Belföld

2010.05.27. 13:09

Brókerügy: új eljárás kezdődik, Kulcsárt kiengedték az előzetesből

Újrakezdődik a még 2003-ban kipattant Kulcsár-ügy bírósági tárgyalása, miután a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést és új eljárásra utasított.

MTI

Egyúttal a másodfokú bíróság megszüntette Kulcsár Attila elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A többi vádlottnál pedig megszüntette a lakhelyelhagyási tilalmat, tekintettel a vádlottak által elkövetett cselekmények súlyára, a várható büntetésre, továbbá arra, hogy eddig mennyit töltöttek már kényszerintézkedés hatálya alatt, illetve mennyi ideig húzódhat még az eljárás.

A tábla döntése nyomán nyilvánvaló, hogy az eredeti 24 vádlott közül 18 ügyében még évekig nem zárulhat le a büntetőeljárás, hiszen az elsőfokú bíróságnak meg kell ismételnie a meglehetősen kiterjedt bizonyítást, vagy ennek egy részét, ha pedig fellebbezésekre kerül sor, akkor ismét másodfokra kerül az ügy.

Szóbeli indoklásában órákon keresztül sorolta Lassó Gábor, a tábla eljáró tanácsának elnöke a hatályon kívül helyezett elsőfokú ítélet hibáit. A tanácselnök az elsőfokú döntés tényállásában, illetve az egyes cselekmények minősítésének indoklásában ejtett hibák között példaként említette, hogy teljes mértékben hiányzik a tényállás a vádak alól első fokon felmentett egykori bankelnök, Rejtő E. Tibor esetében, holott Kulcsár "Rejtőt mentő előadása korántsem egyértelmű és töretlen". Továbbá a tábla szerint az elsőfokú bíróság adós maradt azzal is, hogy számot adjon az egyes bizonyítékok értékelő, elemző összevetéséről és megindokolja, hogy mely vallomásokat miért fogadta, vagy vetette el.

A tábla kritikai megjegyzéseiből jutott a vádhatóságnak is. "Furcsa ezt mondani, de azt kellett tisztázni, hogy az ügyészség miben tartja fenn a vádat" - fogalmazott a másodfokú tanács elnöke, aki szerint ez lesz a megismételt elsőfokú büntetőper egyik első megoldandó feladata is. Amennyiben ugyanis az eredeti - fellebbviteli főügyész által a másodfokú eljárásban bírált - sikkasztás vádjától eltér a Fővárosi Főügyészség és például csalásnak minősíti a történteket, akkor az egy merőben új jogi helyzetet teremt: erre a bűncselekményre ismét kiadatási eljárást kell lefolytatni Kulcsár vonatkozásában Ausztriával. Vizsgálni kell, hogy a csalás tényállási elemeinek - tévedésbe ejtés, károkozás - megállapításához szükséges bizonyítékok rendelkezésre állnak-e, továbbá jelentősen megváltozhat a sértettek, és ezzel összefüggésben a különböző jogcímeken - például egy pénzintézet biztosítása nyomán - jelentős összegű kártérítésre jogosultak köre.

A tábla szerint azonban a másodfokú, fellebbviteli főügyészi, illetve védői felvetésekkel ellentétben egyáltalán nem kizárt, hogy az eredeti váddal és az elsőfokú ítélettel összhangban mégiscsak sikkasztás történt, és nem valamiféle más bűncselekmény, például csalás. Ezzel összefüggésben a tanácselnök hosszan ismertette a Kulcsár K and H Banknál, illetve brókercégénél történő foglalkoztatására vonatkozó adatokat. Ez alapján elutasította az elsőrendű vádlott az irányú védekezését, mely szerint neki nem is volt aláírási, rendelkezési jogosultsága a cégnél.

A homályos, bizonytalan váddal összefüggésben az általános bírói gyakorlatban szokatlan módon Lassó Gábor szóbeli indoklásában jelezte: a hatályon kívül helyező végzésben a másodfokú bíróság nem tud konkrétabb iránymutatást adni az elsőfokú bíróságnak. 

