Belföld

2010.06.03. 13:42

Árvíz: Rekordvízállások a Sajón, a Bódván és a Hernádon (képgalériával)

Sorra dőlnek meg az eddig mért legnagyobb árvízszintek (LNV) az észak-magyarországi folyókon, a Sajó Sajópüspökinél tetőzött, a Bódva Hídvégardónál ennek közelében van, a Hernád pedig tovább árad.

MTI

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője az MTI-nek kifejtette: a Sajó szlovákiai és hazai határ közeli szakasza - ha igen lassan is - már apad. A hazai területen, a Borsod megyei Sajópüspökinél 402 centiméteres vízállással - két centivel az 1974. októberi maximum felett - tetőzött a folyó. Sajószentpéternél az eddig mért legnagyobb vízszintet, a májusi árhullámkor kialakult 402 centimétert meghaladó tetőzés valószínű.

Ide kattintva képgaléria nyílik (légifelvételekkel) az elárasztott területekről.


Hozzátette: a várható Sajó-árhullám és a Bódván érkező jelentős víztömeg miatt Felsőzsolcánál is a korábbit számottevően meghaladó vízszintre kell felkészülni. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva jelenleg 325 centiméteres vízállással tetőzik Hídvégardónál, alatta Szendrőnél lassan tovább árad.

A Bódva mentén jelenleg Szendrőben és Edelényben összpontosul a munka. Edelényben csütörtökön újra alkalmazzák a vízzel töltött savtartályok kihelyezését, hogy ezzel is biztosítsák a töltés állékonyságát.

A Hernád szlovákiai alsó szakaszán, Hernádzsadánynál hajnal 3-4 óra között 506 centiméterrel stagnált a vízszint, míg legnagyobb mellékvize, a Tarca alsó szakasza lassan tovább árad.

Hazai területen Hidasnémetinél a vízállás csütörtökön 3 órakor meghaladta a 434 centiméteres, eddigi legmagasabb vízszintet, és tovább árad. Itt a várható tetőzési érték 460 centiméter - plusz, mínusz húsz centiméter -, jelenleg 437 centiméter a folyó vízállása - ismertette a részleteket.

Beszámolt arról, hogy a Tarna parádi ága apad, míg ceredi ága jelenleg tetőzik Siroknál. Az "összefolyás" alatt mindenhol apad a vízszint, de az apadás üteme viszonylag lassú. A Bodrog hazai felső szakaszán stagnál a vízszint, míg Sárospataknál gyengén áradó a vízmozgás.

A Tisza felső szakasza lassan árad, míg Tokajnál stagnál, alatta pedig szintén lassan árad. A Ronyva ütemesen apad. A Takta lassan árad, Taktaföldvárnál a vízszint megközelítette a május 18-án kialakult 378 centiméteres maximumot, és várhatóan csütörtökön meghaladja azt - sorolta az áradó folyók adatait a szakember.

 

OLDALTÖRÉS: Pest megyében segítik a védekezést a szabolcsi vízügyi szakemberek

Pest megyében segítik a védekezést a szabolcsi vízügyi szakemberek

Pest megyében segítik a védekezést a szabolcsi vízügyi szakemberek

Pest megyében segítik a védekezést a szabolcsi vízügyi szakemberek

Borsod-Abaúj-Zemplén mellett már Pest megyében is segítik az árvízi védekezést a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai - közölte a szervezet vezetője csütörtökön az MTI-vel.

A 24 fős szakembergárda az Ipoly és Zagyva mentén tíz különböző szakaszon vesz részt a munkálatokban - mondta Bodnár Gáspár.

Hozzátette: az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területére irányított 81 fős védelmi osztag a Bódva patak völgyében nyúlgátépítést, magasítást, valamint szivárgó rendszer és vonalvilágítás kiépítését végzi Edelény és Szendrő térségében.

A védelemvezető a tiszai árvízi helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy a folyó Kárpátalján apad, hazai területen - a határszelvény kivételével - lassan árad. Az előrejelzések szerint két nap múlva Tiszabercelnél emelkedik kismértékben a készültségi szint fölé a vízállás.

A Kraszna a külföldi és hazai szakaszán folyamatosan árad, a folyón jelenleg elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A Lónyay-főcsatorna mentén nagyon lassú apadás érzékelhető, itt másodfokú a riasztás - foglalta össze Bodnár Gáspár.

Tájékoztatása szerint a vízzel borított területek nagysága az esőzések hatására kismértékben tovább növekedett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol jelenleg 18 ezer hektárt borít belvíz. A térségben két szakaszon van érvényben másodfokú belvízvédelmi készültség, emellett 15 önkormányzat és két vízgazdálkodási társulat végez valamilyen védekezési munkát.

OLDALTÖRÉS: Mintegy huszonötezer embert érint az áradások okozta helyzet Borsodban

Mintegy huszonötezer embert érint az áradások okozta helyzet Borsodban

Mintegy huszonötezer embert érint az áradások okozta helyzet Borsodban

Mintegy huszonötezer embert érint az áradások okozta helyzet Borsodban

Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta: a Sajó, a Hernád és a Bódva vonalán kiemelt védekezést folytatnak. A három folyó rekordvízállásokkal érkezik. A Sajó mentén Sajószentpéter, Sajóecseg, Felsőzsolca és Ónod térségében különösen készülnek az árra. A Hernád menti falvakban szintén lázasan folyik a munka, egész éjjel védekeztek.  Zsákolták a homokot Novajidrány, Vizsoly, Gibárt, Méra településeken és Ócsanálosnál is erősítették a gátakat - részletezte.

Hozzátette: óriási erővel készülnek a víztömeg fogadására a Bódva mentén is, itt Szendrő, Edelény és Boldva környéke érintett a leginkább. Edelénynél megmaradtak a korábban felépített védművek, de ezeket újra meg kell támasztani, erősíteni - mondta.

Úgy fogalmazott, hogy a Bódva mentén is óriási nyomás lesz a gátakon, és lassan vonul az ár, tehát tartós védekezésre kell számítani. Emellett itt májusban is óriási árvizet tartott napokig a töltés, ennek alig két hete.

Beszámolt arról, hogy körülbelül 900 "fektető lehetőség, alkalmatosság" van készenlétben, hogy el lehessen helyezni az embereket, ha szükséges. Hivatásos, önkéntes tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek, vámosok, rendőrök, rendészeti szakközépiskolások, egyéb társszervek, önkéntesek, civilek segítik a vízügyesek és a települések munkáját a megyében.

Kitért arra is, hogy Mezőkövesd térségében is védekezni kellett csütörtökre virradóra, itt a Rima-csatorna gátját bordás megtámasztással erősítették meg. Egyéb helyszíneken, például Tiszaújváros, Sajószöged, Kesznyéten környékén is készülnek az áradásra, és a kisebb falvakban - a patakok magas vízszintje miatt kialakult árvizek miatt - is komoly gondok voltak, vannak. A Bodrogközben pedig az óriási belvízzel küzdenek.

A számadatok kapcsán kifejtette: a csütörtöki, legfrissebb információk alapján 6700 ember vesz részt a védekezésben, a megyében, ahol eddig több százezer homokzsákot használtak fel. Összesen 314 embernek kellett kiköltöznie, 7272 ház veszélyeztetett és 25 ezer lakót érint a kialakult helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!