Belföld

2010.06.19. 11:21

Óriási vihar pusztított Mezőhegyesen: többen megsérültek, négyszáz ingatlanban keletkezett kár (frissítve)

Legalább tíz ember megsérült, amikor óriási vihar csapott le péntek délután Mezőhegyesre és a környező településekre. Az ítéletidő összesen négyszáz ingatlant rongált meg, a Ménesbirtok Zrt.-nél teljesen elpusztult a termés. A település hétfőn benyújtja a vis major igényt, mert saját erejéből képtelen megoldani a kárelhárítást.

MTI

 Mezőhegyesi polgármester: a pénteki vihar szinte a riasztással egy időben érkezett


A katasztrófavédelem és a város vezetése is időben reagált a pénteki viharra Mezőhegyesen, az idő rövidsége azonban nem tett lehetővé sok intézkedést - reagált a sajtóban megjelent véleményekre a település független polgármestere szombaton.

Csanádi István elmondta, hogy a viharra figyelmeztető riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken 11 óra 15 perckor adta ki az egész dél-alföldi térségre. Ezt öt percen belül továbbította a megyei katasztrófavédelem a mentők mellett a rendőrségre, a települések polgármesteri hivatalaiba. 11 óra 30 percre azonban elment az áram és a telefonszolgáltatás is Mezőhegyesen, s a vihar tíz perc múlva lecsapott - idézte fel  a történteket a polgármester.
   

A város a saját délutáni rendezvényét addigra már lemondta, a lovas verseny szervezői pedig felfüggesztették a derbit, és hangosbemondón tájékoztatták a résztvevőket, hogy vonuljanak biztonságos helyre. Ezekre az intézkedésekre is rendkívül rövid idő állt rendelkezésre - tette hozzá Csanádi István.
  
Nem igazak tehát azok a feltételezések, hogy a katasztrófavédelem hibázott volna, és későn adott tájékoztatást a veszélyről - hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy a szakemberek azóta is a településen vannak és segítenek a károk elhárításában.

 


Négyszáz ingatlant rongált meg a péntek délutáni vihar Mezőhegyesen; a településen és környékén az agrárium szinte száz százalékos kárt szenvedett - mondta a város polgármestere szombaton az MTI-nek.

Még a környék legöregebbjei sem emlékeznek arra, hogy ilyen jégeső lett volna, ez nem egy jégveréses terület – fogalmazott Csanádi István.

   


- A helyi agráriumot száz százalékos kár érte, megsemmisültek a
gabonatáblák, nem maradt mit learatni. A lakosságot az első becslések szerint mintegy száz milliós, az agráriumot milliárdos kár érte - tette hozzá a polgármester.
  
Este tizenegy órakor összeült a helyi védelmi bizottság az események és a teendők összegzésére. A tetők, ablakok befóliázása az elsődleges feladat - mondta. Megnyitottak egy százfős kollégiumot is, hogy ha valaki úgy érzi, beköltözhet, de a lehetőséggel senki nem élt. Aki nem tudott otthon maradni, ismerősöknél, rokonoknál éjszakázott.
   
A polgármester elmondta: nem kell katasztrófa sújtotta területté nyilvánítani a várost, mert az tartósan fennálló lakhatatlan körülményeket jelent. Ugyanakkor hétfőn benyújtják a vis major igényt, mert bár lakhatatlan ingatlan nincs, olyan jelentős károk keletkeztek, hogy a város a saját erejéből képtelen megoldani a kárelhárítást.
    
   

 

Takács Árpád, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: reggel munkaértekezletet tartottak, amelyen - munkatársaik mellett - részt vettek az önkormányzat és a tűzoltóságok szakemberei is. 
   
A létrehozott munkacsoportok számba veszik a károsodott ingatlanokat. Ezt követően rangsorolják azokat és megkezdik az állagmegóvó munkálatokat. Eddig nem találtak lakhatatlan vagy életveszélyes ingatlant. Több tűzoltó egység van a helyszínen, amelyek a tetők fóliázásában segédkeznek. Emellett több településről érkezett szervezett közerő.
   
Mezőhegyesen négyszáz lakóingatlan sérült meg, ebből százhúsz lakótelepi lakás, amelyeknél elsősorban az ablakok törtek be. Tizenegy megrongálódott önkormányzati ingatlanban is dolgoznak.



Óriási vihar csapott le Mezőhegyesre

A hatalmas széllel és jégesővel érkező vihar teljesen elpusztította a térség legnagyobb mezőgazdasági nagyüzemében a termést - mondta Isaszegi Norbert, a zrt. szántóföldi növénytermesztésért felelős ágazatvezetője. Hozzátette: egyelőre csak az aszfaltozott utakról tudta megtekinteni a földeket, de az már látszik, hogy a kár 100 százalékos. A vihar annyira kipusztította a növényeket, hogy még azt sem lehet felismerni, hogy egykor milyen magot vetettek el.


