Belföld

2010.06.06. 20:38

Elemzés: a Fidesz és a kormányzati felelősség

A Progresszív Intézet szerint az új kabinet első heti munkáját a kormányzati felelősséghez való "nehézkes hozzászokás" jellemezte "a hazardírozó és a felelőtlen" gazdaságpolitikai kijelentések után.

MTI

Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője az MTI-hez vasárnap eljuttatott elemzésében hangsúlyozza: a Fidesz-KDNP csapdába terelte önmagát, a választások minél nagyobb arányú megnyerése érdekében ugyanis olyan kommunikációt folytatott az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban, amely a végletekig megkérdőjelezte az akkori kormány hitelességét, míg a legnagyobb ellenzéki erőt valós és biztató alternatívaként jelenítette meg. 

Ez az alternatíva annak hangoztatásából állt, hogy a jelenlegi helyzetben megszorítások nélkül is létezik pénzügyi-gazdasági stabilizáció, továbbá Magyarország gazdaságpolitikai szuverenitásának visszaszerzése csak politikai akarat kérdése, és egy kellő határozottságot és nemzeti elkötelezettséget felmutatni képes kormány saját külön játékszabályokat kivívva, tágíthatja gazdaságpolitikai és általános kormányzati politikai mozgásterét - fejti ki az elemző. 

Filippov Gábor szerint ugyanakkor a jelenlegi kormánytöbbség stratégiája középtávon nemcsak a polgári kormányzat számára vált terhessé, de ezen a héten katasztrofális következményekkel járt az ország egészére nézve is.

A költségvetési "csontvázakhoz" való ragaszkodás, valamint az államcsőd lehetőségének, sőt a görög analógiának felvetése az ellenzéki "különutasság" vonzó ígérete mögül történt, pedig nyilvánvaló volt, hogy a kormánypártok kommunikációjával szemben nem lehetséges további megszorítások vagy a deficit elengedése nélkül radikális adócsökkentést végrehajtani - mutat rá a Progresszív Intézet munkatársa.

Hozzáteszi: éppen ezért Orbán Viktor utolsó reménye Brüsszel engedékenységének kivívása lett volna, ám José Manuel Barroso csütörtöki nyilatkozatában kifejezte, hogy Brüsszel nem tolerálja a hiánycél lazítását.

A csütörtöki és pénteki kormányzati, illetve kormánypárti nyilatkozatok hatásai azt mutatják, milyen keservesen nehéz és drága folyamat megalapozni a valósággal való szembenézéshez szükséges közhangulatot - húzza alá.

"A Progresszív Intézet is csak találgatni tud, hogy pontosan mi húzódhat ezen nyilatkozatok mögött" - jegyzi meg Filippov Gábor, aki elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány elmulasztotta "frissíteni" a még ellenzékben, a görög válság előtt kidolgozott forgatókönyvét, de azt sem tartja kizártnak, hogy a kormány nehéz helyzetéből fakadó "kétségbeesés" okozta a zavart.

Az elemző szerint a szombati nap mindenesetre 180 fokos fordulatot mutat. Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára szombati "visszafogott, óvatos" szereplése a kormány gazdaságpolitikájának "realista fordulatát tükrözheti". A szembetűnően éles váltás arról árulkodik, hogy a Fidesz felismerte az okozott kár mértékét, és most felelősen fellépve igyekszik megnyugtatni a piacokat és az Európai Uniót - fűzi hozzá.

Kiemeli: a Fidesz korábbi pénzügypolitikai álláspontjának, illetve retorikájának feladását jelentheti ez a határozott kiállás a deficitcél tartása mellett, valamint az adócsökkentés és az "akcióterv", vagyis a megszorítás és kiadáscsökkentés egyidejű hangsúlyozása. 

A Progresszív Intézet meglátása szerint az előttünk álló hetek-hónapok legizgalmasabb kérdése lehet, hogy a kormánynak sikerül-e elfogadtatnia a választókkal ezt az új fordulatot, figyelembe véve, hogy az elmúlt években a Fidesz folyamatosan a megszorítások szükségtelenségét hangoztatta, illetve hogy egy ilyen program levezényelhető-e a "restrikciós költségvetési politikát elvből elutasító Matolcsy György minisztersége mellett".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!