Belföld

2010.03.11. 14:10

Körzeti megbízottak: településük rendjére ügyelnek

Megbíznak bennük, ismerik és tisztelik őket. A körzeti megbízott rendőrök a kis települések biztonságáért felelősek. Együttműködnek a polgárőrséggel és község lakóival is.

Farkas Eszter

Újhelyi László rendőrzászlóssal a rumi körzeti megbízottal és Kovács Mónikával a Rumi Polgárőr Egyesület elnökével járőrözni indulunk. Ezúttal nem csak egy bűntény nyomait keressünk, hanem annak próbálunk utána járni, milyen a közbiztonság a kistelepüléseken.  Ahogyan a két rendfenntartó mondja ez a környék a béke szigete, de néha azért erre felé is akadnak kisebb akciók és izgalmak, amelyek lázban tartják a polgárokat.
  
- Ketten  felelünk négy település biztonságáért. Rum, Zsenye, Rábatöttös és Gutaháza tartozik a körzetünkbe. Inkábba kisebb fajsúlyú bűncselekmények jellemzőek erre a környékre. Éves szinten hét, nyolc ilyen eset történik. Besurranások, lopások, rongálások. Az elmúlt három évben összesen két besurranásos lopás volt. Mivel üdülőkörzet is tartozik Rumhoz ezért fokozottan ellenőrizzük a hétvégi házakat is. Az utóbbi néhány hétben azonban a fatolvajlások száma szaporodott meg -  meséli  Újhelyi László rendőrzászlós.
 
Közben az egyik erdő felé indulunk a rendőrautóval. Nyomokat keresünk, ugyanis  nemrég erről a területről is ismeretlenek kivágtak és elvittek néhány fát. A legnagyobb probléma azonban az, hogy a tulajdonosok nem veszik  azonnal észre ezeket a lopásokat, s így nehezebb elkapni a tetteseket. Természetesen pozitív példa jócskán akad.
  
- A közelmúltban  az ikervári kollégákkal  elkaptunk egy fatolvaj bandát. Ebben az esetben a lopási kár körülbelül 150 ezer forint értékű volt. A falubeliek és a polgárőrség szerepe nagyon fontos a bűnmegelőzésben, illetve a felderítésekben. Mivel kis falvakról van szó, ahol mindenki mindenkit ismert általában, ha gyanúsan viselkedő embert vagy idegeneket látnak a község lakói jelzik felénk. Ezért is lehetséges az, hogy a bűncselekmények felderítési aránya körülbelül nyolcvan százalékos - teszi hozzá a körzeti megbízott.
 
S ahogy azt a rendőr mondja a falubeliek mellett a polgárőrök szerepe is nagy. Rumban például a két és fél éve működő Rumi Polgárőr Egyesületnek 85 aktív tagja van.
  
- Sokat járőrőzünk a körzeti megbízottakkal. Mind emellett segítünk a rendőröknek biztosítani a rendezvényeket, és fokozottan figyelünk az idősek biztonságára. Nagyon jó az együttműködés a körzeti megbízottakkal  - vázolja fel Kovács Mónika a Rumi Polgárőr Egyesület elnöke.
 
Míg az erdő felé tartunk találkozunk Rum polgármesterével is. Ezúttal nem igazoltatás miatt állítjuk meg, csak a véleményét kérdezzük, ő hogy látja a közbiztonságot.
  
- Mivel a község  elég forgalmas, körülbelül 150 hétvégi ház van, és  sok kamion közlekedik erre, figyelni kell a rendre. Én úgy gondolom, hogy a rendőrség a polgárőrség és a február óta működő  faluőri szolgálat együttes jelenléte nagyon fontos, és a rendszer jól működik. Az itt lakók igazán biztonságban érezhetik magukat - emeli ki a polgármester Németh László.

Hasonlóképpen vélekedik erről Marczné Tóth Szilvia a falu egyik lakója is.
   
- Szerintem egy ekkora községben az emberek jobban figyelnek egymásra, mindenki ismeri a másikat. Nagyon elégedett vagyok közbiztonsággal, a polgárőrség a rendőrség és a faluőrök is mindent elkövetnek azért, hogy békés és nyugodt környezetben élhessünk - hangsúlyozta Marczné Tóth Szilvia.
 
Haladunk tovább, s az erdőnél találkozunk a tulajdonossal is, aki bejelentette a falopást. Egy rendszámról diskurál a rendőr és a bejelentő, s ezúttal úgy néz ki, hogy ismét nyomon vannak a bűnüldözők.

Hála a lakosoknak, a polgárőröknek és a körzeti megbízottaknak, talán ez az ügy is megoldódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!