Belföld

2010.04.01. 14:13

Mit tenne, ha megválasztanák? - Bana, Oroszvári, V. Németh (5-ös választókerület)

Április 11-én országgyűlési választások lesznek Magyarországon. A vasi 5-ös egyéni választókerületben három jelölt - Bana Tibor, Oroszvári Péter és V. Németh Zsolt - indul. Őket kérdeztük terveikről.

Vas Népe

Bana Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselő-jelöltje, Vas megyei elnöke. Politológus-közgazdász, a Corvinus Egyetem PhD-hallgatója.

V. Németh Zsolt, a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltje, jelenleg Országgyűlési képviselő, az Országgyűlés jegyzője, valamint Vasvár város polgármestere.

Oroszvári Péter, az MSZP országgyűlési képviselő-jelöltje, a szocialista frakció tagja a szombathelyi közgyűlésben. A Societas-Új Mozgalom ügyvezető-elnökhelyettese. 

- Milyen módon orvosolná az Őrségben és a Hegyháton nagy méreteket öltő munkanélküliséget?

Bana Tibor: - A munkahelyteremtés kiemelt szerepet kap nemcsak a Jobbik programjában, hanem az én helyi elképzeléseimben is. A magyar kis- és középvállalkozások támogatásával, adó- és járulékcsökkentéssel jelentősen mérsékelni tudnánk a választókerületben komoly problémát jelentő munkanélküliséget. Meg kívánjuk adóztatni a multikat, megszüntetve túlzott versenyelőnyeiket. A mezőgazdaság újjáélesztése, az erre épülő élelmiszer- és feldolgozóipar feltámasztása szintén fontos része elképzeléseinknek.

V. Németh Zsolt: - A munkanélküliség tragikus szintjét a szocialista-szabaddemokrata kormányok hibás kormányzati politikája idézte elő. Változás ezért csak egy új kormánytól várható, mely egy évtizeden belül egymillió új adózó munkahely létrehozását tűzte ki célul. Az Őrségben és a Hegyháton is munkahelyet csak vállalkozások hozhatnak létre, melyeket bürokrácia okozta költségek megfelezésével, adójuk csökkentésével, a magyar közbeszerzéseken történő helyzetbehozással segítünk. A közmunkaprogramok is új munkahelyeket hoznak.

Oroszvári  Péter: - A munkanélküliséget elsősorban a környezetbarát, főként a helyi nyersanyagokat feldolgozó kisüzemek telepítésének ösztönzésével (fafeldolgozó, erdeitermék-csomagoló, sajtüzem stb.) próbálnám meg orvosolni. Ezt követően pedig a helyi kisvállalkozások, új mezőgazdasági szövetkezetek létrehozásának ösztönzése, valamint  adó- és egyéb támogatások révén. Fontos a vasvári iparterület betelepítése is. Jó marketing és jobb közlekedés kell ahhoz, hogy a körmendi, a szentgotthárdi üzemek helyzete kedvezőbb legyen.

- Hogyan tenné vonzóvá a térséget a befektetők, továbbá az idetelepülők, valamint a turisták számára?

B. T. : - Gazdasági elképzeléseink megvalósításával, az infrastruktúra fejlesztésével a befektetők számára nem lesz kérdés, hogy megéri idejönniük. Emellett érdemes az Őrség értékeire, a falusi turizmusra építeni, gyógyvizeink, friss levegőnk miatt fontos a gyógyturizmus fejlesztése is. Az idetelepülőknek elsősorban biztonságra, színvonalas oktatásra, egészségügyre, megfelelő munkalehetőségekre van szükségük. Ezek megteremtésének módját részletesen tartalmazza Radikális változás című programunk.

V. N. Zs.: - A térség városai kedvezményesen (Vasvár akár ingyenesen) iparterületet kínál a befektetőknek ehhez már csak egy befektetőbarát kormányzati politika kell. Az Őrség, a Rábamente, a Hegyhát idegenforgalmi attrakcióit a nemzeti parkot, a szentgotthárdi termálfürdőt, a körmendi Batthyány kultuszt, a Jeli arborétumot közös kínálatként jelenítjük meg. Az osztrák és szlovén partnereinkkel a 24 város szövetsége révén már idén ott leszünk a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programon.

