Belföld

2010.02.14. 07:00

Még mindig Dr. House: a Fidesz Mesterházy kijelentését ekézi

Az MSZP-frakciónak a parlament előtt kell állást foglalnia arról, hogy egyetért-e a szocialista miniszterelnök-jelölt azon kijelentésével, amellyel Mesterházy Attila megsértette az orvostársadalmat - mondta Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

Mesterházy Attila a közelmúltban egy fórumon azt a kérdést fogalmazta meg, rábízhatja-e magát egy közismerten baloldali beteg egy jobboldali gondolkodású orvosra.Pesti Imre közölte: pártja azt gondolta, hogy az MSZP bocsánatot fog kérni, mert ilyen mondat után egy európai országban ezt teszik. Ez viszont nem történt meg, ezért a Fidesz a parlament hétfői ülésnapján interpellációban "készteti állásfoglalásra" az MSZP-frakciót. Megkérdezik Székely Tamás egészségügyi minisztert is, hogy ő maga azonosul-e Mesterházy Attila kijelentésével.

Kitért arra is, hogy eddig egyetlen szocialista politikus sem határolódott el ettől a kijelentéstől, ami azt jelenti, hogy azonosultak vele. Hozzátette: az orvosszövetségeket, kamarákat is komolytalannak tekintik a szocialisták és Rácz Jenő, volt egészségügyi minisztert is "majdhogynem hülyének tartják", amiért elhatárolódott a mondattól. 

A fideszes politikus megjegyezte: biztos abban, hogy ezeket a mondatokat nem Mesterházy Attila orvos édesapja sugallta. Megdöbbentőnek nevezte, hogy egy orvos családba született fiú ilyen "megengedhetetlen" mondatokat mondjon.

Úgy vélte folytatódik az "őszödi mentalitás", ezt folytatja az MSZP és Mesterházy Attila is. Hangsúlyozta: Mesterházy Attilának bocsánatot kell kérnie kijelentéséért, az MSZP-nek pedig vagy el kell határolódnia attól, vagy szintén bocsánatot kell kérnie.

MSZP: Kaposváron a közpénzzel, Esztergomban a közakarattal nem bánik jól a Fidesz

A Fidesz vezetésű Kaposvár a közpénzzel, a szintén fideszes irányítású Esztergom pedig a közakarattal nem bánik jól Szabó Zoltán szocialista politikus szerint, aki az "Így kormányoztok ti" sorozatának 25. sajtótájékoztatóját tartotta vasárnap Budapesten.

Az MSZP-s honatya úgy fogalmazott: Esztergom a demokrácia fekete lyukává vált, ahol mindent lehet, amit Meggyes Tamás kénye-kedve megenged. Ezt azzal indokolta, hogy nemrég a polgármester indítványára fogadta el a testület fideszes többsége, hogy az összes nyílt előterjesztésről vita nélkül szavaznak, a kérdéseket és az interpellációkat pedig törölték a napirendek közül.

Szabó Zoltán döbbenetesnek tartja a városvezető érvelését, miszerint a választásokig mindig meg fogja szavaztatni, hogy a nyílt ügyekben ne lehessen vita, hogy a képviselők a város nyilvánossága előtt ne használhassák propaganda céljaira a testületi üléseket. Ezzel szerinte a polgármester szavazógépnek tekinti a képviselőket, akik igent, vagy nemet mondhatnak, de a vélemények és a bírálatok cenzúrázva vannak. 

A szocialista politikus Kaposvárt a közpénzek fekete lyukának nevezte a Jégcsarnok volt vezetőjének sikkasztási ügye miatt, amelynek szerinte fideszes érintettje is lehet. Felidézte: Dér Tamás fideszes önkormányzati képviselő, a Városi Sportcsarnok és Intézményei igazgatója elbocsátotta a Jégcsarnok vezetőjét, mert a városi sportcsarnokot este nyolc óra után különböző csoportok használták ugyan, de a bevétel nem az intézmény számlájára került. Hozzátette: az intézményvezető az elbocsátás után 11 nappal tett feljelentést a rendőrségen.

A szocialista politikus emlékeztetett arra: az MSZP korábban az ügy kapcsán kérdéseket tett fel Szita Károly polgármesternek, aki ezeket a jegyzőhöz küldte tovább. A válaszából pedig az derül ki, hogy a város vezetése a feljelentés után semmilyen egyéb felelősséget nem lát az ügyben- közölte. 

Az MSZP most azt kérdezte a fideszes városvezetőtől, miként lehetséges, hogy évek óta folyik a "zsebre dolgozás" egy kaposvári intézményben és a közvagyonért felelős vezető ebből semmit nem vesz észre, és miért akarja ezt az ügyet agyonhallgatni a Fidesz. 

Szabó Zoltán arra is kíváncsi, hogy kik részesültek az elsikkasztott pénzből, vagyis kiknek kellett a "hallgatását megfizetni",  valamint  igaz-e, hogy Dér Tamás szorgalmazta Kelemen Tamás alkalmazását annak ellenére, hogy tudomása volt arról, korábbi munkahelyéről is a "zavaros pénzügyei" miatt kellett eljönnie.