A sokat támadott szakértői véleményeket védelmébe vette a tábla, amikor kitért arra, hogy a szakértők szerint Kulcsár sem tőzsdei, sem befektetési tevékenységet nem végzett. Így e féle tevékenység nem is fedezhette sikerdíját, ennek fényében pedig a másodfokú bíróság szerint különösen aggályos Kulcsárnak az a védekezése, hogy ügyfeleinek 80 százaléka nem károsult, sőt tetemes hasznot könyvelhetett el. Ugyanakkor Lassó Gábor megjegyezte azt is, hogy a szakértői vélemények nem minden ponton feltétlenül helytállóak, ellentmondásmentesek.

A tanács elnöke kifejtette azt is, hogy védői felvetésekkel ellentétben nem tartja törvénysértőnek, és nem rekeszti ki a bizonyítékok közül Kulcsár Attila ügyészek előtt tett vallomásait.

A szóbeli indoklás szerint súlyos eljárási hiba az is, hogy a Fővárosi Bíróság egyes rendkívül terjedelmes vallomásokat, Kulcsár Attila nyomozás során tett nyilatkozatait nem a büntetőeljárási törvénynek megfelelően ismertette.

A másodfokú határozat kihirdetése után Kulcsár ügyvédje újságírók érdeklődésére üdvözölte a tábla döntését. A 2003-ban kipattant brókerbotrány ügyében 2005-ben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség elsősorban az Ausztriában kézre kerített Kulcsár Attila, a K & H Equities egykori munkatársának ügyészségen tett saját magát és másokat is terhelő vallomásai alapján.

Az eredeti vád szerint Kulcsár Attila mintegy 23 milliárdos sikkasztást követett el azzal, hogy ügyfelei, állami vállaltok és magáncégek pénzét forgatta jogosulatlanul. A Fővárosi Bíróság 2008-ban hozta meg most hatályon kívül helyezett elsőfokú ítéletét, amelyben Kulcsár Attilát 8 év szabadságvesztésre és 230 milliós vagyonelkobzásra ítélte és elrendelte előzetes letartóztatását. További hat vádlott kapott még letöltendő szabadságvesztést, és a bíróság akkor kiszabott összesen több mint másfél milliárdos vagyonelkobzást.

A fellebbezések folytán másodfokra került ügyben a vádhatóság és Kulcsár megalapozatlanság és felderítetlenség miatt az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást indítványozott, tucatnyi más vádlott azonban ártatlanságát hangoztatta és felmentést kért.

OLDALTÖRÉS: A Kulcsár-ügy kronológiája I.

A Kulcsár-ügy kronológiája I.  

A Kulcsár-ügy kronológiája I.  

A Kulcsár-ügy kronológiája I.  

 

 Az MTI Sajtóadatbank összeállítása a Kulcsár-ügy főbb eseményeiről:

2003. április 23. - Fehér Erzsébet, a Pannonplast Rt. elnök-vezérigazgatója beadvánnyal fordult a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) a Pannonplast Rt.-ben történt befolyásszerzéssel kapcsolatban.
   
2003. május 8. - A PSZÁF helyszíni vizsgálatot tartott a K and H Banknál és brókercégénél, a K and H Equitiesnél a Pannonplast Rt. vizsgálata során tapasztalt pénzforgalmi és adatszolgáltatási visszásságok kiderítése érdekében. Ennek során először hallgatták meg tanúként Kulcsár Attilát, az Equities vezető brókerét.
   