Közölte: a Ménesbirtok Zrt. 8.000 hektáron gazdálkodik, s ebből több mint ötezer hektár egybefüggő és öntözött terület. A vihar azonban még az öntöző berendezéseket is tönkre tette. A keletkezett kárt milliárd forintnál is nagyobbra becsülte. Emlékeztetett arra, hogy a nagyüzem ötmilliárd forintos éves árbevételének a döntő részét a szántóföldi kultúrák, elsősorban vetőmagok értékesítéséből szerzi be.

Csanádi István, a város független polgármestere az MTI-vel azt közölte, hogy becslése szerint a városban a kár értéke több száz millió forint. A vihar leszakította az elektromos vezetékeket, így nincs áram és akadozik a telefonszolgáltatás is. A legsürgősebb feladatnak a tetők lefóliázását nevezte a polgármester, mert, mint mondta, újabb viharfellegek gyűlnek az égen. "Sajnos a településen nincs erre alkalmas fólia, ezért Orosházáról próbálunk szerezni" - tette hozzá.


Simonka György (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta az MTI-nek, hogy ilyen pusztítást még nem látott. Egész utcákon szakította le a szél a tetőket, kidőltek a fák, és a patinás platánokon alig maradt levél.


A vihar következtében legalább 10 ember megsérült, akik közül többüket a mentők vitték el. A környező többszintes házak ablakait betörte a jég, sőt két órával a vihar után helyenként még mindig 15-20 centiméter jég borította az utcákat.
 
A vihar következtében több ló is elpusztult, a ménes egy része is szétszaladt.


 A képviselő már felvette a kapcsolatot az illetékes minisztériummal, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térséggé a várost. Simonka kezdeményezni fogja azt is, hogy az uniós vis maior alapot nyissák meg a város megsegítéséért.

OLDALTÖRÉS: A mezőhegyesi lovasverseny szervezőinek közleménye

A mezőhegyesi lovasverseny szervezőinek közleménye

A mezőhegyesi lovasverseny szervezőinek közleménye

A mezőhegyesi lovasverseny szervezőinek közleménye

Mezőhegyesi Állami Ménes Kft.  ügyvezető igazgatója Kovács János és Papp István  Tibor versenyigazgató az alábbiakban számoltak be a lovasversenyen is pusztító viharról:
                      

"A 2010. június 18-19-20-i XVI. Mezőhegyesi Kanca- és Ménverseny a Magyar Lovas Szövetség és a Díjugrató Szakbizottság szabályzatai alapján kiírt díjugrató lovasverseny volt.

A verseny helyszínére június 17-én csütörtökön, közel 140 ló érkezett. Ekkor különböző időjárási előrejelzésekben a verseny idejére 4-5 mm csapadékot, záporokat, zivatarokat és felhősödést jeleztek. Viharjelzésről nem volt információnk.

A verseny 2010. június 18-án reggel optimális időjárási körülmények között és szakmai háttérrel 8.00-kor szabályosan elkezdődött és zajlott. A délelőtt folyamán több telefont és sms-t kaptunk, hogy Szeged térségében esik az eső. Viharról, jégesőről, vagy bármilyen fokú viharjelzésről nem volt információnk.

A B2 ifjúsági versenyszám kezdési időpontját – a verseny időbeosztása szerint – 11:07-re tűztük ki. Ehhez képest néhány perces késés volt. A versenyszámot – egyszeri összevetéses elbírálás szerint – 11:33-kor kellett volna befejezni. Ám a néhány perces késés miatt erre 11:35-kor került sor. A versenyszám összevetését a látható borulás és az előzetes telefonok miatt, felfüggesztettük!

Hangosbemondón a verseny minden résztvevőjét tájékoztattuk, hogy a várható esőre való tekintettel szünetet rendeltünk el,  és kértük, mindenki vonuljon fedett helyre. Az ismerősöktől kapott előzetes telefonok Szeged környéki esőzésekről szóltak.

Ekkor annak ellenére sem volt hivatalos információnk a viharról, hogy a délelőtt folyamán több meteorológiai előrejelzést is figyelemmel kísértünk az interneten. Itt szintén nem találtunk információt a viharról.

/Másnap – tehát 19-én – tudtuk meg Mezőhegyes Város Polgármesteri Hivatalában, hogy hivatalos forrásból, a viharjelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat 2010. június 18-án pénteken 11:14-perckor adott ki. Ezt 11:35 körül továbbították volna a polgármesteri hivatalba, ahol ekkor már nem volt áram!

 A szünet elrendelése után, mintegy 10-15 perccel kezdődött a vihar. A mentést még a vihar elvonulása előtt elkezdtük. Az akcióban minden jelen levő ember részt vett. Több mentőautó, tűzoltók, állatorvosok segítettek.