O. P.: - A településmarketing modern eszközeivel: közös honlap, kiadvány szerkesztése, melyen megjelennek a felkínált iparterületek részletes adatai (fekvés, közművek, területnagyság, az elérhetőség formái  stb.), valamint a munkaerő-kínálat jellemzői. Véleményem szerint meg kell jelentetni, mégpedig  egységes szerkezetben, az eladó ingatlanokat. Tájékoztatást kell adni a lehetséges szolgáltatásokról, mivel ez alapinformáció a befektetőknek. A hátrányos helyzetű kistérségeket kedvezményekkel támogatnám.  
  
- Milyen fejlesztéseket, beruházásokat kellene útjukra indítani a térségben a következő esztendőkben?

B. T. : - A 8-as és a 86-os út minőségének javítása égetően fontos feladat. Nem feltétlenül gondolkozunk abban, hogy mindenhol autópályákat építsünk, persze hosszabb távon ezt is szeretnénk elérni. Véleményem szerint három-, négysávos, jó minőségű utakra van szükség. A vasúti közlekedést is tovább kell fejlesztenünk, a járatokat összhangba kell hozni a buszjáratokkal, segítve ezzel a kistelepüléseken élőket. Színvonalas, megfizethető szolgáltatást kell biztosítani azok számára, akik a tömegközlekedést választják.

V. N. Zs.: - Mivel a szocialista kormánytagok helyszínen tett ígéretei ellenére mindmáig egy kapavágás sem történt az M-8 körmendi elkerülő szakaszán - a legsürgetőbb feladat e munka megkezdése, majd folytatása az országhatárig. A 86-os főút felújítását, településeket elkerülő szakaszainak megépítését, az M-9 tervezési munkáinak felgyorsítását szintén támogatom. Vasvár szennyvízcsatornázása, a városközpontok megújítása, biofűtőművek létesítése mellett a munkahelyteremtő beruházásokra van leginkább szükség.

O. P. : - Erre csak címszavakban lehet válaszolni, hiszen ezen a területen mindig bőséggel akad tennivaló. Személy szerint én most kiemelten fontosnak tartanám a nagy forgalmú, naponta a kamionok ezrei által használt  és bizony alaposan lekoptatott  8-as, valamint 86-os és a 76-os utak átfogó fejlesztését. Itt gondolok a  burkolatmegerősítések, új nyomvonal építésére. Fontos  a vasút fejlesztése, ennek befejezése, ugyanígy  a kistelepülések szennyvízberuházásai is. A turisztikai vonzerőt szintén fejleszteni kell, pályázatok útján.

- Mit tenne Őn a Szentgotthárd városa mellé tervezett osztrák hulladékégető megépítése ellen? 

B. T.: - Parlamentbe kerülésem esetén mindent el fogok követni annak érdekében, hogy megakadályozzuk a tervezett hulladékégető felépítését. Felvettük a kapcsolatot a Jobbikkal jó viszonyt ápoló Osztrák Szabadságpárttal, kérve őket, hogy a májusi, burgenlandi tartományi választások kampánya során ők is emeljék fel szavukat a beruházás ellen. Diplomáciai szinten szükségesnek látom az eddigieknél határozottabb lépések megté-telét, végső esetben pedig a polgári engedetlenségtől sem riadunk vissza.

V. N. Zs.: - A parlamentben magam voltam a kezdeményezője, valamint az előterjesztője Szentgotthárd és térsége környezeti állapotának védelme érdekében hozott országgyűlési határozatnak. Amelynek betartatása érdekében ezekben a napokban is levelezek az illetékes miniszterrel. A szentgotthárdi civilekkel, a helyi önkormányzattal együttműködve a kormányváltást követő egyik első feladatom lesz az új kormányhoz fordulni a tervezett   hulladékégető megépítésének megakadályozása érdekében.

O. P.: - Minden jóérzésű ember azt mondja, hogy hallatlan és felháborító a szomszéd kertje alá odapiszkítani. Ezért is fontos a lehető legkeményebb fellépés a jog minden eszközével a lehető legmagasabb fórumig elmenve, ha szükséges. Kiemelten fontosnak tartom a politikusok és a civilek összefogását ebben a kérdésben. Már csak azért is, mert az Európa Unióban minden egyes tagállamnak joga van a tiszta környezethez, levegőhöz, az egészséges életmódhoz és életminőséghez. Ez a hulladékégető mindezen értékeket veszélyeztetné.