2003. június 16. - Ismeretlen tettesek megverték Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét egy nappal azelőtt, hogy a szervezet nyilvánosságra hozta a befolyásszerzésről szóló felügyeleti határozatot. Eszerint a Britton Kft. és a Pevdi Kft. szabálytalanul vette át az ellenőrzést a Pannonplast Rt. felett. A célvizsgálat megállapította, hogy 2003. január 30. és február 5. között több, függetlennek látszó, de kivétel nélkül a K and H brókercége, az Equities állandó és megkülönböztetett elbánásban részesülő ügyfélkörébe tartozó befektető összesen 1,2 milliárd forint értékben több mint 950 ezer darab Pannonplast-részvényt vásárolt a tőzsdén. A Britton Kft. tulajdonosai cáfolták a PSZÁF állításait.
   
2003. július 4. - A K and H Bank Rt. belső vizsgálata súlyos szabálytalanságokat tárt fel a brókercégénél, amelyek kapcsolatba hozhatók Kulcsár Attilával. A bank feljelentést tett a rendőrségen.
   
2003. július 7. - Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) nyomozást rendelt el sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt a K and H Equitiesnél feltárt visszaélések alapján. A nyomozó hatósághoz az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivataltól is feljelentés érkezett. Július 9-én a külföldön tartózkodó Kulcsár Attila közölte: nyomásgyakorlásra nyilatkozott úgy, hogy csak ő felelős a sikkasztásért, a bróker szerint az ügyben több banki vezető is érintett.
   
2003. július 10. - Lemondott Rejtő E. Tibor, a K and H Bank vezérigazgatója és Ludo Jacobs vezérigazgató-helyettes, lemondásukat az erkölcsi felelősség vállalásával indokolták.
   
2003. július 17. - Kulcsár Attila nem jelent meg gyanúsítotti kihallgatásán, így az ORFK nemzetközi elfogatóparancsot, a Fővárosi Főügyészség nemzetközi ügyészi elfogatóparancsot bocsátott ki ellene. Az osztrák hatóságok az ORFK SZBEI munkatársainak közreműködésével még aznap Bécsben elfogták és kiadatási őrizetbe helyezték Kulcsárt.
   
2003. szeptember 5. - A hegyeshalmi határállomáson feltartóztatták Rejtő E. Tibort, a K and H Bank lemondott vezérigazgatóját, akit 7-én sikkasztásban való bűnrészesség alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyeztek. Az ORFK tájékoztatása szerint addig a brókerbotránynak nyolc gyanúsítottja volt, közülük négyet - Kulcsáron és Rejtőn kívül Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét és Bitvai Miklóst, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatóját - helyeztek bűnügyi őrizetbe.
   
2004. március 30. - Kiadták Magyarországnak és hazahozták Ausztriából Kulcsár Attilát, aki június 2-től tett vallomást a Fővárosi Főügyészségen.
   
2004. szeptember 30. - A Budai Központi Kerületi Bíróság - ügyészi indítványra - megszüntette Kulcsár Attila előzetes letartóztatását, egyúttal elrendelte házi őrizetét. 2005. július 13-án a Fővárosi Bíróság megszüntette a házi őrizetet és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.
   
2005. május 5. - A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyészség indítványára első fokú, nem jogerős határozatában 38 magán-, illetve jogi személy vagyonát, vagyonrészét zárolta összesen több mint egymilliárd forint értékben. Július 12-én 31 esetben megszüntették az intézkedést.
   
2005. augusztus 24. - A Fővárosi Főügyészség benyújtotta a vádiratot a Fővárosi Bíróságra a Kulcsár Attila és társai ellen indított bűnügyben. Az ügyészség sikkasztásért, pénzmosásért, vesztegetésért és más bűncselekmények elkövetéséért emelt vádat 21 gyanúsítottal szemben, az elsőrendű vádlott Kulcsár Attila, a K and H Equities brókercégének volt ügyvezető igazgatója, a másodrendű vádlott Rejtő E. Tibor, a K and H Bank volt vezérigazgatója, a harmadrendű vádlott Kerék Csaba, a Britton Kft. volt ügyvezető igazgatója. Kulcsár Attilát különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztással és magánokirat hamisítással vádolják. A vádirat szerint a sikkasztás elkövetési értéke mintegy 23 milliárd forint, a bűncselekmény elkövetői 8,3 milliárd forintnyi kárt okoztak, de ennek jelentős részét az ügy kirobbanása, 2003. április 26. után zárolták a hatóságok.

