Belföld

2010.02.13. 05:35

Mintegy 171 millió forintból rehabilitálják a Kámoni Arborétum növényvilágát

Pályázati forrásból, közel 171 millió forintból frissül fel a Kámoni Arborétum növényvilága. A beruházást sajtótájékoztatón mutatta be, Haraszthy László természetvédelmi szakállamtitkár, Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója és Szabó Gábor alpolgármester.

zaol.hu

Az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) az Európai Uniónak a környezethez és energiához kapcsolódó operatív programjához (KEOP) nyújtott be pályázatot és nyert el 170 millió 950 ezer forintos támogatást.

Dr. Borovics Attila, az ERTI  igazgatója hangsúlyozta, a projekt célja a különleges és értékes tematikus-, illetve  speciális gyűjtemények helyreállítása, fejlesztése és minél szélesebb körű megismertetése, az elmúlt húsz évben bekövetkezett állapotromlás okozta károk helyreállítása, a kedvezőtlen folyamatok visszafordítása, valamint a sérült  gyűjtemények rekonstrukciója.

Hozzátette, a fejlesztés eredményeként a 25 hektáros besűrűsödött kert megtisztul, az értékes növényállomány levegőhöz jut. Így a  fajok számára élhetőbb környezet alakul ki, amelynek hatására megőrizhetik egészségüket, valamint a  megtisztult területen  további védett fajok is otthonra találhatnak.

A projekt során 34 ezer négyzetméter területet tisztítanak meg a nemkívánatos, elburjánzott cserjéktől, inváziós fajokat és beteg, erősen sérült fákat távolítanak el. Ezenkívül hétszáz faegyedet telepítenek és 3600 négyzetméteres területen cserjéket ültetnek, amellyel a speciális növényanyag pótlása, kiegészítése, rehabilitációja valósul meg. A munkálatok 2010 tavaszán kezdődnek és várhatóan 2011 őszére érnek véget. 
  
- Hazánk kiemelkedő értékei a gyűjteményes és a történeti kertek, amelyek az ember és a természet viszonyának élő múzeumai. Mostanáig 16 projekt nyert uniós támogatást, 3,2 milliárd forint értékben gyűjteményes növénykertek, védett történeti kertek megőrzésére és helyreállítására - mondta el beszédében Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium természetvédelmi szakállamtitkára.    

- Több projekt esetében a megvalósítás már folyamatban van, rövidesen befejeződnek a munkálatok. További öt projekt a részletes megvalósítási terv készítésére nyert támogatást mintegy 30 millió forint értékben. Az országban 22 kiemelt, országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt álló arborétum, botanikuskert és számos kastélypark, egyéb gyűjteményes kert található. A kertek értékes nemzeti vagyontárgyak és fontos tájelemek, amelyek kulcsszerepet játszanak a veszélyeztetett növényfajok élőhelyen kívüli védelmében, illetve a természetvédelem területén született nemzetközi egyezmények és uniós intézkedések végrehajtásában.  

A gyűjteményes kertek nem csupán tudományos kutatásra szolgálnak, hanem részt vesznek ritka, veszélyeztetett növényfajok génkészletének megőrzésében, műemlékek méltó környezetét biztosítják, a látogatók számára élményt, felüdülést jelentenek, a biológiai, természetvédelmi oktatásban, bemutatásban, szemléletformálásban jelentős szerepet töltenek be.
 
Dr. Szabó Gábor, Szombathely alpolgármestere a Kámoni Arborétum történetét ismertette a hallgatósággal. Az arborétum területe 1642 óta a Saághy családa birtokolta. Az  arborétumot Saághy István hozta létre az 1800-as évek végén. Munkássága nyomán mintegy 260 fenyő és 600 lombos fafaj díszlett benne. A második világháború után az arborétum a magyar állam tulajdonába került, kezelését a Szombathelyi Erdőgondnokság szakembere, Bánó István erdőmérnök vette át.  Az ő feladata volt a háborút alaposan megsínylő kert felújítása, fejlesztése. Az arborétumot 1950-ben védett területté nyilvánították, kezelését 1953 óta az ERTI látja el. Azóta a kert növényállománya a korábbinak többszörösére növekedett.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!