Belföld

2010.03.11. 16:36

Rezidensképzés: vállalja a vitát a fiatal orvosokkal a miniszter

Magyar Rezidens Szövetség sajtónyilvános vitára hívja Székely Tamás egészségügyi minisztert, hogy ütköztethetők legyenek a fiatal orvosokat érintő rendelettel kapcsolatos eltérő álláspontok - mondta Papp Magor, a szövetség elnöke csütörtökön az MTI-nek. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint Székely Tamás vállalja a vitát.

MTI

A vitára invitáló levelet eljuttatják a tárcavezetőnek is, felajánlva, hogy az időpontot és a helyszínt Székely Tamás választhatja meg.

A Magyar Rezidens Szövetség továbbra is úgy látja, hogy az új rendelet jelen formájában nem elfogadható számukra, nem végrehajtható, súlyos orvoshiány alakulhat ki miatta az egészségügyi ellátásban, továbbá 1500 fiatal orvos jövőjét veszélyezteti. Papp Magor elmondta, továbbra is azt kérik a minisztertől, függessze fel a rendelet kifogásolt pontjait.

A napokban orvostanhallgatók olyan jognyilatkozatot írnak, írtak alá, amelyben önként lemondanak a hazai szakorvosjelölti képzésben való részvételről, ha a kormány nem változtatja meg azt a szabályt, amely a fiatalokat kilenc évig egyetlen kórházhoz láncolja. A jognyilatkozat aláírásával a hallgatók kijelentik, hogy ha a kormány nem függeszti fel a hatályos rendeletet, akkor az idén ősszel nem kezdik meg Magyarországon a rezidensképzést.

Székely Tamás a kezdeményezésre úgy reagált, hogy a rendeletet a végzős orvosok félreértelmezik, hiszen az abban szereplő, általuk kifogásolt "röghöz kötésnek" nevezett intézkedés nem egy kórházat jelent, a szabályozás csak annyit mond ki, hogy Magyarországon kell a képzési idejüket letölteniük. 

Az egészségügyi tárca vezetője egyben közölte azt is, a rezidensek tiltakozása ellenére sem függesztik fel a szóban forgó rendeletet; hozzátette, hogy a korábban a Magyar Kórházszövetség is jónak találta, és nem fűzött hozzá észrevételt. Elmondta, szó sincs röghöz kötésről, a cél az, hogy azok, akik közpénzből szakvizsgát tettek, legalább annyi ideig dolgozzanak Magyarországon, mint amennyi időre a szakvizsga megszerzéséhez szükség volt. 

Székely Tamás nem látta azokat a jognyilatkozatokat, amelyeket a rezidensek aláírtak, de úgy véli, ez a dokumentum nem is jog-, hanem szándéknyilatkozat, amely nem kötelez senkit semmire.  A fiatal orvosokat kezdeményezését támogatja a Magyar Orvosi Kamara és az Egyetemi Klinikák Szövetsége (EKSZ) is. Előbbi szervezet is azt követeli, hogy a szaktárca vonja vissza a rezidensképzésről szóló új rendeletet, illetve a kormányzat teremtsen anyagilag olyan helyzetet, amelyben a kórházak érdekeltek, és képesek legyenek alkalmazni a szakorvosképzésben részt vevőket, az EKSZ pedig szintén úgy véli, a jelenleg hatályos rezidensrendelet ellehetetleníti a hazai szakorvosképzést és ezen keresztül az egészségügyi intézmények működését.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya az MTI-vel közölte, hogy Székely Tamás tárcavezető készséggel elvállalta a nyilvános vitán való részvételt. A minisztérium javaslata szerint a vitát jövő héten csütörtökön délelőtt lehetne lefolytatni a minisztériumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!