A vihar után 4 súlyos és 8 könnyű sérültet szállítottak kórházba. Állapotukat másnapra stabilizálták. Számos könnyű sérültet a helyszínen láttak el.

A sérültek kivétel nélkül az istállóban tartózkodó lovasok voltak. A péntek délelőtti csekély számú közönség az istállóktól elkülönített lelátókon tartózkodott, közülük senki nem sérült meg.

A helyszínen egy lovat kellett elaltatni, majd a mai napig – tudomásunk szerint – további kettőt. "

OLDALTÖRÉS: Makó térségében okozta a legnagyobb károkat a pénteki vihar


Makó térségében okozta a legnagyobb károkat a pénteki vihar


Makó térségében okozta a legnagyobb károkat a pénteki vihar


Makó térségében okozta a legnagyobb károkat a pénteki vihar


Csongrád megye dél-keleti részén, Makó térségében okozta a legnagyobb károkat a pénteken átvonuló vihar, a rendkívül erős szél és a jégeső több száz épületet rongált meg – tájékoztatta a megyei védelmi bizottság elnöke, Magyar Anna (Fidesz) szombaton az MTI-t.
Csanádalbertin dió nagyságú jég hullott, a pénteki vihar után az utcákon tíz centiméter magasan állt a víz. A szél elektromos vezetékeket is megrongálta, emiatt rövid ideig ivóvíz sem volt. A településen álló mintegy kétszáz házból az elsődleges felmérés alapján mintegy százötven sérült meg – áll a megyei közgyűlés elnökének közleményében.
   
Csanádpalotán hatvan házban okozott károkat a vihar, a szél a tetőket bontotta meg. A településen a fő problémát az áramszolgáltatás helyreállítása jelenti, mivel egyes vezetékek megjavítása akár hétfőig is eltarthat. A közeli sertéstelep ellátását aggregátorral oldják meg, a részleges áramellátás érdekében áramfejlesztőket állítanak üzembe.
   
Pitvaroson százhatvan ház szenvedett valamilyen sérülést, sok helyen az ablakok törtek be, a tető sérült meg. Húsz esetben kellett lefóliázni épületeket, mert a cserepek olyan mértékben megrongálódtak, hogy ideiglenesen sem biztosítanak védelmet.
   
Az épületek mellett a mezőgazdaságban is hatalmas károkat okozott a rendkívüli időjárás. Makón és térségében a gabonafélék az elsődleges becslések szerint szinte teljesen megsemmisültek.

 

OLDALTÖRÉS: Utakat, házakat öntött el a víz Tamási térségében


Utakat, házakat öntött el a víz Tamási térségében


Utakat, házakat öntött el a víz Tamási térségében


Utakat, házakat öntött el a víz Tamási térségében

Két út nehezen járható, egy településen házakat öntött el a lezúduló víz a kora délutáni felhőszakadás után Tamási térségében - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

Az Ozora és Pincehely, illetve a Nagykónyi és Értény közti úton vízátfolyás nehezíti a közlekedést - mondta Szilasi Lajos, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
 
Értényben három lakóházat homokzsákokkal védenek a szántóföldekről lezúduló víztől, Ozorán megrepedt egy házak felett húzódó löszfal, Cecénél a vasúti átjárók fényjelző készülékei hibásodtak meg.
 
A katasztrófavédelem közlése szerint a térségben pénteken kora délután 80 milliméternyi eső esett.

OLDALTÖRÉS: Heves zivatar volt Szegeden és környékén

Heves zivatar volt Szegeden és környékén

Heves zivatar volt Szegeden és környékén

Heves zivatar volt Szegeden és környékén

Hatalmas eső zúdult Szegedre és környékére péntek kora délután, a nagy mennyiségű csapadékot borsó nagyságú jég kísérte - tapasztalta az MTI tudósítója.

A tűzoltókhoz több mint nyolcvan riasztás futott be, fakidőlésekhez, vízszivattyúzásokhoz hívták őket. Húsz perc alatt mintegy harminc milliméter eső esett a heves zivatarban Szegeden és környékén - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat regionális vezetője az MTI megkeresésére. 

Szudár Béla elmondta: a várost a zivatar keleti irányba hagyta el, s még erősödött is. Megfigyelői telefonok érkeztek Mezőhegyes és környékéről, hogy néhol dió nagyságú jég is esett. Az ilyen típusú zivatargócokban egyébként csak 4-5 százalékban hullik jég, nagyon kis területen - magyarázta. A következő, hasonló intenzitású csapadékzóna estére várható Szeged és környékére - tette hozzá a szakember.

