkezésére, hiszen a cseh székhelyű befektetési társaság az Európai Unión belüli határon átnyúló szolgáltatás keretében létesített kapcsolatot a magyar ügyfelekkel. A magyar pénzügyi felügyelet elküldte vizsgálati anyagait a cseh nemzeti banknak, amely alapjául szolgálhat az eljárásnak.
   
A regiszterből törölt csaknem 70 cég, illetve magánszemély a továbbiakban nem végezhet függő ügynöki tevékenységet Magyarországon. A PSZÁF egyúttal felszólította a céget a függő ügynöki szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos jogszabályok maradéktalan betartására. A felügyelet csalás gyanújával feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amely megkezdte a történtek felderítését. Tavaly szeptemberben a PSZÁF a két érintett függő ügynök AFIN hu Kft. és a budapesti Oceangate Securities Kft. esetében versenyhivatali eljárást is kezdeményezett - közölte a PSZÁF szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!