- Nem csak Körmend éke a Batthyány-kastély; milyen megoldási lehetőségeket lát a patthelyzet megoldására?

B. T.: - A Batthyány-kastély felújítása sürgős feladat lenne; félre kellene tenni a politikai nézetkülönbségeket. A Körmenden és a térségben élők közös érdeke a helyzet megoldódása, hiszen a Batthyányak városa megérdemli azt, hogy a modern kor követelményeinek is megfelelő műemlékkel rendelkezzen. Országgyűlésbe kerülésem esetén mindenképpen megteszem a szükséges lépéseket ebben az ügyben is. Erre a célra az államnak áldoznia kell, mert a kastélyegyüttes dicső történelmünk egyik fontos emléke.

V. N. Zs.: - Mivel a kormánypárti többségű fejlesztési tanács elutasította Körmend kérelmét a Batthyány kastély felújítására vonatkozóan, ennek támogatását már csak az új kormánytól várhatjuk. Segíteni fogom a jelenlegi kezelő  a magyar állam és a körmendi önkormányzat megegyezését a kezelői jog Körmend számára is elfogadható feltételekkel történő átadásáról. Véleményem szerint ugyanis a színház-,  valamint a főépület felújítását megcélzó programban nélkülözhetetlen a nagyobb állami szerepvállalás.

O. P.: - A mostani helyzetet, bárhogy is próbálják kimagyarázni egyesek, a térség fideszes politikusainak széthúzása okozta. Tudomásom szerint a fejlesztési tanács szocialista tagjai a Fidesz delegálta többséggel szemben is a körmendi kastély ügyét támogatták. A vasi fideszesek a kastély felújításához sajnos nem tudták megszerezni társaik támogatását, nem jó ómen ez a jövőre nézve. Fontos nemzeti értéknek tartom a Batthyány-kastélyt. Ebből következően felújítása, megmentése az utókornak nem képezheti vita tárgyát.

- Miként segítene az aprófalvaknak abban, hogy megtartó erejük megmaradjon, s ne vándoroljanak el az emberek?

B. T.: - A Jobbik számára minden magyar ember ugyanannyit ér, függetlenül attól, hogy hol él. A már említett úthálózat-fejlesztéssel, a tömegközlekedés összehangolásával, a mezőgazdaság és az ahhoz kapcsolódó élelmiszer- és feldolgozóipar újjáélesztésével, az ezzel szorosan összefüggő munkahelyteremtéssel sokat tudunk tenni a falvak elnéptelenedésének megállításáért. Az ország jelenlegi helyzetén azzal tudunk javítani, ha támaszkodunk a vidéken élő, tehetséges magyar emberek szorgalmára és tudására.

V. N. Zs.: - Gátat szabunk az MSZP-SZDSZ kormányok eddigi vidékrombolásának. Megvédjük a kisiskolákat. Támogatjuk a helyi kis - és közepes méretű feldolgozóüzemek létesítését. Megteremtjük a helyben termelt, előállított élelmiszerek közvetlen értékesítésének biztonságos és gazdaságos feltételeit. E területen fordulatot jelentő lépésként  - javaslatomra  - szabályozott keretek között legálissá tesszük az otthoni pálinkafőzést. A hungarikumokat kiemelt védelemben, támogatásban részesítjük. Ez a falusi turizmust is segíti.

O. P.: - Vas megye ugyancsak gazdag aprófalvakban, és ez sokszor sajátos helyzeteket teremt. A népesség megtartása érdekében fontos lenne a közlekedés további javítása. Az  Új Magyarország Vidékfejlesztési Program   pozitívumai minden településen az élhetőbb környezetet szolgálják. A falubusz, vagy a templom, a művelődési házak felújítása, a helyi kisvállalkozások fejlesztése is e sorba illő. Fontos a Nemzeti Park mint adottság jobb kihasználása. A tájvédelembe a helyieket még jobban be kell vonni, és meg kell fizetni. Vasban listáról négy mandátumot szerezhetnek a pártok 

OLDALTÖRÉS: 2. A vasi területi listák névsora

A vasi választópolgárok az egyéni jelöltek mellett öt párt listájára is szavazhatnak április 11-én. A területi listán szereplő jelöltek sorrendjét a pártok határozták meg. A területi listán háromszor annyi jelölt lehet, mint ahány mandátum megszerezhető.

