Belföld

2010.04.08. 17:26

Lakossági bejelentések alapján is vizsgálhatják az egészségügyi intézményeket

Április 1-től 30 ezertől akár ötmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki az ÁNTSZ azokra az egészségügyi intézményekre, amelyekben nem tartják be a jogszabályokat.

Bajdó Bettina

Az ellenőrzések lakossági vagy dolgozói bejelentések alapján indulhatnak, eljárást az ÁNTSZ  területileg illetékes regionális intézete végzi. A büntetés nagyságáról is a helyi hatóság dönt, a mértéket s kötelezettségszegés  hiányosság vagy mulasztás súlya alapján szabják ki.

A jogszabály szerint elkerülhető a pénzbírság, ha az intézmény az első szabálysértést követő írásbeli figyelmeztetésre változtat a hozzáállásán. Elengedhető vagy mérsékelhető a bírság, ha teljesítése a kötelezettnek méltánytalanul nagy  hátrányt okozna, illetve ha a szolgáltató a bírság kiszabását megelőző két éven belül nem követett el szabálysértést.

Nem büntethető viszont az egészségügyi szolgáltató akkor, ha a hatóság a kötelességszegés elkövetésétől számított fél éven belül nem hoz döntést. Ha egy szolgáltató a rendelkezésre álló 22 nap alatt nem fizeti be a kiszabott bírságot, akkor a pénzbüntetést, illetve annak késedelmi kamatait az adóhatóság hajtja be.

A legtöbb egészségügyi intézmény vezetője felháborodott a legújabb bírságon, mivel egyöntetű véleményük szerint  nincs szükség újabb bírság bevezetésére, hiszen így is több szakmai hatóság szabhat ki pénzbüntetést az intézményekre. Ezenkívül a kórházak alulfinanszírozottak, így nem szerencsés a kevés pénzből még többet elvenni.

Dr. Legli Veronika, az orvosi kamara háziorvosi szekciójának megyei vezetője elmondta, hogy rájuk nem vonatkozik a mostani bírság, csak a járó-és fekvőbeteg ellátást végző intézményekre. A háziorvosokat tavaly ősztől az egészségügyi  törzskarton kitöltésének hiányosságai miatt büntetik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!