OLDALTÖRÉS: A Kulcsár-ügy kronológiája II.


A Kulcsár-ügy kronológiája II.


A Kulcsár-ügy kronológiája II.


A Kulcsár-ügy kronológiája II.


2006. május 3. - A Fővárosi Bíróságon megkezdődött Kulcsár Attila és 21 társának büntetőpere.
   
2006. augusztus 23. - A Fővárosi Főügyészség újabb vádat emelt Kulcsár Attila ellen különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt, mert 2003. május 20-án a K and H önkormányzati és EU projektigazgatóságának vezetőjeként olyan tranzakcióra adott utasítást, amelynek alapján jogosulatlanul használtak fel az Állami Autópálya Kezelő Rt. számlájáról mintegy 300 millió forintot. A kárérték végül ennek csak a töredéke lett.
   
2008. július 4. - A Fővárosi Főügyészségen befejeződött a bizonyítási eljárás és az ügyészi vádbeszéddel megkezdődtek a perbeszédek. Az ügyész szerint Kulcsár Attila politikai és médiakapcsolatait használta fel, ezért éveken át folytathatta sikkasztássorozatát. Az ügyész 12 vádlottra börtönbüntetést, valamint Kulcsár Attilára 230 milliós, Kerék Csabára 176 milliós, Bitvai Miklósra 150 milliós, Garamszegi Gáborra 58 milliós, Forró Tamásra 30 milliós, Schönthal Henrikre 626 milliós vagyonelkobzást kért. Kulcsár védője az enyhítő szakasz alkalmazását kérte és szerinte a sértett K and H Equities "felróható magatartása" is nagymértékben elősegítette, sőt előidézte a bűncselekmény-sorozatot. A többi védőügyvéd védence felmentését kérte.
   
2008. augusztus 28. - Ítéletet hirdettek Kulcsár Attila és 23 vádlott-társának 2006 májusában kezdődött büntetőperében. Kulcsár Attilát nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte első fokon a Fővárosi Bíróság. A büntetőper 24 vádlottja közül nem jogerősen további hatan kaptak - összesen 26 év nyolc hónapi letöltendő szabadságvesztést, Kulcsáron kívül Kerék Csaba, a Britton Kft. egykori vezetője, El Abed Hassan szíriai pénzváltó, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Bende Péter és Schönthal Henrik üzletember. Két vádlottat, Rejtő E. Tibort, a K and H Bank egykori elnök-vezérigazgatóját és Dunai Györgyöt, a Betonút Rt. volt vezérigazgatóját a bíróság felmentette a vádak alól. Az ítéletet a vád és védelem egyaránt megalapozatlannak tartotta, és hatályon kívül helyezését, illetve új elsőfokú eljárás elrendelését indítványozta a másodfokú bíróságnak.
   
2009. december 7. - A Kulcsár-ügyben született első fokú ítélet részbeni hatályon kívül helyezését kérte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség, mert több szabálytalanságot talált a Fővárosi Bíróság eljárásában. A főügyészség átadta a dokumentumokat a másodfokú eljárást lefolytató Fővárosi Ítélőtáblának.
   
2010. április 22. - Megkezdődött Kulcsár Attila és társainak másodfokú büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán.
   
2010. április 29. - Romániában is büntetőper indult a brókerbotrány kapcsán, melyben a magyarországi eljárás három vádlottját kívánják bíróság elé állítani. Papp Gábor ügyvéd indítványozta a román hatóságoknál az ottani eljárás megszüntetését. Kulcsár Attilát, Kerék Csabát és Mészáros Jánost egy nagyváradi bevásárló központ beruházása kapcsán vádolják pénzmosással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!