A vasi választópolgárok az egyéni jelöltek mellett öt párt listájára is szavazhatnak április 11-én. A területi listán szereplő jelöltek sorrendjét a pártok határozták meg. A területi listán háromszor annyi jelölt lehet, mint ahány mandátum megszerezhető.

A vasi választópolgárok az egyéni jelöltek mellett öt párt listájára is szavazhatnak április 11-én. A területi listán szereplő jelöltek sorrendjét a pártok határozták meg. A területi listán háromszor annyi jelölt lehet, mint ahány mandátum megszerezhető.

CIVIL MOZGALOM Vas megyei területi listája:
 
Kohuth Győző Viktor 
Szabó Erika 
Óvári Árpád 
Hajdú Ibolya 
Varga Viktor László
Horváth Attila 
Kozma Judit 
Borbély András
Borovnyák Zsolt 
Schulcz Veronika 
Nimsz Alexandra 
Molnár Tamás
 
FIDESZ-KDNP Vas megyei területi listája:
 
Kovács Ferenc Fidesz 
Dr. Hende Csaba Fidesz 
V.Németh Zsolt Fidesz 
Ágh Péter Fidesz
Básthy Tamás KDNP 
Dr. Puskás Tivadar KDNP 
Bebes István  Fidesz
Dr. Gulyás Gergely Győző Fidesz 
Kondora István Fidesz 
Marton Zsolt Fidesz
Tausz István Béla Fidesz 
Schöpflin György  Fidesz
 
JOBBIK Vas megyei területi listája:

 
Bana Tibor 
Balassa Péter 
György Tamás 
Dr. Árvai Roland 
Giczy József 
Rába Kálmán 
Holecz Ferenc 
Kiss Zsolt 
Benkő Zoltán
Balogh Lajos 
Gyömörey Károly 
Szilágyi Zoltán János

LEHET MÁS A POLITIKA Vas megyei területi listája
 
Gergácz Ildikó 
Bogáti András 
Plechl Tibor István 
Láng Zoltán 
Böröcz Tamás Géza 
Németh László 
Liszt Kata 
Lukács László
Egyed Zoltán István 
Neválovits Csaba Miklós
Molnár Gábor

A MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT VAS megyei területi listája:
 
Dr. Ipkovich György 
Dr. Nemény András 
Szabó Lajos
Rába László 
Oroszvári Péter 
Dr. Czeglédy Csaba Adrián 
Szücs Gábor
Fehér László István
Dr. Stipkovits Ferenc 
Szabó József 
Horváth György Marcel 
Dr. Horváth Attila.

OLDALTÖRÉS: 3. Kevesebb a választó

Országosan 176 egyéni választókerületben 10 ezer 926 szavazókörben, valamint Magyarország 88 külképviseletén lehet szavazni az országgyűlési képviselőjelöltekre. Január 27-én, az  induló névjegyzék összeállításakor 8 millió 69 ezer  970 választópolgárt vettek nyilvántartásba az április 11-ei választási fordulóra.

Országosan 176 egyéni választókerületben 10 ezer 926 szavazókörben, valamint Magyarország 88 külképviseletén lehet szavazni az országgyűlési képviselőjelöltekre. Január 27-én, az  induló névjegyzék összeállításakor 8 millió 69 ezer  970 választópolgárt vettek nyilvántartásba az április 11-ei választási fordulóra.

Országosan 176 egyéni választókerületben 10 ezer 926 szavazókörben, valamint Magyarország 88 külképviseletén lehet szavazni az országgyűlési képviselőjelöltekre. Január 27-én, az  induló névjegyzék összeállításakor 8 millió 69 ezer  970 választópolgárt vettek nyilvántartásba az április 11-ei választási fordulóra.

A második fordulóban mintegy ötezerrel lesz több a választásra jogosultak száma. A négy évvel ezelőttihez képest viszont  mintegy 7 ezerrel kevesebb a választásra  jogosultak száma. A külképviseletek mindkét  fordulóban csaknem 9 ezren voksolnak,s összesen több mint 30 ezren  kértek igazolást másutt szavazásra. 

Az öt egyéni vasi választókerület névjegyzékében január 27-én 213 650-en szerepeltek, ami több mint ezerrel kevesebb, mint ahányan négy évvel ezelőtt voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!