"Igaz-e, hogy Szita Károly polgármester azért nem kezdeményezi a kaposvári közgyűlésnél - az intézmény felügyeleti szervénél - Dér Tamás felelősségének megállapítását, mert a Fidesz indítani kívánja őt területi listáján a tavaszi országgyűlési választáson?" - tette fel a kérdést Szabó Zoltán.

 A Fidesz ismét idézetekkel válaszolt Szabó Zoltán sajtótájékoztatójára

A Fidesz a szocialisták korruptságára vonatkozó idézetekkel reagált az MSZP vasárnapi sajtótájékoztatójára, ahol Szabó Zoltán (MSZP) országgyűlési képviselő azt mondta, a Fidesz vezettte Kaposvár a közpénzzel, a szintén fideszes irányítású Esztergom pedig a közakarattal nem bánik jól.

Szabó Zoltán "Így kormányoztok ti" című sorozatának 25. sajtótájékoztatóján vasárnap úgy fogalmazott: Meggyes Tamás esztergomi polgármester indítványára fogadta el a testület fideszes többsége, hogy az összes nyílt előterjesztésről vita nélkül szavaznak, a kérdéseket és az interpellációkat pedig törölték a napirendek közül. A szocialista politikus Kaposvárt pedig a közpénzek "fekete lyukának" nevezte a Jégcsarnok volt vezetőjének sikkasztási ügye miatt, amelynek szerinte fideszes érintettje is lehet.
 
Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője erre reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében - több korábbi esethez hasonlóan - a szocialisták és a szabad demokraták korruptságára vonatkozó, a baloldalt bíráló, többségében MSZP-s politikusoktól származó idézeteket hozott fel. 

A kommüniké idézi például Tóth Károlyt (MSZP), aki azt mondta, "tiszta szívből utálja" a korrupciót, mert "ráment az MSZP", valamint Szanyi Tibort (MSZP) is, aki úgy fogalmazott: "az MSZP-t tényleg megfertőzték a hatalombrókerek és a mutyilovagok". Hegyi Gyulát (MSZP) is idézik, aki azt mondta: az MSZP ellen összehordott, általánosító korrupciós vádak egy része könnyen megcáfolható. Más esetekben - tette hozzá a szocialista politikus - "sajnos jogos a vád".

 

OLDALTÖRÉS: A március 15-e előtti napokban dönt a Fidesz a listáin szereplő nevekről


A március 15-e előtti napokban dönt a Fidesz a listáin szereplő nevekről


A március 15-e előtti napokban dönt a Fidesz a listáin szereplő nevekről


A március 15-e előtti napokban dönt a Fidesz a listáin szereplő nevekről

A párt hivatalos kampánynyitója, március 15-e előtti napokban dönt a Fidesz országos választmánya arról, kiket indít a választási listáin; az ellenzéki pártnak "nehéz dolga" lesz a névsorok összeállításában - mondták el vezető fideszes politikusok az MTI-nek.

A jelenlegi, 162 fős Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagjai közül 71-en nem indulnak egyéniben az áprilisi országgyűlési választáson. Köztük Orbán Viktor Fidesz-elnök és számos más ismert politikus, így például Kövér László választmányi elnök, Pelczné Gáll Ildikó alelnök, Kubatov Gábor pártigazgató, Matolcsy György volt gazdasági miniszter, Mikola István volt egészségügyi tárcavezető, Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke és Szijjártó Péter stábfőnök.
 
Az MTI által megkeresett vezető fideszesek úgy fogalmaztak: "nehéz dolga" lesz a pártnak a listák összeállításával. Magyarázatként elmondták: mivel jelenleg nagy esély van a 176 egyéni választókerület megnyerésére, a parlamenti küszöböt átlépő pártok között kiosztandó 58 mandátumos országos kompenzációs listáról minimális számú, 3-8 befutóval lehet számolni. Így azokat a politikusokat, akikre  az új frakciókban számítanak, a megyei listák elején kell szerepeltetni.

A helyzetet bonyolítja, hogy a megyei listák - amelyeken összesen 152 hely van - más-más méretűek, így kevesebb hely osztható ki például Nógrádban és Vasban, mint például Pest megyében. Az MTI információi szerint olyan "meglepő" nevekre a listákon, mint például Wittner Mária volt 2006-ban, nem lehet számítani.

A listás befutó helyeket idén "technikai", nem pedig "elvi, szimbolikus" alapon osztják ki; az egyik igazodási pont a Fidesz szövetségeseinek képviselete az új Országgyűlésben is. Az egyéniben nem indított mostani frakciótagok közül vannak, akik biztosan nem lesznek rajta a listákon sem: lesznek, akik kormányzati szerepet kapnak, lesznek, akik önként "vonulnak vissza", és már vannak olyanok is, akik a párt döntése értelmében nem kapnak helyet a névsorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!