Belföld

2010.02.24. 09:32

Négy jobbikos és három MSZP-s jelöltet vettek eddig nyilvántartásba Vas megyéből

Három és fél héttel az ajánlószelvények leadásának zárása előtt Vas megyéből négy jobbikos és három szocialista képviselőt vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB).

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A valasztas.hu-n található információk szerint Vas megyéből február 24-ie tíz óráig hét jelöltet vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB).

A Jobbik az öt megyei választókerületből négyben már biztosan indulhat: összegyűlt Balassa Péter (1-es), dr. Árvai Roland (2-es), Giczy József (3-as) és György Tamás (4-es) megfelelő számú ajánlószelvénye.

A szocialistáknál megyénkből eddig három jelöltet vettek nyilvántartásba: dr. Ipkovich Györgyöt (1-es), dr. Nemény Andrást (2-es) és Szabó Lajost (3-as).

Ami a jelöltté nyilvánítás országos folyamatát illeti, eddig a Jobbik áll a legjobban: 150 bejelentett jelöltjéből 127-en már zöld utat kaptak. Az MSZP-nél 77 jelöltből 51 embert vettek nyilvántartásba. Az MDF-nek öt biztos indulója van, négy jelöltjük még döntésre vár.

A Fidesz-KDNP négy jelöltjéből hármat vettek nyilvántartásba, a pártszövetség korábban azt kommunikálta: megcélozzák a kétmillió kopogtatócédula összegyűjtését, s képviselő-jelöltjeik ajánlószelvényeit csak együtt, a március 19-i határidő vége előtt nem sokkal adják le.

A fentebb említetteken kívül mindössze az Összefogás Párt jelöltje, a monoki polgármester, Szepessy Zsolt - a hivatalos iraton: Szepesi Zsolt - , tudott csak 750 érvényes ajánlószelvényt gyűjteni, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11. választókerületében, a szerencsi körzetben.

Érdekesség, hogy az OVB-döntésre vár az Internetes Demokrácia (IDE) pártjának három jelöltje: két hevesi, és egy veszprémi jelölt.

Miért fontos a kopgtatócédula?

Az ajánlószelvények azért fontosak, mert területi listát azok a pártok állíthatnak, amelyek a területi választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudtak állítani. A területi listákat március 22-ig kell bejelenteni a területi választási bizottságnál.
   
Országos listát az a párt állíthat, amelyik legalább hét területi választókerületben állított listát. E listát március 23-ig lehet bejelenteni az Országos Választási Bizottságnál.

Mire szavazunk?

Az április 11-i első fordulóban a választópolgárok két külön szavazólapon adhatják le voksukat: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az országgyűlési egyéni választókerületükben (ebből 176 van) képviselőnek, másrészt egy másik íven arról dönthetnek, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják (összesen 20 területi lista van). A területi listákról összesen 152 mandátumot osztanak ki. Az országos listán kiadható 58 mandátumot pedig a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!