Makói zivatar


Eddig több mint nyolcvan riasztást kapott a tűzoltóság Csongrád megyében, fakidőlésekhez, vízszivattyúzáshoz várják a segítségüket - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője az MTI-nek. Tátrai János kifejtette: Szegeden és környékén mintegy 25 helyszínen kell dolgozniuk. A legrosszabb a helyzet Makón és környékén, ott több mint 40 helyszínre várják őket. Csanádpalotán van olyan utca, ahol csaknem húsz fát döntött ki a szél - tette hozzá.

 

OLDALTÖRÉS: Széltől tartanak a magas vízállású Balatonnál

Széltől tartanak a magas vízállású Balatonnál

Széltől tartanak a magas vízállású Balatonnál

Széltől tartanak a magas vízállású Balatonnál

A Balaton déli oldalán  víz alá kerülhetnek egyes partszakaszok a várható erős szél következtében.

Évtizedek óta nem emlékeznek ilyen extrém meteorológiai helyzetre a vízügyi szakemberek, mint a mostani, amikor több területet egyszerre veszélyeztet a sok csapadék, és a Balaton vize sem ereszthető gyorsabban, pedig a túl magas vízszintet tetéző szeles időjárás várható.

Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese számolt be erről pénteken az MTI-nek. Mint kifejtette, nagytérségi vízkormányzást kell végrehajtani a károk leghatékonyabb enyhítése érdekében, amelynek során folyamatosan és komplexen kell mérlegelni, hogy hol éljenek a korlátozott beavatkozási lehetőségekkel.

Beszámolója szerint a Balaton vízállása a siófoki mércéhez viszonytava pár napja 122 centiméter, ami 12 centiméterrel több a vízügyi üzemeltetési szabályzat szerinti maximumnál. Azért nem emelkedett tovább a térség csapadékos időjárása ellenére, mert a Zalán és a Kis-Balatonon visszafogják a levonuló vízmennyiséget. Erre legfeljebb 14 napig van lehetőség, és ez természetesen az érintett vizek szintemelkedésével jár.

A Balaton magas vízállása miatt 13,5 köbméter/másodpercre emelték a Sión történő vízeresztés intenzitását, de ennél jobban egyelőre nem lehet engedni, mert a rendkívüli csapadékok hatására emelkedett az érintett folyókon a víz. A Kaposon kisebb árhullám indult el, és a Sión történő nagyobb víztömeg visszaduzzasztó hatású lehet - mondta a vízügyi szakember.

Bartha Imre, a siófoki obszervatórium ügyeletes meteorológusa arról tájékoztatta az MTI-t, hogy péntek estig záporokra, zivatarokra lehet számítani a Balatonnál, erősödő széllel. Szombaton átmeneti javulás várható az időjárásban, legfeljebb futó záporokkal és mérsékelt, időnként élénk széllel, majd vasárnap egy közelgő hidegfront hatására zápor, zivatar valószínűsíthető erősödő északi széllel. A jelenlegi prognózis szerint kedden számíthat a térség viharos erejű, 60-90 km/h-s észak felől érkező szélre.

Az északi szelek gondot okozhatnak a mélyen fekvő dél-balatoni településeken. Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere elmondta, már péntek délután eligazítást tart emiatt az önkormányzat a dolgozóinak, továbbá felhívja a figyelmét a gyereküdülőknek, vízparti ingatlantulajdonosoknak, hogy a Balaton magas vízállását fokozó, várható erős szél miatt víz alá kerülhetnek bizonyos partszakaszok. A felázott talaj miatt veszélyt jelenthetnek a kidőlő fák is - tette hozzá.

 

OLDALTÖRÉS: Három településen pusztított a vihar Csongrád megyében


Három településen pusztított a vihar Csongrád megyében


Három településen pusztított a vihar Csongrád megyében


Három településen pusztított a vihar Csongrád megyében


Több településen is jelentős pusztítást okozott a péntek délutáni vihar Csongrád megyében; Csanádpalota mellett Csanádalbertiben és a megye legkeletibb részén, Pitvaroson is - közölte a megyei katasztrófavédelem az MTI-vel.

Pitvaroson három ház lakhatatlanná vált, egy család ideiglenes elhelyezéséről az önkormányzatnak kellett gondoskodnia - mondta el Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Hozzátette: a polgári védelem szakemberei jelenleg a településeken történt károk felmérésén dolgoznak. Szurdár Béla, az Országos Meteorológiai Szolgálat regionális vezetője az MTI-nek elmondta: a vihar erősségére jellemző, hogy az "időtálló" meteorológiai jelző automatát Pitvaroson rövid időn belül tönkre tette, így csak a kezdeti helyzetről vannak adatok.

Nagyon intenzív volt a Pitvarosra érő csapadék, hisz míg működött, 200-300 milliméter óránkénti csapadékot jelzett a radarkép. Az állomásról több adat nem érkezett, valószínűleg az erős szél és a jég miatt - tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!